Šta je novo?

FullHD projektor - za i protiv?

srkiller

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2004
Poena
915
Nema sta, super je gledati HD film i na Plazmi/LCD-u, ali velicine nikad dosta.
Daljina gledanja od ~3m za pravo uzivanje iziskuje ~70-80", a televizori tih dijagonala su preskupi i zauzimaju daleko vise prostora nego projektor.
Odmah da se ogradim da TV program nikada ne gledam, te bi projektor bio paljen samo za uzivanje u HD filmovima.
Kao mozda najbolje resenje za Home Theater pretpostavljam da bi bio FullHD projektor. E sad, posto projektor nikad nisam imao, niti sam imao prilike da gledam kod nekog, interesuju me Vasa iskustva sa projektorima, tipa koji model, na sta obratiti paznju, koji nacin povezivanja sa racunarom itd, gde je najbolje montirati (plafon?).

Ima li uopste neko na benchu FullHD projektor?

Poslednja izmena:
Ne isplati se, lampa traje 2000 časova i ona sam košta koliko jedan LCD TV. Kupi 50" HD ready plazmu, ima ih za sitne novce.

Imao sam dva projektora (doduse ne full hd) zadnjih par godina i lepo sam se nagledao filmova u vreme kad su "tanki" televizori bili bezobrazno skupi. Danas ga ne bih kupio jer su 50" full hd televizori sve jeftiniji. Lepo je sve to (pogotovo pre par godina kad je kucni bioskop sa sve ozvucenjem bio extra dozivljaj i dobra investicija) ali moras da budes spreman na sledece: moras da redovno cistis filtere za prasinu (problem je i kod unutrasnjih ogledala jer se vremenom zamagle, ali tu samo servis pomaze), ventilator je na svakom bucan (polozaj projektora je kako god okrenes ispred ili iznad glave), sto jaca lampa vise se greje (to je bukvalno grejalica jer ventilator izbacuje topao vazduh i leti je nezgodno), kratak vek lampe pored velike cene (deklarisan radni vek lampe je teorijski maximalan ali vec na pola radnog veka gubi brightness).
Po meni je to skup sport i ima smisla jedino ako vec imas TV i pored njega kupis projektor za povremeno uzivanje sa prijateljima.
Nadam se da sam pomogao u odluci.

Hvala na odgovorima, svakako su mi pomogli u odluci, tj. odustajanju od ideje.
50" mi nije neki napredak u odnosu na 40" LCD i 42" plazmu koju vec imam, tako da cu videti kako ce se cene kretati sa vecim dijagonalama...

Poslednja izmena:
3K jeste prevelika cifra ali ako se uporedi sa Samsungovom plazmom 63" koja je za jos 1K evra skuplja, onda taj LG izadje jos i povoljno :)

Ako imas dovoljno prostora u sobi mozes da uzmes platno sirine od 2 metara ili vise i tu je dozivljaj daleko bolji nego na nekom "minijaturnom" 50" TV-u. Montiras lepo na plafon i uzivanje moze da pocne.

Targa.jpg

beamax-large.jpg

Vec par meseci intenzivno koristim dva Sony 720p projektora na poslu i zasada su skroz OK. Ni lampa nije preterano skupa, oko 300 E.

Nazad
Vrh Dno