Šta je novo?

Full HD,a nema HDMI prikljucak!?

Canonada

Čuven
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
620
Potvrdite ako sam dobro razumeo,ako je moguce ispravite me ako gresim.
Za monitor za koji u specifikaciji pise da je full HD 1920 x 1080 ali da nema HDMI prikljucak vec samo analogni ili DVi znaci da je moguce gledati,igrati sadrzaje u HD rezoluciji,ali da nije moguce prikljuciti uredjaje poput PS3 i slicno,odnosno da nije moguce gledati HD te,direktno preko njega, kad se jednog dana ta usluga kod nas pojavi?

Poslednja izmena:
Mozes povezati PS3 preko HDMI-to-DVI kabla ali naravno neces imati zvuk tako.

Pa ne kupujes TV, sav HD sadrzaj je vec u racunaru anyway :D

HDMI generalno i nije priključak koji je namenjen monitorima, već TV uređajima.
Monitori nemaju neku dobit od HDMI-a, osim ako nemaju integrisane zvučnike.
Inače bilo koji DVI-HDMI adapter može da se iskoristi da se poveže HDMI kabl na DVI ulaz na monitoru.
Naslednik DVI-a na monitorima je DisplayPort, a ne HDMI.

Hm,logicno,mislim na ovo sto kaze dandy....upravo sam to mislio mare,kad vec imas monitor od 24incha,full hd,itd.,zasto nebi sutra recimo mogao da gledas HDTV preko njega,s tim sto stvar sa zvukom xebe stvar:)......kad bih uzimao takav monitor po meni bi obavezno moralo da moze da se gleda i hdtv preko njega....jedno pitanje jos,da li taj adapter narusava kvalitet signala i kako bi se mogao resiti problem sa zvukom ako monitor nema zvucnike(a ni konektor za iste),opet mislim na hdtv?

Ja imam 24 incha monitor sa HDMI prikljuckom. To je buducnost, a i sadasnjost, uveliko se prave svi uredjaji sa HDMI, pa samim tim ne uzimaj taj monitor. Sve se to moze povezati i na alternativan nacin, ali zasto bi, kad mozes lepo imati HDMI ugradjen i bez gubitka kvaliteta kad bi povezivao na alternativne nacine. A i treba da imaju svi monitori danas HDMI prikljucak. Bio sam na LCD TV full HD povezeo prvo sa DVI-HDMI kablom, pa zatim HDMI-HDMI i razlika je uocljiva.

Poslednja izmena:
Na to sam mislio,stvar je razjasnjena,hvala.

Bio sam na LCD TV full HD povezeo prvo sa DVI-HDMI kablom, pa zatim HDMI-HDMI i razlika je uocljiva.

Objasni ovo. :smoke: Isti digitalni signal se prenosi preko oba priključka jedino što HDMI sem slike nosi i zvuk. Dakle DVI=HDMI. Ovo što si ti "uočio" je ništa više nego placebo efekat.

Poslednja izmena:
Zar nije HDMI=[DVI+Audio] i nista vise od toga?
POZ

Ja imam 24 incha monitor sa HDMI prikljuckom. To je buducnost, a i sadasnjost, uveliko se prave svi uredjaji sa HDMI, pa samim tim ne uzimaj taj monitor. Sve se to moze povezati i na alternativan nacin, ali zasto bi, kad mozes lepo imati HDMI ugradjen i bez gubitka kvaliteta kad bi povezivao na alternativne nacine. A i treba da imaju svi monitori danas HDMI prikljucak. Bio sam na LCD TV full HD povezeo prvo sa DVI-HDMI kablom, pa zatim HDMI-HDMI i razlika je uocljiva.

Ti si onda prvi na svetu koji je video tu razliku. ;)

HDMI na monitoru nema nikakvu upotrebnu vrednost sem ako nije neki model sa 6 zvučnika.

Xavi je napisao(la):
Bio sam na LCD TV full HD povezeo prvo sa DVI-HDMI kablom, pa zatim HDMI-HDMI i razlika je uocljiva.

To sto si ti rekao moze biti neistina i ne mora da znaci.
Jedini faktor zbog kojeg si mogao da primetis razliku u kvalitetu slike jeste sam kvalitet kabla i nista vise (posto jos uvek nisam cuo da postoji neki poremecaj vida koji HDMI moze da izleci) :d

HDMI <=> HDMI = HDMI <=> DVI + Zvuk koji ces povezati audio kablom
Matematicka jednacina na delu. Razlike apsolutno nema.

klasican primer lupetanja koji je poceo da se pojavljuje na forumu u sve vecoj meri .... decko mani se bench foruma i idi igraj se u pesku malo pa kad porastes i naucis nesto ti dodji ovde i pokusaj ponovo, do tad molim te ne siri dezinformacije.

Eto ti sad,dobro ajde lupio covek,nego da se onda vratim na moje pitanje,ili je sada bolje da ga preformulisem!Moze li se gledati hdtv(kad dodje kod nas) na full hd monitoru koji nema HDMI prikljucak?Pretpostavljam da preko tog adaptera moze,ali sta onda sa zvukom,ako monitor nema zvucnike,odnosno mogucnost da se na njega dodatno nakace?!Verovatno nista....

A od kada je to slusanje zvuka na komp zvucnicima neka opcija? Drugo, ko to zaista gleda TV na monitoru i zasto pobogu? I na kraju... previse razmisljas... cini mi se da ti monitor ni ne treba... inace bi vec kupio.

Pa zvuk dovedeš nekim drugim putem do eksternih zvučnika, ne vidim u čemu je problem.

Eto ti sad,dobro ajde lupio covek,nego da se onda vratim na moje pitanje,ili je sada bolje da ga preformulisem!Moze li se gledati hdtv(kad dodje kod nas) na full hd monitoru koji nema HDMI prikljucak?Pretpostavljam da preko tog adaptera moze,ali sta onda sa zvukom,ako monitor nema zvucnike,odnosno mogucnost da se na njega dodatno nakace?!Verovatno nista....

Ako mislis na HDTV televiziju iz npr. kablovske mreze, onda taj monitor to verovatno ne moze ako nema integrisan hdtv tuner. S druge strane, ako mislis taj monitor da nakacis na neki reciever koji prima hdtv signal (sbb deli takve uredjaje uz hdtv pretplatu), sliku ces moci preko hdmi->dvi kabla da prikazes (bez gubitka kvaliteta). Za zvuk postoje alternativni nacini, ionako kad vec gledas HD sadrzaj tesko da ce te zadovoljiti neki prdavci sto su ugradjeni u monitor :)

klasican primer lupetanja koji je poceo da se pojavljuje na forumu u sve vecoj meri .... decko mani se bench foruma i idi igraj se u pesku malo pa kad porastes i naucis nesto ti dodji ovde i pokusaj ponovo, do tad molim te ne siri dezinformacije.
Ma, faca si.
P.S. Imam SONY HDMI kabel. I razliku sam video itekako. ***, i ja sam mislio da je ne moguce, ali tako je ispalo. Mozda oba DVI-HDMI kabela koje sam isprobao nisu valjali, odkud znam, ***! Cemu odmah pametovanja. Moguce da je bio neki efekat, neki...da ne kazem sta. I samim tim nam govori, da moze doci do ovakvih slucajeva, kad hocemo da eksperimentisemo na alternativne nacine. I ovaj lik sto je postavio pitanje, cemu? Uzmi monitor od 24'' sa HDMI i resena stvar. P.S. Al' smo razvalili Milan veceras.:happy:

Poslednja izmena:
Ma, faca si.
P.S. Imam SONY HDMI kabel. I razliku sam video itekako. ***, i ja sam mislio da je ne moguce, ali tako je ispalo. I ovaj lik sto je postavio pitanje, cemu? Uzmi monitor od 24'' sa HDMI i resena stvar. Nema pametovanja i mlatenje slame u prazno.

Baš zato što je "Sony" kabl, tu razliku si i umislio. Ne postoji razlika između DVI i HDMI u kvalitetu slike i nemoj dalje da širiš dezinformacije. To ja zbog tebe da ti se ne bi smejali po forumu.:-devil-:

Baš zato što je "Sony" kabl, tu razliku si i umislio. Ne postoji razlika između DVI i HDMI u kvalitetu slike i nemoj dalje da širiš dezinformacije. To ja zbog tebe da ti se ne bi smejali po forumu.:-devil-:
Ma, znas kako sam se potresao sto ce se smejati. ;) Evo placem ko C.Ronaldo na kraju tekme protiv Liona. ;)
Bila je slika dosta svetlija i slicno, nije se moglo lepo ukombinovati, bilo sta da sam podesavao. I kad sam ukljucio opciju "poboljasnje ivica" na HDTV-u, nije se uocilo toliko ni to. Kad sam stavio HDMI-HDMI, slika je perfektna. To je bilo u mom slucaju. I smorih se vise oko ovih kablova, zasta se cimam, ne verujem. ;)

Jedino što mi pada na pamet je da sam TV nije dobro detektovao signal kada je išao preko adaptera, pa nije uključio neki mod koji je trebalo. Inače je digitalni signal u bit isti preko čistog HDMI-a ili preko adaptera na DVI. Jednostavno ne postoji način da dođe do bilo kakve degradacije, već ga ili ima ili nema.

Zavisi i od samog izvora (u mom slučaju grafičke karte). Na 4850 preko DVI/HDMI izlaza, slika mi je bila daleko bolja nego na 8400GS preko HDMI izlaza. Inače HDMI=DVI+audio.

Ako mislis na HDTV televiziju iz npr. kablovske mreze, onda taj monitor to verovatno ne moze ako nema integrisan hdtv tuner,na ovo sam mislio.Nisam navodio da je monitor za rodjaka bas zbog komentara nekih likova iznad,pored toga hteo sam da izbegnem savete "uzmi ovaj i uzivaj",pitao sam konkretnu stvar i to me intaresuje, nista vise.......

Pa eto onda sam ti odgovorio. Ako hoce tako nesto a nema prostora za dodatan tv, monitor sa hdmi i integrisanim zvucnicima ce privremeno odraditi posao, ako reciever za hd uzme od kablovskog provajdera.

Nazad
Vrh Dno