Šta je novo?

FujitsuSiemens Xa3530 VGA Driver...

- Kabal -

Slavan
Učlanjen(a)
31.03.2007
Poena
319
Posedujem laptop iz naslova i veoma sam zadovoljan s njim, ali imam problem oko update-a vga drajvera. Laptop poseduje hibridnu graficku karticu (ati radeon 3200/3650) za koju ne mogu da nadjem novije drajvere. Primecujem da laptop ne pokazuje svoje maksimalne sposobnosti zbog drajvera. Bio sam na njihovom sajtu, forumu, oci mi ispale od guglanja, ali nisam nasao adekvatno resenje, tj. koliko vidim i drugi ljudi imaju iste probleme. Uz laptop sam dobio Vistu Home Premium, pa sam razmisljao ( sobzirom da mi ne lezi) da predjem na eventualno Win7, ali zbog tih grafickih drajvera ne mogu.

Da li je neko (ko poseduje ovakav model) uspeo da nadje resenje za vga i da li je iko uspeo da potera Win7 ?

Hvala unapred na odgovorima :)

Sry ako mi je malo nejasan post, jer sam pisao jako kasno :D .

Pod "maksimalne sposobnosti" sam mislio na jacinu graficke (3650) tokom rada u npr. nekoj igri. Znam da ne mogu ocekivati da teram Crysis na max. detaljima, al' se nije bas pokazala ni u manje zahtevnim igrama. Kad npr. instaliram Demigod, spustim detalje, igra i dalje radi dosta lose, a znam da bi trebala pristojno terati tu igru. Na FS sajtu imaju zakacen taj jedan drajver koji nisu menjali od kada su izbacili ovaj model laptopa. Na jacim modelima ima opcija u biosu da iskljuci jedna kartica, pa da se onda normalno instaliraju drajveri samo za tu jednu. Kod mene te opcije nema, iako sam update-ovao bios.
Ako izuzmem problem sa tim vga drajverima i npr. hocu da predjem na drugi OS, ne mogu naci ni jedan drajver sem za Vistu, jer se u npr. XP-u javlja konflikt sa tom hibridnom grafickom karticom tj. XP ne zna koju da koristi :) . Citao sam da se isti problem javlja i na Win7 i takodje sam negde procitao da nece biti podrske za hibridne kartice uopste.

Od citavog nerazumnog teksta, ja u principu zelim da nadjem novije vga drajvere za Vistu ili da npr. predjem na Win7 i da nadjem drajvere za Win7. Znaci, da li je neko uspeo da uradi bilo sta od ovog? :D

sta se desi kad instaliras normalne catalyst drajvere sa ati sajta?
hybrid crossfire mislim da nikad nije ni bio predvidjen za xp, ali bi u w7 morao da radi...
inace taj hybrid kakav ti imas je diskutabilan, radi ti ili jedna ili druga kartica, pa ako ti sistem prepoznaje 3650, budi siguran da ona radi. hybrid crossfire sa 3450 izgleda tako da 3200 i 3450 rade zajedno pa je dobitak u odnosu na cistu 3450 oko 50%... 3650 je jaca od 3450 i 3200 zajedno, pa zato hybrid crossfire u ovom slucaju ni ne radi tako. ideja je da se za manje zahtevne primene koristi integrisana, a za zahtevnije 3650 i time stedi baterija. Ko tacno ostvaruje taj mehanizam, da li bios, da li neki FS-ov sw ili ati driveri, nazalost ne znam...
uglavnom poteraj 3dmark06. ako imas preko 2000 markova, budi siguran da ti je to 3650, jer integrisana nece nikad prebaciti toliko. sama po sebi ta kartica nije nesto spec jaka i ne treba ni ocekivati puno od nje... ne znam koji ram koristi, ali ako je ddr2, onda pogotovo.

Uglavnom ja bih instalirao nove ati drivere i ako je kartica prepoznata kao 3650, ne cackao dalje...

Sto se tice ove vrste hibridnih kartica, sam upucen tj. nisam hteo da ulazim u tu pricu, jer kontam da vecina zna o kakvoj je tehnologiji rec kada je u pitanju laptop. Naravno da je glavna funkcija stednja baterije :) , sto znaci da koristi 3200 kada je u rezimu baterije, a 3650 kada je prikljuceno na napajanje. Naravno, 3200 se moze koristiti i kada je na napajanju.
Kada instaliram normalne catalyst drajvere, nastaje problem, jer su ti drajveri predvidjeni da rade na jednoj kartici, pa tada nastaje konflikt, tj. nakon restarta sistema pri load-ovanju win, ostane samo crni ekran. Posle toga jedina pomoc je system restore ili cak u nekim slucajevima reinstalacija win.
Zato sam i pomenuo update biosa, jer na jacim modelima postoji mogucnost disable-ovanja jedne od kartica, pa tek tada catalyst drajveri rade kako treba. U mom slucaju i pored update-a biosa, nemam tu opciju, sto znaci da sam osudjen na ove drajvere ili eventualno neke novije :) .

U principu, jasno je meni da od ove citave price nema nista, jer vec duze vreme pokusavam da resim problem. Mislim da sam sve moguce sajtove i forume pretrazio, ali opet kontam, mozda mi je nesto promaklo, a neko od bench forumasa uspeo da resi problem :) , pa sam zbog toga i postavio ovu temu :) .

ati daje beta mobility drivere za win7 tako da ti to ne bi trebalo pravit probleme ako mislis prelazit jer ce mozda prepoznat sve kako treba (a imaju i neki driveri za mobility chipset 3200), a performanse su jednake kao modirani driveri za stolne verzije. S oba dobivam u 3d marku06 oko 3800 bodova na 1280x800 sa radeon 3650.

Evo samo da javim da sam resio problem :) . Uspeo sam da instaliram win7 x64 i da poteram obe graficke u funkciju. Sad sve radi savrseno :D . Problem sam resio sa "Driver Genius" programcicem za update-ovanje drajvera. Ni sam ne znam koliko sam samo vremena potrosio na razne gluposti, dok napokon nisam nabavio ovaj programcic :d . Sad laptop radi kao grom koji prestize munju :p

:banana:

P.S. Ljudi koji poseduju ovakav ili slican model iz FS Amilo serije ce razumeti moj razlog za srecu :banana: :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno