Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

Ovdje se vrti 90-100 vlaga, magla jako cesta ovih dana... Minus manje vise stalno osim u podne

Jutros situacija, a KM nisam imao zasta slikati prazna ledja skriloz, poneka pahulja samo1000007999.jpg1000007998.jpg

Ništa ja ovo ne razumem.Čitam,pa se još i iznerviram.Odvojiš za klimu koju hvale,marku koju hvale,a onda čitam kako to treba išutirati do kontejnera nogama,moja klima dva puta dnevno u defrostu,evo sad km naravno suva,a moja km okovana i u defrostu na pola sata-45 minuta.Da se razumemo,nije da mi preterano smeta,ne opadne temperatura,toplo je u kući,radi ona,ali kad čitam iskustva drugih pitam se dal je ovaj način rada u ovim uslovima normalan.Ako moja ide u defrost na ispod sat,zar ne bi trebala svaka u istim uslovima da ide?Znam da i nisu isti uslovi svuda u dlaku,ali je skoro svuda magla i minus.O čemu se radi,kako druge ne zalede u ovim uslovima?Zašto bi neko lagao i hvalio svoje na ozbiljnom forumu i ozbiljnom nivou komunikacije,nismo deca?Dal ima nekoga ko se stvarno razume u sve ovo?Gasi auto fan,stavi fan 3.Stavio i ništa,možda i češće ide.Vratio na auto...I treba im grejač tacne,bez dalje priče,ne znam zašto to nisu odradili...
Crevo/lula, ostatak instalacije, na koliko greješ i kakav prostor?

35 kvadrata,ušuškano,na 23,5 stepena,pisao sam već,klima nije preopterećena,ovo bi trebalo lagano da ide.Radi ona,greje,sve funkcioniše,ali su defrosti toliko česti da je to neverovatno.Magla je i minus,ali opet.Mada,evo i čovek gore sa istom klimom 11 defrosta za veče.Šta sa crevom?Lulu nemam.A opet čovek postavlja slike gore iznad,nigde inja na istoj klimi,kamoli leda.Ne razumem prosto...

35 kvadrata,ušuškano,na 23,5 stepena,pisao sam već,klima nije preopterećena,ovo bi trebalo lagano da ide.Radi ona,greje,sve funkcioniše,ali su defrosti toliko česti da je to neverovatno.Magla je i minus,ali opet.Mada,evo i čovek gore sa istom klimom 11 defrosta za veče.Šta sa crevom?Lulu nemam.A opet čovek postavlja slike gore iznad,nigde inja na istoj klimi,kamoli leda.Ne razumem prosto...
Ja mogu da ti kazem da prosto postoji brdo faktora. Da i visina moze znatno da utice na to koliko ce da se nakupi inja. meni nordic modeli donji beo gornji suv a oba nisu skorije radila df. tako da nemoj da se opterecujes ako ti ne smeta toliko, ne pada temp. Ja do juce nisam ni znao koliko 18kmta isla dnevno u df jer tek juce sam stavio tapo uticnicu da bi sherovao iskustvo samo ovde.

Evo ko da je gledalo, sve se namjestilo, a stvarno ne znam kad bi mi se dalo oko ovog čačkati.
Dosao kuci iz grada, maločas vanjska pod mrazem al radi, uslikam, udjem i stavim joj Power pocne duvati jako i onda taman u defrost. U potkrovlju Luca vec usla u DF, niko ne grije.
T sa 23.5 pala na 23.1, okruglo 20 min DF. Slike kmcc prije i poslije
Luca je već na pola DF bila cista to jest ne vjerujem da je bilo mraza na njoj.

Eto, dakle moze DF i puno duze, a KM može i dobrog inja obući na se.
-4, gusta magla, 90% vlaga

Prilozi

• IMG_20250101_195752.jpg
    IMG_20250101_195752.jpg
    161.4 KB · Pregleda: 39
  • IMG_20250101_202109.jpg
    IMG_20250101_202109.jpg
    171.3 KB · Pregleda: 36
  • IMG_20250101_200704.jpg
    IMG_20250101_200704.jpg
    179.1 KB · Pregleda: 54
Dobra ti izolacija kad ti klima 20 min radi df a temp ti padne za samo 0.4°C. Prosto neverovatno.

LUCA ima isti Toshiba kompresor kao moje LGC, defrost lepo odradi i nema leda, izgleda da te KM im nisu baš nešto.
Imam i LU 12 u lokalu, isto nema leda.

Imam 3 fujitstu klime 12lmca, 24kmta, 30lmta u različitim objektima, različite kvadrature, razlikuju se po jačini , podešeno temperaturi, a opet sve tri rade DF na svakih sat vremena, mozda i koji minut manje. Jednostavno magla tj vlažnost guši klimu... Jos ovu noć i diže se magla.

12Kmcc vanjska 25 kg, 14Lu 34 kg (12ka ima 33kg), ne može im se isto hvatati u teškim uslovima...

ja nisam skinuo onu lulu na kojoj je crevo oko 1m polozeno po podu terase, do sad sam je skidao samo kad najave celodnevne minuse i nije bilo problema, samo malo zaledi vrh creva al i dalje otice.
Sinoc naravno zaledilo crevo, lulu probao da skinem, nema sanse :) Danas valjda bilo u plusu al ja prespavao. Nocas u tacni nije bilo naslaga leda, curelo je negde po sredini donjeg dela tacne, bile neke tanke ledenice, nisam ni znao da tamo ima nekih rupica...ako sad krene kao sinoc, bice belaja :)

Izgleda da je Fujitsu bas zeznuo Kseriju. Da li je neko nasao service manual, ako jeste moze li ga okaciti?

Jedino po meni sto je zeznuto je da cesce ide u df od L serija ( pisah vec ) ali u nekim normalnim uslovima. po ovim maglustinama svaka bez razlike ide cesto, eno ti sta je MrJovan napisao.
A ovo je mozda i do prostora. Ja poredim L koja greje 20 kvm i moju u duplo vecoj kvadraturi ( ovo kad su uslovi za df, ali bez maglustine ).

Kod mene se magla podigla i odmah se smanjili defrosti naravno. U kuhinji sam gde je LGC, ove ostale nisam pratio.

Kod mene u Pomoravlju je od prekjuče nenormalno gusta magla. Neprekidno. Kod nas su inače česte magle ali ovo sada je stvarno baš gusta magla. Kmta 12 ide na pola sata u defrost (SJ se nalazi na severozapadnoj strani, na ćošku, na otvorenom, vrlo izložena atmosferskim uticajima). Lmce 07 ide u defrost na dva sata (ali ona greje samo 9 kvadrata, SJ se nalazi na podu terase, istočna strana i delimično je natkrivena krovom). Mislim da sve ovo utiče na performanse.

Izgleda da je Fujitsu bas zeznuo Kseriju. Da li je neko nasao service manual, ako jeste moze li ga okaciti?
A sto mislis da je zeznuo? Ja veceras bas iz dosade pratio 7-10 min je trajalo i nije digao preko 1000w dok je radilo df. Sta tu ima strasno mozda shvatili bolje cesce df a kraci nego da pusti da zaledi skroz pa 20min da bude df.

Prilozi

• 1.png
    1.png
    376.7 KB · Pregleda: 44
  • 2.png
    2.png
    194.2 KB · Pregleda: 58
A sto mislis da je zeznuo? Ja veceras bas iz dosade pratio 7-10 min je trajalo i nije digao preko 1000w dok je radilo df. Sta tu ima strasno mozda shvatili bolje cesce df a kraci nego da pusti da zaledi skroz pa 20min da bude df.
Pa evo zbog ovoga. Pogledaj kako je @ivanlik999 napisao kako rade stari modeli, o kojima se godinama pisalo. Poruka u temi "Fujitsu klima uređaji" https://forum.benchmark.rs/threads/fujitsu-klima-uređaji.485212/post-7317156
@Gorannn Pa nije ni cudo sto ide toliko cesto u defrost, kad su dodali jos jedan(po meni potpuno nepotrebni) algoritam. Koliko ja mogu skontati sa slike, evo kako rade:
Kao i dosadasnje Fujitsu klime prvih 10 min nesmije se ukljuciti defrost.
1. Defrost se uljucuje kada kompresor radi
neprekidno 22 min/62 min sa temperaturama spoljasnjeg izmjenjivaca ispod -9/-5°. Njegova funkcija je da se aktivira na pocetku u slucaju da se krene brzo nakupljati led(inje) na spoljasnjem izmjenjivacu.
2. i ostali defrost(i) se aktivira u zavisnosti od spoljasnje temperature i duzine rada kompersora. Aktivira se ako radi vise od 25min sa temperaturama od -7° do -12° i duze od 40min sa temperaturama ispod -14°.
3. kontrolni defrost kada se kompersor cesto ukljucuje/iskljucuje(40 puta, ali je ovo broj maximuma, ne minimuma) da mice led i kada radi neprekidno 40min, a temperatura spoljasnjeg izmjenjivaca padne ispod -5°.
Po svemu ovome, klime rade kako su programirane, zato ne daju ni da pobijele.
Ovdje imate donekle opisan algoritam starijeg modela, sto smo tumacili Xeroj i ja
Poruka u temi "Midea Extreme klima uređaji (iskustva)" https://forum.benchmark.rs/threads/midea-extreme-klima-uređaji-iskustva.506385/post-7300517

Pa evo zbog ovoga. Pogledaj kako je @ivanlik999 napisao kako rade stari modeli, o kojima se godinama pisalo. Poruka u temi "Fujitsu klima uređaji" https://forum.benchmark.rs/threads/fujitsu-klima-uređaji.485212/post-7317156
@Gorannn Pa nije ni cudo sto ide toliko cesto u defrost, kad su dodali jos jedan(po meni potpuno nepotrebni) algoritam. Koliko ja mogu skontati sa slike, evo kako rade:
Kao i dosadasnje Fujitsu klime prvih 10 min nesmije se ukljuciti defrost.
1. Defrost se uljucuje kada kompresor radi
neprekidno 22 min/62 min sa temperaturama spoljasnjeg izmjenjivaca ispod -9/-5°. Njegova funkcija je da se aktivira na pocetku u slucaju da se krene brzo nakupljati led(inje) na spoljasnjem izmjenjivacu.
2. i ostali defrost(i) se aktivira u zavisnosti od spoljasnje temperature i duzine rada kompersora. Aktivira se ako radi vise od 25min sa temperaturama od -7° do -12° i duze od 40min sa temperaturama ispod -14°.
3. kontrolni defrost kada se kompersor cesto ukljucuje/iskljucuje(40 puta, ali je ovo broj maximuma, ne minimuma) da mice led i kada radi neprekidno 40min, a temperatura spoljasnjeg izmjenjivaca padne ispod -5°.
Po svemu ovome, klime rade kako su programirane, zato ne daju ni da pobijele.
Ovdje imate donekle opisan algoritam starijeg modela, sto smo tumacili Xeroj i ja
Poruka u temi "Midea Extreme klima uređaji (iskustva)" https://forum.benchmark.rs/threads/midea-extreme-klima-uređaji-iskustva.506385/post-7300517
Al to je ista prica kao za Nordic sto kazu baci to ima grejac 160w nepotrebno a opet taj grejac zavrsava posao i klima je ekonomicna. Tako i kmta ide cesce u df ne potrosi mnogo struje a opet meni nije uticalo da je hladnije u kuci. Ne branim svoju kupovinu. Nego nemam problem sa njom pa pokusavam da vidim kakav vi problem imate da vidim sta ja tu gresim.

KM napisala pet kvadrata cistog leda na stazi ispod sebe, ispod LU sve suvo na stazi

I to se negdje pika i kulturu rada, nije kulturno praviti klizu da neko izgine 😂😂😂1000008038.jpg

Potpuno ista i moja kmta 18.Od jutros od kad je otoplilo prede.Bez defrosta već 6-7 sati.Ukoliko postoji mogućnost izbora na kojoj strani će biti spoljna jedinica,da li je bolje da bude na strani gde Sunca ne vidi(kao što je moja)ili na sunčanoj strani?Uzimajući u obzir da bi je leti Sunce pržilo dok hladi,a zimi kad bi joj i malo Sunca značilo da je otopi,ona ga ne vidi?Ili to nema nikakve veze i ne utiče na rad spoljne jedinice?

Potpuno ista i moja kmta 18.Od jutros od kad je otoplilo prede.Bez defrosta već 6-7 sati.Ukoliko postoji mogućnost izbora na kojoj strani će biti spoljna jedinica,da li je bolje da bude na strani gde Sunca ne vidi(kao što je moja)ili na sunčanoj strani?Uzimajući u obzir da bi je leti Sunce pržilo dok hladi,a zimi kad bi joj i malo Sunca značilo da je otopi,ona ga ne vidi?Ili to nema nikakve veze i ne utiče na rad spoljne jedinice?
Utice itekako! Ako ti je grejanje na klimu primarno, bolje da ti SJ bude na suncanoj strani!

Tako i kmta ide cesce u df ne potrosi mnogo struje a opet meni nije uticalo da je hladnije u kuci. Ne branim svoju kupovinu. Nego nemam problem sa njom pa pokusavam da vidim kakav vi problem imate da vidim sta ja tu gresim.
Ne mozes imati problema sa njom, to je jako dobra klima, ekonomicna i efikasna, ma sta pisali, samo sto sam se ja malo zacudio da ide tako cesto u defrost, mislim, cesto, naspram starijih modela.

Ne mozes imati problema sa njom, to je jako dobra klima, ekonomicna i efikasna, ma sta pisali, samo sto sam se ja malo zacudio da ide tako cesto u defrost, mislim, cesto, naspram starijih modela.
Ja sam bio svestan citajuci ovde da starije klime imaju znatno vece SJ i da 18kmta sa 36kg je mrsava za 18ticu i da ce to da bude situacija sa DF. Ali sam bio u fazonu sled god ili one tamo kad stavim dodatno izolaciju zidova ona ce da radi top naspram amber premium koja bi mi tad radila vise kao on off. I hisenae nordic modeli se cuju kad idu u df zalecu se zuje na kraju nesto lupi, kod ove ne cujes nista :)

ostali defrost(i) se aktivira u zavisnosti od spoljasnje temperature i duzine rada kompersora. Aktivira se ako radi vise od 25min sa temperaturama od -7° do -12° i duze od 40min sa temperaturama ispod -14°.
Pogresno si protumacio uslove za okidanje DF-a... Ovo sto ti pise 7 , 12 i 14 nisu temperature u minusima po kojima se defrost vodi nego modeli KM uredjaja.. Dakle KM serija 7mica , 9tka i 12ka ma u kakvim god uslovima radila nece ici u defrost na manje od 25 min dok 14ka nece okinuti DF dok ne odradi minimum 40 min kontinuiranog rada. Pise ti tamo u srednjoj velikoj koloni , glavni okidac za defrost je spoljasnja temperatura i temperatura izmenjivaca.

Isto si lose protumacio. Pise ti u tabeli da ce kontrolni defrost biti odradjen ukoliko je temperatura izmenjivaca niza od -3c u preiodu duzem od 240 min ili ako je izmenjivac hladniji od -5c u periodu duzem od 215 min. To ti je ono kad uredjaj radi rastereceno pa je spoljasnji izmenjivac u blagom minusu a spoljasnja temperatura dovoljno visoka da se ne izmenjivac ne hvata znacajna kolicina leda , u takvim uslovima defrost moze biti "okinut" posle najmanje 240 min kontinuiranog rada...
Sve lepo pise i svi faktori su mi sad jasni samo treba malo prostudirati tabelu koju je @Gorannn okacio.
Trajanje defrosta je varijabilno i trajace najduze 15 min ili dok se ne postigne temp. spoljnog izmenjivaca od +16c
Tako da vrlo je moguce da u nekim rasterecenim uslovima klima okine defrost ,, ako na spoljasnjoj jedinici nema leda vrlo brzo se digne temp. na tih +16c i defrost se zavrsi za 7-8 min. Neki su bili skepticni i nisu verovali u to ali po ovoj tablici se vidi da okidac za zavrsetak defrosta je uglavnom temp. spoljasnjeg izmenjivaca a ne vreme provedeno otapajuci...

KM napisala pet kvadrata cistog leda na stazi ispod sebe, ispod LU sve suvo na stazi
Ti uopste ne skidas ove lule ? Kako ti izgleda kad ono non stop zarede minusi po nedelju dana ?
Meni ovako slicno izgledala po onoj magli, zaboravio da skinem lulu, inace sve iscuri bez problema.
Povecan je taj otvor na K serijama na 42mm ( kod LU je 20, kod LLC-LMC 30mm ), ne znam koliko je pametno ostaviti lulu kad je kontantan minus, ili onakve magle, vrv na kraju dodje i do ventilatora, kud ce drugo :)

Klima je na jedno 6-7 metara visine, nema teorije da joj priđem sve i da hoću, a neka ga ovako, ako vidim da je baš zagustilo, onda ću ganjati one ljestve.

U nekim od ranijih postova sam pisao da posedujem 12lmca, 24kmta, 30lmta u različitim objektima. Ove dve lm rade sa r410gasom, dok km radi sa r32.... Nisam tu video neku bitnu razliku osim u potrošnji, kažu da je r32 stedljiviji i ekološki prihvatljiviji..
1.sto se tiče kulture rada i preciznosti održan temperature tu dajem prednost km seriji
2. Kada je reč o potrošnji, modulacija na lm seriji je odrađena na 300w dok je kod km serije modulacija na 150w. Kombinacija r32 gasa i niske modulacije i km serija dosta manje troši nego lm serija.
3. Po onim velikim maglama sve tri su radile DF na sat vremena, čak su lm klime DF radile i na 45minuta. Količina vode ispod klime je ista na sve tri. Količina inja na LM seriji je veća nego na km seriji. Čitao sam drugačija istustva, ali se kod mene tako pokazalo. SJ km klime je čista, nema inja belila i slično, samo vise ledenice ispod nje.

O LT seriji svi pišu toliko toga lepog, počeo sam da verujem da je to savršena klima.
Amber je opet aždaja ali ne ide ispod 500w, meni se to ne sviđa jer će u prelaznom periodu zime da se pali gasi, biće on/off klima. Koja je poenta inventera kada radi on off. Moja 24kmta ima opciju podešavanja u pola stepena, što mi daje mogućnost da je podesim toliko precizno kao da imam Centralno grejanje. Često mi se dešavalo da mi za 1 stepen više bude prevruće, a za stepen niže bude hladno. A na pola stepena bude savršen ugođaj u prostoriji.
Dok ne probam fujitstu LT, za mene je KM serija dobitna kombinacija.

Poslednja izmena:
Ja sam bio svestan citajuci ovde da starije klime imaju znatno vece SJ i da 18kmta sa 36kg je mrsava za 18ticu i da ce to da bude situacija sa DF. Ali sam bio u fazonu sled god ili one tamo kad stavim dodatno izolaciju zidova ona ce da radi top naspram amber premium koja bi mi tad radila vise kao on off. I hisenae nordic modeli se cuju kad idu u df zalecu se zuje na kraju nesto lupi, kod ove ne cujes nista :)
Stavi je na Low Noise, da se spoljašnja ne zaleće. Biće ređi defrosti

Nazad
Vrh Dno