Šta je novo?

g-technology G drive Q 1TB

mipko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.02.2002
Poena
705
Pozz,

Pre neki dan sam dobio iz USA ovaj externi drive

http://www.g-technology.com/products/g-driveq.cfm

Dugo sam birao koji externi HDD da uzmem i na kraju je izbor pao na g-tech G drive Q. Razlozi koji su me rukovodili su broj podrzanih interfejsa, fanless cooling, slick design, enterprise HDD, pouzdanost, tehnicka podrska i 3 god garancije.

Namena diska je da bude 24/7 externi storage i da hostuje diskove za 2 Virtualne Masine (200 GB za svaku).
Disk je spojen na iMac (late 2008) preko Firewire 800.

U pakovanju dolaze svi kablovi za interface koji su podrzani, znaci dolazi fw 800, fw 400, USB i eSata kabl. Pored kablova tu je jos propratni CD i naponska jedinica sa kablovima. Sve je lepo upakovano i ususkano u kutiju koja se mora cuvati ukoliko se radi RMA, posto g-tech ne priznaje RMA ukoliko se proizvod ne upakuje adekvatno za slanje nazad. Preporuka je da se sacuva originalna kutija.

Cena uredjaja u Apple Store na 5th Avenue u NYC je apx $250. Naizgled deluje jako skupo ali ako se pogleda koji disk je unutra onda HDE721010SLA330. U pitanju je Hitachi enterprise model deskstar serije. Test doticnog drive-a i poredjenje sa ostalim konkurentima WD, Seagate i Samsung, mozete naci na sledecem linku:

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/1tb-14hdd-roundup_2.html#sect1

Nema sanse da odvrtim te testove u bootcampu posto nemam nista od bench toolova, a nemam vremena da ih sada skidam sa neta. Isto tako ne verujem da bih bolje uradio to od ljudi sa gornjeg linka.
HDD na default setovanjima AAM nije sampion tisine, sta vise prilicno je bucan. Ali se do da lako srediti HDDScan programom kojim se podesi AAM na silent i HDD postaje tih ko bubica.
Evo i linka ka hitachi data sheetu, cisto da bude kompletnija slika o samom HDD-u:

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/techdocs/2232622C3696936F8625747B0082266E/$file/Deskstar_E7K1000_DS.pdf

Kuciste drajva je master piece! Cak i ako zanemarimo vizuelni/estetski dozivljaj koji je cisto subjektivna stvar, kuciste pleni svojim kvalitetom i preciznoscu izrade.
100% je izradjeno od aluminijuma. Svaka ivica je pedantno obradjena, nema ni najmanjeg krckanja, uvijanja. Slick & neat. Samo kuciste u sebi sadrzi masivni heatsink koji omogucava fanless cooling. S obzirom da je celo od aluminijuma celo kuciste je hladnjak.
Na donjoj strani kucista se nalaze 4 gumene stopice koje izuzetno dobro prijanjaju na podlogu tako da se ne morate brinuti da li ce disk skliznuti sa radne podloge. Sta vise, toliko dobro drze da meni idu na zivce. Fenomenalno apsorbuju vibracije kucista tako da se minimalno prenose na radnu povrsinu.
Samo kuciste nije uopste malo, ali nije ni preveliko - dimenzije 235mmx130mmx50mm.
Na prednjoj maski ispod slova G nalazi se bela led dioda koja flashuje kako disk radi. U pocetku mi je izgledalo ruzno, ali sad mi se to jako dopada :)
Konektor napajanja je prilicno cudan 4 pinski DIN, to je jedino sto mi deluje da stoji nekako klimavo. No posto ga necu pomerati, a nece se ni slucajno pomeriti (pogledaj komentar o gumicama) to me ne brine previse.
Kuciste je tako mehanicki konstruisano da je izuzetno cvrsto, imate na netu primere kako je kamion pregazio g-tech drive i ovaj je i dalje radio !

U samom radu uredjaj proizvodi prijatan hummmm zvuk. Uredjaj nije totalno necujan iako nema ventilator. Uzrok tome je sto nema nikakve izolacije posto se cela sasija koristi kao hladnjak ato onda proizvodi efekat rezonatorske kutije. Efikasnost hladjenja bi ilustrovao temperaturom od 41C nakon deep scan 120GB podataka - ceo OS X drajv brutalno prekopiran na G drive i onda pusten mcafee scan na tim fajlovima, dok se paralelno kopiralo novih 120GB. Kuciste je bilo mlako dok su rebra hladnjaka poprilicno topla. HDDScan je ocitao max temp od 41C. Sto je izuzetno dobar rezultat. Hitachi ne navodi koja je max dozvoljena temp samog uredjaja, ali navodi da je max dozvoljena ambijentalna temp 60C.

Drajv dolazi preformatiran na HFS+ i time je odmah Time Machine Ready. Time Machine je OS X backup program.
Na OS X se automatski mountuje i po prvom mountu TM ponudi da ga koristi za backup. Drajv odlazi u sleep mode (spin down) nezavisno od kompa. Spindown je malo bucan - cuje se zvuk kao da neki relej okine.

S obzirom da je Hitachi kupio g-technology, Hitachi drive je normalan izbor za ovu firmu.

Na disk se mogu kaciti daisy chain fw uredjaji i tako povecavati broj externih firewire drajvova.

Fotkao sam uredjaj pa mozete da vidite kako izgleda u realnom svetu - bez photoshop ulepsavanja. Pored njega se nazire Time Capsule 1TB koji se korisiti kao printer server, Time Machine backup disk i shared storage. G drive je uredno prepoznat od OS X kad je bio prikacen na Time Capsule.

moje fotke su na ovom linku

http://s482.photobucket.com/albums/rr190/mipko/g drive q/

Ne znam kako bih vam prikazao koliko je ova stvar upotrebljiva preko FW 800? mozda da ilustrujem primerom da ga koristim kao drajv za VMWare masine, i tu ne primecujem dramatican pad performansi u odnosu na internal HDD. Kopiranje 60GB (230 000 fajlova) je trajalo 12min.

Nije mi bio cilj da vam prikazujem seek time, etc... vec da vam prenesem moje utiske o celom uredjaju i kako mi se dopao u stvarnom radu. Zato sam vam prilozio link ka detaljnom testu HDD-a (HDE721010SLA330).

Ako imate kakvih pitanja tu sam.

pozz
M

hoces da ga prodas? :D

ja pokusavam da nadjem FireWire externu kutiju i kod nas nema apsolutno nista osim WD MyBook-a.... :(

lep review :wave:

Poslednja izmena:
ma da, cene kod nas su bol mozga...
a sto je najcrnje to su sve neki garazni uvozi, nemas ni jednog zvanicnog uvoznika i prodavca. totalni uzas od trzista.

"garažni uvoz" :D :D lol!

uzeću USB kutiju - nema drugog izbora a već predugo tražim...

Poslednja izmena:
mislim da ima seagate neki Agent sa fw... nisam siguran. Sad sam uporedio cene lacie kod nas i u USA, mislim da je ovo nevidjen bezobrazluk sta se ovde radi. Ne mogu nicime da opravdaju ovakvo dranje od cene.

Nazad
Vrh Dno