Šta je novo?

Full HD video (60fps) secka u VLC plejeru ali ne u Splayeru?

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Imam jedan jako cudan problem. Tesko ga je bilo opisati i staviti u naslov teme. Malo je falilo da problem stavim u drugi podforum, jer sam mislio da je u pitanju SD kartica.
Dakle, ukratko da objasnim. Imam Panasonic SD90 kamkorder koji moze da snima u 1920x1080 rez, bilo 30 bilo 60fps. I primetio sam da kada snimam u najvecem kvalitetu (1080p/60fps) snimljeni video podosta secka (lagging sto bi rekla gugl pretraga) u VLC plejeru. I onda sam kupio neku extreme pro Sandisk SD karticu koja kao ima 45MB/s transfer. Posto sam video da najkvalitetniji video ima 28MB/s, pomislio sam da je nova kartica dovoljna. Medjutim iritirajuce seckanje se nastavilo. I sad dolazim do poente gde je malo falilo da postavim pitanje u podforumu za mem. kartice.
I onda juce mi padne na pamet, ajde da probam u Splayer-u koga sam koristio do pre par meseci (nakon cega sam presao na VLC). I na moje cudjenje seckanja skoro da nije bilo. Isto tako u meni omrazenom windows media plejeru nije bilo seckanja.
Ima li ko ideju o cemu se radi?

Jedino do plejera tog i moguceg brljavljena oko kodeka. I meni je malo cudan taj problem. Najbolji ti je Splash Pro EX za HD video materijal, ima i opciju da prepozna HD Camcorder.

untitled.jpg

Sigurno. :)

Problem je do kodeka verovatno. Instaliraj k-lite codec pack i otvaraj preko media player classic-a.

Nema potrebe da instalira K-Lite ako će da koristi Media Player Classic. K-Lite sadrži FFDShow ili LAV Video a oba koriste FFMPEG/Libav kao osnovu za dekodiranje. Na FFMPEG/Libav biblioteke se bazira i MPC-ov interni dekoder pa su performanse gotovo iste.

VLC koristi interne dekodere tako da na njega ne utiču instalirani kodeci. Postoji više razloga zbog kojih bi VLC seckao:
1. Dekoder koristi samo jedno jezgro za dekodiranje. Proveriti pojedinačno zauzeće jezgara procesora.
2. Uključen je neki postprocessing ili deinterlacing. Oba zahtevaju određeno procesorsko vreme. Proveriti da li je CPU maksimalno zauzet i da li je neka od ovih opcija uključena.
3. Integrisana grafička nije dovoljno jaka da renderuje sliku sa izabranim renderom. CPU nije maksimalno zauzet. Promeniti render.
4. Video je interlaced. VLC koristi CPU da bi odradio deinterlace dok VMP koristi VMR9/EVR za taj posao a oni koriste GPU.
5. Previše stara verzija VLC-a. Samim tim, stariji dekoderi koji nisu dovoljno optimizovani. Instalirati najnoviju verziju VLC-a.
To je ono čega trenutno mogu da se setim.

Nema potrebe da instalira K-Lite ako će da koristi Media Player Classic. K-Lite sadrži FFDShow ili LAV Video a oba koriste FFMPEG/Libav kao osnovu za dekodiranje. Na FFMPEG/Libav biblioteke se bazira i MPC-ov interni dekoder pa su performanse gotovo iste.

VLC koristi interne dekodere tako da na njega ne utiču instalirani kodeci. Postoji više razloga zbog kojih bi VLC seckao:
1. Dekoder koristi samo jedno jezgro za dekodiranje. Proveriti pojedinačno zauzeće jezgara procesora.
2. Uključen je neki postprocessing ili deinterlacing. Oba zahtevaju određeno procesorsko vreme. Proveriti da li je CPU maksimalno zauzet i da li je neka od ovih opcija uključena.
3. Integrisana grafička nije dovoljno jaka da renderuje sliku sa izabranim renderom. CPU nije maksimalno zauzet. Promeniti render.
4. Video je interlaced. VLC koristi CPU da bi odradio deinterlace dok VMP koristi VMR9/EVR za taj posao a oni koriste GPU.
5. Previše stara verzija VLC-a. Samim tim, stariji dekoderi koji nisu dovoljno optimizovani. Instalirati najnoviju verziju VLC-a.
To je ono čega trenutno mogu da se setim.

Hvala puno na trudu i ponudjenim scenarijima. Moji odgovori:
1. Proverio sam zauzece procesora. VLC zauzima 23% a Splayer samo 3-4%
2. Postprocessing ili deinterlacing: ovo sam pokusao da pronadjem u opcijama za VLC i nisam nasao.
3. Imam integrisanu graficku, ali moram da napomenem da sam gledao vise HD filmova na istom kompu preko VLC-a bez problema. I taj render sto pominjes je jedna stvar koju sam promenio po preporuci nekog bloga sto sam naisao.
4. Video mislim da nije interlaced- jer to je i poenta mog posta- najkvalitetniji video koji kamera snima 1080p u 60fps (bitrejt do 28MB/s). Kopiracu dole izvestaj iz Mediainfo-a.
5. Imam najnoviju VLC verziju.

Nema veze. Meni je bitno pod broj jedan da ipak nije do kartice jer sam se razmisljao da li da se preganjam i vracam je gde sam je kupio, i naravno da video radi na Splejeru i WMP-u.

Mediainfo:
General
ID : 1 (0x1)
Complete name : d:\SIROVI VIDEO BACKUP\00020.MTS
Format : BDAV
Format/Info : Blu-ray Video
File size : 165 MiB
Duration : 57s 307ms
Overall bit rate mode : Variable
Overall bit rate : 24.1 Mbps
Maximum Overall bit rate : 28.0 Mbps

Video
ID : 4113 (0x1011)
Menu ID : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : [email protected]
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Format settings, GOP : M=3, N=30
Codec ID : 27
Duration : 57s 24ms
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 22.9 Mbps
Maximum bit rate : 26.0 Mbps
Width : 1 920 pixels
Height : 1 080 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 59.940 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.184
Stream size : 156 MiB (94%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
Format : AC-3
Format/Info : Audio Coding 3
Mode extension : CM (complete main)
Codec ID : 129
Duration : 57s 88ms
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 256 Kbps
Channel(s) : 2 channels
Channel positions : Front: L R
Sampling rate : 48.0 KHz
Bit depth : 16 bits
Compression mode : Lossy
Delay relative to video : -34ms
Stream size : 1.74 MiB (1%)

Text
ID : 4608 (0x1200)
Format : PGS
Codec ID : 144
Duration : 56s 492ms
Delay relative to video : -34ms

Poslednja izmena:
Jedino do plejera tog i moguceg brljavljena oko kodeka. I meni je malo cudan taj problem. Najbolji ti je Splash Pro EX za HD video materijal, ima i opciju da prepozna HD Camcorder.

@Xavi --> Svaka cast za preporuku za taj Splash plejer. Sad sam tek stigao da isprobam, odlican je i moj glas sada ide njemu. Puno hvala i video sada ne secka nego ide glatko.

Vrh Dno