Šta je novo?

GA-965P-S3 rev3.3

icko z

Cenjen
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poena
159
Nameravam upgrade masine, pa me zanima da li ova maticna podrzava neke od ovih procesora: c2q9400,c2q9550,posto na Gigabajtovom sajtu pise da ih podrzava sa F13 i F14 Bios-om ali (Non official support) pa me to brine.... za q6600 sam siguran da bi ga podrzala ploca ali me prvenstveno zanimaju ova predhodna 2 proca...
evo linka http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2457#

Nema šta da te brine, uflešuj potreban BIOS, kupi CPU koji je na listi i "vozi"... :)

Poslednja izmena:
Stavi poslednji bios i uzivaj, radice normalno.
Na tim plocama su terali C2D i C2Q procesorie i preko 1333MHz FSB

I za e8400 pise Non official support, pa ga teram vec par godina :)

Hvala svima na odgovorima, bas ste me obradovali :)

^
Znači ipak ima "koska" u mesu... :)
To je standardna mana kod jeftinih ploča, loš PLL čip (nema mogućnos da zadrži PCI magistralu na 33Mhz prilikom OC-a, otud problemi sa SATA kanalima). :(
Samo ne mogu da verujem da se i dalje takvi čipovi (iz doba PIII) ugrađuju na Intel ploče, na AM2 pločama su prava retkost čak i na integrušama...

Možda bi (si) mogao da reši problem SetFSB program tako što bi "overklokovao" iz Win-a?

Poslednja izmena:
Cenim da je ovo "izolovani" slucaj - problem ...
I naravno nema veze sa PCI magistralom.
PCIe magistrala se moze fiksirati na recimo 100MHz iz BIOS-a
jMicron kontroler (ljubicasti portovi) koji se na ovoj ploci zove Gigabyte eSATA
se vezuje preko PCIe magistrale, dok su zuti portovi direktno vezani na SB
pa ni jedan od ovih kontrolera ne bi trebao da ima problem.
I naravno iz iskustva, kod shuraka svo vreme radi E2160 na magistrali od 333MHz i nema nikakvih problema
Naravno, sto se tice opterecenja nije isto imati u masini Pentium E2160 i C2Q 9550 ali ova ploca (rev3.3) ima 6phase
napajanje za CPU pa nije problem da pogura i quad-a.

Da ima da se PCI zakuca na 100 ili da se podigne valjda na 130 Mhz ako se dobro secam... Jedino me jos zanima, menjacu i grficku a posto ova ploca ima PCI Express x16 zanima me jel mogu da ubodem npr: 4890,5770 ili gtx460... ( jel moja PCIe magistarala 2.0) ? I jos nesto, treba i Ram da dodajem, da li je bitno da je Ram memorija istog proizvodjaca ili je dovoljno da je radni takt isti, u mom slucaju 800Mhz?

PICe moze da se fiksira na 100MHz a ne PCI ...
Na tom starom PCI-u ne znam da li je uopste bilo kakav
integrisani uredjaj i nakacen, tako da se sa time ne opterecujes
Sto se tice grafike, kao i sa procesorom - teraj, radice sve bez problema
Obrati paznju samo na snagu i brend napajanja kada je upgrade graficke u pitanju.
Sto se tice RAM memorije, kod s775 intela mozes popuniti sva 4 slota i to ce lepo raditi
Nije obavezno i ne moraju biti identicni moduli niti istih brzina da bi sve radilo
Potrudi se makar da mouli budu u parovima isti, tj. da imas makar po 2 ista modula u paru
Kada bi memorije bile iste brzine i istih latencija to bi bilo vec OK
Sve ovo oko memorije moze malo da se iskomplikuje pa zato pravi odgovor na tvoje pitanje
ne moze niko da ti da dok sam ne probas ...

Moj problem je bio u tome sto nije mogla da se "zakljuca" magistrala. Kada sam imao taj problem davne 2007., nisam bio usamljen, tako da ti preporucujem da pre kupovine procesora probas dali kod tebe radi 333MHz za FSB.

Sto se tice ljubicastih portova oni bi radili do 350MHz, zuti bi prestajali na nekih 300. Takodje se zvuk i LAN gubio na ~350MHz za FSB.

Ipak obrati paznju pre kupovine.

Bios update?
Poslednji je izbacen juna 2009 ...

Na PCI E sam i mislio, nego sam nekako izostavio to E :D
Hvala jos jednom na pomoci :)

Vrh Dno