Šta je novo?

Futuremark & nVidia - Sumrak 3dMark 2003

Marti Misterija

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
955
Svi ste citali na netu kako je nVidia uhvacena da vara u drajverima.. i to podosta bogami! Onda na scenu stupaju advokati i lova i... puj pike ne vazi.. nije varanje nego smo "mi to pogresno interpretirali" ..rece Futuremark i time se kompromitovao zauvek!
Zanima me vase misljenje.. da li je 3DMark03 i dalje kredibilan test. Znam sinteticki testovi su jedno aigre nesto sasvim drugo ali 'ajde da vas cujem...

Naravno da je kredibilan!
Sa poslednjim Pachom 330, se iskljucuju sve nVidijine zaobilaznice.
To zajednicko saopstenje je cista politika i tu nema mnogo dodirnih tacaka sa tehnologijom iza 3DMarka.
Sad su postigli kompromis i mogu da nastave zajednicku saradnju za sledece izdanje.
3DMark je OK test i bolji je od svog prethodnika jer opterecuje tacno ciljane delove GPU-a. Druga je stvar sto se igrice generalno ne pisu na nacin na koji je kreiran 3DMark. Realno stanje stvari je da sve igrice imaju posebne optimizacije za pojedinacne GPU-ove, ovo ne bi trebalo da bude tako i bilo bi super kada bi svi postovali tacno zacrtana pravila DX8/9 API-ja, ali pitanje je da li bi imali ovako velike skokove u tehnologiji GPU-ova da kompanije nisu pomalo vukle na svoju stranu.
Elem, da neduzim, ovakav kakav jeste 3D MArk nije idealan, ali daleko od toga da je los. Ako je verovati najavama sledeca verzija ce "uvazavati prirodne razlicitosti" izmedju GPU-ova i mi cemo imati jedan lepi konfederalni benchmark! :mig:

Cekaj bre, Nedjo, jel si ti procitao ovo gore... PRIZNALI su da nVidia nije varala, nego su oni to lose protumacili... Da li su dobili malo necega da bi to izjavili ili ne, to je sada pitanje...! Uglavnom, ljudi, pa necemo formirati misljenje o nekoj kartici samo na osnovu tog testa, opusteno... 🙂

Po meni, 3d mark je samo lepuskasta animacija koja ponekad radi kao slide-show. Ne bih se ja uzdao u rezultate koje on generise. Ne branim Nvidiu, ali... Pisao sam vec u jednom threadu - malopre... Procitajte.

Darko je napisao(la):
Po meni, 3d mark je samo lepuskasta animacija koja ponekad radi kao slide-show. Ne bih se ja uzdao u rezultate koje on generise. Ne branim Nvidiu, ali... Pisao sam vec u jednom threadu - malopre... Procitajte.
To je tacno nije 3DMark03 jedini, ali kad i u drugim testovima GFFX izgubi onda to prestaje da bude ATIMark 🙁
Ali konkurencija je ono sto nam treba, setite se samo borbe Voodoo3 i TNT 2, te kartice su kad su se tek pojavile bile 300-450 DM, a ubrzo (posle 2-3 meseca) 200-350 DM, danas je malo drugacije ali ce bez sumnje do pocetka septembra to da se promeni, mora i ATI i NV da "skidaju" cene 🙂
P.S. Nije bas normalno da GFFX 5800Ultra kosta 420 Eura!

Iskreno GFX strasno lose obavlja pixel shader, Ati je za klasu tu bolja.
Medjutim ono sto je Nvidia uradila sa 3DMark 03 je da su zamjenili shader i ubacili svoj sa dosta nizim IQ odakle su izvukli frejmove. Istu tu stvar ce raditi na igrama, prvi primjer je Doom 3 gdje je i sam J.C. rekao da u standard path Ati je brza od GFX? Zasto? Zato sto u standard path GFX obavlja FP32 a Ati FP24. Medjutim, GFX ne moze da tjera u tom modu, sporo je i onda se Nvidia odlucila da to sve prebaci na FP16 ili FP12, sto je J.C. implementirao u Doom3 tj NV30 path. Posljedica toga je da ima losiji IQ od Ati, medjutim parira ili je brza u frejmovima. Ati je uradio genijalan potez odlucivsi se na FP24. E sad min epx requirement of DirectX je FP24, sto ce reci Nvidia nikad nece proci sa certifikovanim driverima, tj moze se reci da NV30 ne zadovoljava kriterijum DX 9.0, nazalost.
Sto shader instrukcije budu duze i kompleksnije, posljedica toh hackovanja na FP16 ce se sve vise uociti na kvalitetu slike.
Iz ovog razloga Valve Software se odlucio na Ati Radeon 9800Pro za prezentaciju Halflife 2, jer igra je sva u shaderima full dynamic itd. I Ati kartica je idealna za Halflife 2, takodje i za Doom 3.
NV35 nije los chip ali ima dosta propusta, i ne vrijedi 500 dolara, 399 dolara je ok!

Poslije pacovanja 3D Mark03, NV35 je izasao sporiji i od Radeon 9700Pro, a to je ustvari realna snaga tog chipa.

Kad sam rekao da ne zadovljava spec DX 9.0 nisam samo mislio samo na FP16, nego ima lista features koji nedostaju...

Freak_Power je napisao(la):
Kad sam rekao da ne zadovljava spec DX 9.0 nisam samo mislio samo na FP16, nego ima lista features koji nedostaju...
Da nisi malko preterao? Svi oni imaju listu features koji nedostaju; ili jos bolje: pise da je ima, a u stvari ne postoji nego se na razne nacine emulira... 😀

Darko je napisao(la):
Daleko od toga da je 3DMArk03 samo lepiskasta naimacija i slajdshow.
Rec je ozvanredno napisanom benchmarku koji do kraja prati DX standrad, a to sto ga neko zaobilazi ili nepostuje je sasvim druga prica.
Kada jedan DELL priznaje 3DMArk03 kao svoj referentni test, onda je jako bitno da nanjemu vas GPU bude sto brzi i ako imate puno para sva "varanja" su dozvoljena kako bi se sto veci skor postigao.
Tragicno je da se nVidija toliko hvalila 32binom FloatingPoint preciznoscu da bi u 3DMArku implementirala FX12 optimizaciju koja forsira 12bitnu preciznost (R300 u 3DMarku radi sa 24bitnom FP preciznoscu i postize gotovo isti ili bolji skor od FX-a)

Da se razumemo varanje je varanje. Kad se vec vara onda se to treba raditi sto bolje. Posle novog patch-a se vidi da je i ATI varao. Po cemu je sad NVIDIA gora od ATI-ja ?

Pa dobro - ATI jeste varao, ali sve djuture 1.8%. Wow. To se moze pripisati i lose optimizovanom operativnom sistemu, tipa: ko je to zaboravio da iskljuci Norton antivirus ili defragmentovanje hdd-a 😀

A to sto jedan Dell testira na 3D marku! Wow. Pa kad tako lepo testira, moze da primeti da AMD ume u nekim slucajevima da odere Intel (mislim na Celerone, a ne na punokrvne) debelo, a opet - nije nikada ponudio AMD masinu. Cak ni za lower end... Al su strucnjaci 😀

Dobro, znam - imaju ugovor sa Intelom, ali...

SnakeEyes je napisao(la):
Da se razumemo varanje je varanje. Kad se vec vara onda se to treba raditi sto bolje. Posle novog patch-a se vidi da je i ATI varao. Po cemu je sad NVIDIA gora od ATI-ja ?
Pa zato sto je razlika u varanju 20 posto sto je puno puno.

Varanje je varanje - dali bilo ovako ili onako isto je. I ATI i nVidia su prevaranti u tom smislu mada se i Futuremark obrukao propisno. Bezveze.

Darko je napisao(la):
Pa dobro - ATI jeste varao, ali sve djuture 1.8%. Wow. To se moze pripisati i lose optimizovanom operativnom sistemu, tipa: ko je to zaboravio da iskljuci Norton antivirus ili defragmentovanje hdd-a 😀

A to sto jedan Dell testira na 3D marku! Wow. Pa kad tako lepo testira, moze da primeti da AMD ume u nekim slucajevima da odere Intel (mislim na Celerone, a ne na punokrvne) debelo, a opet - nije nikada ponudio AMD masinu. Cak ni za lower end... Al su strucnjaci 😀

Dobro, znam - imaju ugovor sa Intelom, ali...
Ugovori su cudo, seti se samo Rambus-a i fijaska sa RDRAM-om!

kUdtiHaEX je napisao(la):
Varanje je varanje - dali bilo ovako ili onako isto je. I ATI i nVidia su prevaranti u tom smislu mada se i Futuremark obrukao propisno. Bezveze.
Onih 1.8 % nisu varanje, seti se 3DMark2001 testa i tamo je bilo takvih razlika od verzije do verzije, ko tvrdi da nije prvo ce sebe da laze, pa onda i ostale...

Ma svi su prevaranti. I ATI i NVIDIA i Futuremark i Intel i AMD i IBM i DELL... Svi! Upomoc, sta cemo sa ovolikim prevarantima ! 😀

Darko je napisao(la):
Ma svi su prevaranti. I ATI i NVIDIA i Futuremark i Intel i AMD i IBM i DELL... Svi! Upomoc, sta cemo sa ovolikim prevarantima ! 😀
Verovatno isto sto smo i do sad 🙂
DA KUPUJEMO!!! 😀

Nazad
Vrh Dno