Šta je novo?

Gašenje ventilatora na procesoru i napajanju?

Dinastija

Poznat
Učlanjen(a)
14.11.2021
Poruke
31
Poena
30
Zanima me, ovi noviji kompjuteri, preko 500 evra, da li imaju mogućnost štelovanja brzine ventilatora. Pošto radim sa muzikom, pa kad usnimavam glas ili gitaru, da se ništa ne čuje od ventilatora. To nije opterećenje za mašinu, jer bi trajalo par minuta. Ne mora potpuno gašenje, bar smanjivanje brzine itd. Za procesore znam da može, ali veću buku pravi napajanje. Imate li predlog?
 
Imaš napajanja sa hibridnim modom venitlatora. Seasonic je to prvi počeo, a par drugih je usvojilo. Nije baš standard, ali se lako nalaze.
Mislim da je u većini slučajeva ispod 50% opterećenja da ne radi, a preko toga po potrebi. Ne verujem da ćeš naći ručno podešavanje da isključiš kada želiš.
Morao bi da uzmeš nešto snažnije nego što ti treba, tipa 850W i da se gasi na 400W potrošnje.
Ili da modifikuješ neko starije koje je van garancije.
Ja sam na jednom napajanju, fan povezao na chasis fan konektor na ploči.
 
Ja imam EVGA nečujno napajanje, na grafičkoj GTX1060 coler se uključi tek kad pređe 60C inače je na oko 43C, znači tek na najzahtevnijim igrama se uključuje, proceror je intelov na 39C sa stock colerom skoro potpuno nečujan, u kućištu nema colera.
 
Ako je bitna totalna tisina, ima u ponudi "fanless" modela napajanja bez ventilatora (zero decibel), skuplja su od ovih standardnih (npr. Silverstone, Super Flower i slicni brendovi).
Ili druga varijanta je npr. "Nesteq", stariji brend je u pitanju, sa fabrickim potenciometrom na sebi, kojim moze ventilator da se totalno utisa (pritiskom na potenciometar se ventilator iskljucuje / fan on/off funkcija), ili da radi, ali da se pri tom podesava brina obrtaja kruznim okretanjem istog (fan adjusting). Ne znam da li ima novih modela. Jedno takvo napajanje od 450W uspesno vozi gtx 1060/6...
 
теби треба звучно изоловано кућиште.
 
Videću šta ću. Mislio sam da kupim već sklopljenu konfiguraciju, ali izgleda da ću morati sam da sklopim pa da izaberem neko fanless napajanje ili tako nešto, ne znam.
 
trebaće ti onda fanless napajanje (skupo), fanless cpu kuler (veoma skupo) i fanless grafika (to su samo najslabiji modeli).

a možeš i da uzNeš (dole nato) zvučno izolovano kućište u koje ćeš da staviš regularne komponente.
tvoje su pare pa biraj.
 
Videću šta ću. Mislio sam da kupim već sklopljenu konfiguraciju, ali izgleda da ću morati sam da sklopim pa da izaberem neko fanless napajanje ili tako nešto, ne znam.

Ukoliko nemaš RTX 3090, RX 6900XT, ili, možda neki Threadripper, ili 5950X ili i9 12900K u vidu svako iole bolje napajanje će ti biti nečujno. Ti juriš "KOMPJUTERE" preko 500€ što znači da ni ne razmišljaš o high-end grafičkoj, procesorima koji su odlični za termalno zagrevanje stana i sličnim stvarima, već o "srednjoj klasi". Veruj mi, tu bi ti buka napajanja bila ubedljivo najmanji problem, jer sa takvom klasom mašina bilo koje 850W napajanje neće ni pokrenuti ventilator osim ako se ne igraš Red Dead Redemption ili radiš video montažu. Snimanje muzike zahteva mnogo manje resursa.

Druga stvar, čak i "custom loop" hlađenja moraju da imaju najmanje tri ventilatora, a sve više od toga zahteva još više ventilatora prema kojima je buka napajanja mizerija.

U tvom slučaju imaš par izbora -

1, NE POSTOJI ultra tiha već sklopljena konfihuracija, firme u to ugrađuju neprodate stvari.

2. Sklopiti osrednju radnu stanicu sa kvalitetnim napajanjem i kvalitetnim hlađenjem procesora nekim Noctua kulerom. Jedan Corsair RM750X ne bi čuo nikada. Znači, napajanje nije problem.

3. Sklopiti totalno "fanless" mašinu koja će hladiti ono što zamiliš košta ne samo "preko 500€" nego košta debelo preko "mogu da simim bar dva albuma i da dilujem po kafićima isto"

4. Kupiti APSOLUTNO TIH kompjuter za manje od 2000€ (nekada) je N E M O G U Ć E . Znam, jer sam radio to što i ti. Za sve drugo postoji mikseta i, ajde bar, Saundfordž....
 
Nazad
Vrh Dno