Šta je novo?

GA-965P-DQ6 i C2D-6300 konf. problemi...

Zekiyu

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Konfiguracija (ploca GIGABYTE GA-965P-DQ6, C2Duo 6300, 2gb super talent, kuciste midi i napajanje chieftec 400w, Western Digital WD3200KS 320GB 16MB 2 kom, Leadtek PX7100) je kupljena danas, tj. kupljeni su delovi pa sam je ja sastavljao :banana:, i trebalo bi da sluzi kao manji server u kancelariji sa 8 racunara...
1. Kad sam sve sklopio na monitoru se pojavljuje cek signal, i ako je naravno monitor spojen :bottle: . Nakon prvog paljenja pojavljuje se slika na monotoru... gigabyte,, bla, bla, sistem can not boot from cd.... bla bla (jer nema cd-a u drive_u), ; kako to sad ima slike kad se monitor malopre bunio??
2. I jos, primetih da kuler (box intelov) ne radi, tj samo se pomera (pokusava da se pomeri) nekih 1-2 mm na svakih 2-3 sec. Naravno odmah sam iskljucio konfiguraciju i veliki upitnik(ci) pojavio se u vazduhu???

Ima li neko ideju zbog cega se 1. i 2. desavaju?

Poz

Poslednja izmena:
ODGOVOR NA PITANJE BR. 2 :to je normalno,sačekaj malo duže i kuler će se zavrteti.Taj režim mu je po difoltu namešten na ploči

Super, samo da nije nesto do ploce. Hvala
Verovatno je i ovo pod 1. normalno. Sutra cu probati da instaliram win. pa cemo da vidimo.

ODGOVOR NA PITANJE BR. 2 :to je normalno,sačekaj malo duže i kuler će se zavrteti.Taj režim mu je po difoltu namešten na ploči

Da ne otvaram sad nov topic, vidim da imas vrlo slicnu konfiguraciju kao ja pa da te pitam nesto.

Ja imam: GA 965P-DS4, C2D 6400, Zalman 9500 LED. Isti HDD. Ista VGA, 931 BF, 2 GB Corsair VS.

Da li si ti Zalmana povezao preko Fanmate 2 kontrolera tako sto si u BIOSu iskljucio Fan Speed Control Method (Disabled) ? Da li preko potenciometra kontrolises broj obrtaja Fana ?

Koliko ja shvatam kada se tako prikljuci onda se Fan vrti stalnom brzinom koja zavisi samo od polozaja potenciometra i ne povecava se kada se procesor zagreje. A kako onda znati kada se procesor zagrejao ? Nije valjda da treba svaki cas citati temp procesora iz npr. Everesta pa ako preti da se dize onda otvarati kuciste u odvrtati potenciometar na Fanmate 2 prema maksimumu ?

I meni se pri prvom ukljucenju nije zavrteo Fan odmah, dok na GA siteu nisam nasao da je to normalno. Zbog toga sam Zalmana vezao direktno na CPUFan pinove i ploca mu regulise broj obrtaja koji je cesto i nizi od njegovog defaulta (1300 RPM). Kada se poveca load ploca sama ubrza Fan. Uopste ne shvatam zasto daju taj kontroler ?

Poslednja izmena:
To je normalno za te ploce. Ukljucen ti je PWM opcija u biosu. Disebluj sve adv. opcije pod CIA.

Da li si ti Zalmana povezao preko Fanmate 2 kontrolera tako sto si u BIOSu iskljucio Fan Speed Control Method (Disabled) ? Da li preko potenciometra kontrolises broj obrtaja Fana ?

Pa to mu je namena, tako i treba da se podesi i koristi.

Koliko ja shvatam kada se tako prikljuci onda se Fan vrti stalnom brzinom koja zavisi samo od polozaja potenciometra i ne povecava se kada se procesor zagreje.

Dobro si shvatio.

A kako onda znati kada se procesor zagrejao ? Nije valjda da treba svaki cas citati temp procesora iz npr. Everesta pa ako preti da se dize onda otvarati kuciste u odvrtati potenciometar na Fanmate 2 prema maksimumu ?

Ne nego treba jednom u 6 meseci posvetiti 10 minuta vremena podešavanju i traženju optimalne brzine (temperatura/buka). Kod mene je recimo već nekih 6 meseci na 1900 obrtaja i nepomeram ga!!!

Zbog toga sam Zalmana vezao direktno na CPUFan pinove i ploca mu regulise broj obrtaja koji je cesto i nizi od njegovog defaulta (1300 RPM).

Jel ti zivis u iglo-u negde na severnom polu?

Uopste ne shvatam zasto daju taj kontroler ?

Ima ljudi koji shvataju, a nadam se da ćeš kad pročitaš ovo i ti skontati.

Pozdrav

Ima ljudi koji shvataju, a nadam se da ćeš kad pročitaš ovo i ti skontati.

Prvo, ja nisam nista pitao tebe nego ppredraga. A inace Zalmanov site je prepun pitanja kao sto je npr. ovo:

"Hi - Im considering a CNPS 7700 Cu cooler. But what is the FanMate 2 good for? Do I have to manually regulate the fan speed - how will I know when the CPU is 'working hard' and needs more cooling? Can't the fan regualte itself according to current CPU Temp?

If I turn the Fanmate2 down for low noise, and my CPU gets very hot, how will I then know to turn the speed up - except when my PC crashes?

Sorry if this is a stupid question, but Im just not sure what the regulator is good for."

Takodje u manualu koji Zalman daje nema nista o tome da treba iskljuciti kontrolu sa ploce.

Sto se tice toga gde zivim, zivim iu Srbiji kao i ti. A ploca zaista tako regulise broj obrtaja kada nije nista OC i kada je opterecenje malo. Zato je PC potpuno necujan. A i zasto bi ovakvo resenje bilo losije od fiksnog broja obrtaja ?

Poslednja izmena:
Nisam mislio ništa loše time što sam ti napisao već sam samo hteo da ti objasnim poentu. Naravno da je na tebi kako ćeš i da li ćeš da koristiš taj fan mate. Lično ja kada sam probao da ga stavim direktno na ploču meni je odma počeo da radi na velikom broju obrtaja i znam još neke kojima je tako bilo zato sam te i pitao gde živiš. :wave:

Nisam mislio ništa loše time što sam ti napisao već sam samo hteo da ti objasnim poentu. Naravno da je na tebi kako ćeš i da li ćeš da koristiš taj fan mate. Lično ja kada sam probao da ga stavim direktno na ploču meni je odma počeo da radi na velikom broju obrtaja i znam još neke kojima je tako bilo zato sam te i pitao gde živiš. :wave:

OK, razumeli smo se. Nije meni smetalo pitanje gde zivim, nego ono na kraju: "Ima ljudi koji mogu da shvate.....", a ovi drugi su valjda nisu sposobni.

Ja i ti imamo razlicite ploce, i neznam kako je na Intel plocama implentirana kontrola CPUFan-a, valjda je zato i poceo da se vrti na max. broju obrtaja. Sustina je u tome da Zalman to nije objasnio u manualu.
Ja sam prvo probao sa Fanmate-om i ukljucenom Fan speed kontrolom u Biosu. Nije hteo odmah da se zavrti, pa sam brze bolje odmah iskljucio racunar. Posle sam ga prikljucio bez Fanmate-a. Kasnije sam nasao na netu da je to feature ove ploce.

Da sam ostavio sa Fanmateom i ukljucenom kontrolom u Biosu, fan bi se malo kasnije sigurno zavrteo, ali sta bi u ovoj situaciju kontrolisalo brzinu CPUFana ? Ploca illi Fanmate ? Ili bi ploca kontrolisala do max. br. obrtaja koji dozvoljava potenciometar na Fanmate kontroleru ?

Poslednja izmena:
bice da je ovo:
borko je napisao(la):
Ili bi ploca kontrolisala do max. br. obrtaja koji dozvoljava potenciometar na Fanmate kontroleru ?

e sad, postoje ploce koje nisu pravljene sa ROHOS ili slicnim standardima kontrole hladjenja, gomila 754 i 939 ploca, kao i stariji intelovi chipseti nemaju nikakvu kontrolu obrtaja kulera u odnosu na temperaturu. u tom slucaju potenciometar dobro dodje, jer mozes da prilagodis obrtaje uvu koliko god je moguce. taj fanmate se i prikljucuje opciono, nema smisla stavljati potenciometar ako ploca sama moze da regulise obrtaje, ona to svakako radi daleko preciznije shodno potrebama.

Nazad
Vrh Dno