Šta je novo?

Fujifilm S6500fd ili PENTAX K110D

• Začetnik teme DzULA
  • Datum pokretanja
D

DzULA

Guest
Zdravo momci, ako moze malo pomos oko ova 2 fotoaparata (ali od oni koji razbiraju u ovo pole) imam priliku da kupim Fujifilm S6500fd za 330 eura i PENTAX K110D za 500 eura, pa interesuje me dali se isplati ova razlika u ceni???

Nisam upucen u to da li se isplati posto pentax nikad nisam video/probao, ali znam da fuji ima za 305e po radnjama i da je izuzetan aparat. Ako taj pentax nema manuelni zoom, onda bi uzeo 6500 100%, mnooogo dobra stvar, a o slikama da nepricamo :wave:

Pa za pocetak, to nisu ni blizu slicni aparati za poredjenje.

Fuji je tzv. prosumer, ima 1/1,7" SCCD senzor (drugim recima mali senzor, ali dosta dobar) i fixni objektiv 28-300mm. Odlicna je kupovina za te pare. Ja ga imam.

Pentax je DSLR, ima povrsinski veci senzor, a glavni kvalitet je sto su objektivi izmenjivi. U tu cifru od 500e, ti ulazi tzv kit objektiv 18-55mm. Kupovinom drugih objektiva, dodatne opreme, bliceva (Fuji ima samo pop-up, nema hot-shoe za externi blic) mozes da nadogradjujes sistem. Opet, za te pare DSLR, vredi i te kako.

E sad... Ukoliko te fotografija iole interesuje i imas mogucnosti da u narednom periodu ulazes u sistem, uzmi Pentax. Moja preporuka je da uzmes K100D jer za razliku od K110D ima stabilizaciju slike, tzv. Shake Reduction. Mnogo je korisna stvar, vredi novaca. S druge strane Fuji je one-time kupovina, jednom iskesiras 300e i miran si.

Poslednja izmena:
Kao što Ivande reče, sve zavisi od tvojih želja, potreba i očekivanja. Oba aparata u svojoj klasi pružaju jako puno za pare koliko koštaju.

Ako fotkaš samo s vremena na vreme i nisi pravi foto entuzijasta u duši, uzmi Fuji-ja. Sjajan aparat. Ako pak misliš da se ozbiljnije baviš fotkanjem i imaš para za dalja ulaganja (jer veruj mi, navući ćeš se da kupuješ bolje objektive i opremu), kreni sa K100D ili možda još bolje nađi neki polovan Canon EOS 350D za manje para nego taj nov K110D, jer kod nas je Canon oprema nažalost mnogo pristupačnija od Pentax-a.

Mojh savet: sem ukoliko si 100% siguran da želiš i da ti treba DSLR, zaobiđi ga, skupa sprava i rupa bez dna. Uzmi Fuji i vidi i sam koliko ćeš ga koristiti i da li ti zaista treba nešto bolje. Čak i ako (kad) se odličiš da ga prodaš nećeš mnogo izgubiti na parama a u međuvremenu će se pojaviti i novi DSLR-ovi (npr Pentax za septembar najavljuje "novi" K100D).

ja sam k110d mogao za 450$ da uzmem (sto je u eur dzaba |)), alli sam ipak batalio, tj driver me ubedio |>>

^ A zato te za olyja nikada nisam ubedio, iako je najgora moguca kupovina :D

I kao shto su ti svi rekli, ova dva aparata su potpuno razlichiti, a ako vec hocesh da uzimash DSLR u ovoj zemlji, i ja bih ti preporuchio da se ne zezash nego uzmesh Canona ili Nikona..

Poslednja izmena:
Da ali 500 eura najgora granica, ni 5 vise, a za sljedeci period mozda cu da uzmem i bolji objektiv. Interesira me razlika u kvalitet fotka (ako ga ima)??? Nasao sa ga NIKON D50 za 560 eura ali kako sta sam rekao 500 eura i nista vise

Poslednja izmena:
Mozda polovni, ali očuvani canon eos400d?!?

Relativno novi aparat na nasem trzistu, sumnjam da ce se u prodaji naci za:

ali kako sta sam rekao 500 eura i nista vise

Od polovnih u toj ceni samo Canon 350d, od novih se spominjao neki Nikon D40 u Metrou za 42.000 din ili taj pomenuti Pentax.

Da ali 500 eura najgora granica, ni 5 vise, a za sljedeci period mozda cu da uzmem i bolji objektiv. Interesira me razlika u kvalitet fotka (ako ga ima)??? Nasao sa ga NIKON D50 za 560 eura ali kako sta sam rekao 500 eura i nista vise

Ipak mislim da ti nisi za DSLR.

Ako mislish da si kupovinom tela zavrshio, grdno se varash. Telo kod DSLR sistema uvek manje vredi nego objektivi i dodaci, tako da se ti sad prerachunaj i razmisli da li uopshte zelish da kupish DSLR. DSLR se ne kupuje kao kompakt aparat, jer ti kupovinom D40 se vezujesh za Nikona, shto znachi da su velike shanse da vishe nikada ne predjesh na neki drugi sistem, i to samo zbog najjeftinijeg DSLR aparata koga si jednom nashao povoljno. To je i bio cilj nikona kada su izbacili tako jeftin i ojadjen model, jer niko nece da menja sistem kada vec kupi nekoliko objektiva, jer mora da menja sve i da gubi mnogo para.

Zato dobro razmisli da li tebi to uopshte treba. D40 je mali aparat sa namerno ogranichenim mogucnostima, na kome pola objektiva nece imati AF jer je motor u aparatu koji ih pokrece, jednostavno izbachen, a kapiram da ti ako si vec kupio jeftin aparat, necesh davati velike pare za objektive, jer "do juche" su objektivi sa motorom bili retki ili skupi, a vecina objektiva je josh uvek bez motora, i svi oni nece imati AF na D40, shto je preveliki hendikep.

350D/400D je mnogo bolji od njega, kompatibilniji, pravi kvalitetnije fotografije, ima vishe opcija, i najveci izbor objektiva u odnosu na bilo koji drugi sistem.

Poslednja izmena:
Ej mislim da sam rekao "sada dajem 500 eura i nista vise" a nisam rekao "i ne mislim da dajem nekad za opremu". Jednostavno pitam jer ima razliku u kvalitet fotkama? Recite mi samo to, a ne mislim da stedim, samo dali vredi da uzmem ovaj PENTAX u odnos CENA-KVALITET. Sa ovo hocu reci: Idem pa kupim PENTAX+18-55 kit lenses i fotkam, ili Idem kupim Fujifilm i fotka. Koja ce da bude fotka bolja (u istom kadru i svijetlu)???

Poslednja izmena:
Ej mislim da sam rekao "sada dajem 500 eura i nista vise" a nisam rekao "i ne mislim da dajem nekad za opremu". Jednostavno pitam jer ima razliku u kvalitet fotkama? Recite mi samo to, a ne mislim da stedim, samo dali vredi da uzmem ovaj PENTAX u odnos CENA-KVALITET. Sa ovo hocu reci: Idem pa kupim PENTAX+18-55 kit lenses i fotkam, ili Idem kupim Fujifilm i fotka. Koja ce da bude fotka bolja (u istom kadru i svijetlu)???

Problem je što direktan odgovor na tvoje pitanje vodi ka kupovini dSLR-a premda ja kao i driver mislim da je za tebe bolje da uzmeš prosumer.

Poslednja izmena:

Pa ja mislim da smo vec apsolvirali da su to potpuno razlichite klase aparata i da se fotografije ne mogu porediti u korist DSLRa.

Ali, taj 18-55 objektiv nema zum kao onaj na S6500 :)

Znaci pobjednik je PENTAX K110D

Tehnicki jeste (mada ne toliko spektakularno, jer f6500 je zaista dobar aparat za svoje pare) sem što će ti za početak, dok ne istreseš još para za telezoom objektiv, faliti domet preko 55x1.5=82mm.

Po pitanjima koje postavljaš, složio bih se da Driver-om i rekao da nisi ti spreman za DSLR (barem ne za sada), i da bi u u ovom trenutku DSLR (a naročito K110D) za tebe bio promašena investicija. Nemoj ovo uvredljivo da shvatiš, ali DSLR jednostavno nije za point & shoot ljude, jer u velikoj većini slučajeva traži znanja i truda da bi se dobila fotka bolja nego recimo sa F6500fd.

Veruj mi jer zaista nema razloga da te lažem, ja sam 99% ubeđen da bi za tebe F6500fd u ovom trenutku za tebe bio pametniji izbor po svakom pitanju. A ako si već navalio na DSLR, uzmi ili novog K100D, ili polovnog Nikon-a D50 ili polovnog Canon-a 350D.

Poslednja izmena:
Ma dajte bre, sad vi mu kazete kupi fuji pa kad naucis nesto vise oko fotografisanja mozes da ides na DSLR kao da svako ima 500 evra da daje opet za fotoaparat. On ce da kupi sada aparat i ko zna kad ce da ga menja. Mozda kad bi imao pare posle 2-3 godina moze da kupi neki objektiv i to je to.

Poslednja izmena:
Ma nisam ja neki koji hvata prvi put fotoaparat u rukama, vec skoro godinu dana imam SONY DSC-S60 koji ima manuelne funkcije i koliko-toliko razumem ga, znam kako-sto, citam neke fotografske literature, pa zato hocu da uzmem DSLR, da ne bi uzimao sljedecu godinu drugi fotoaparat pa da moram stariji da ga prodam upolu cenu pa samo da gubim, nisam ja direktorki sin ;-))) ,a i kad bi ga zimao ovaj Fuji opet bi potrosio te pare za vecu karticu, veci tripod (vec imam mini-tripod) pa ako ima i neki konvertori WIDE ili TELEZOOM, pa neke torbice itd. ,a za polovni fotoaparat ne bi uzeo ni od drugara, a ne od neki koji ga prviput vidim. Tako da uzecu novac, idem na peronu i krenem za Beograd, a vraticu se sa PENTAX K110D. Puno vam hvala na razubedzivanja i drugih odgovori. Ako bi imao ovdje neki pravi fotograf bi rekao "Fuji je super, ali DSLR je ..."

DzULA, stvar je u tome shto cesh za S6500 dati 350e i tu cesh zavrshiti posao. Ne trebaju ti nikakvi konverteri, i bilo kakvi dodaci. Sa DSLRom si kupovinom tela+kit objektiv tek pocheo posao, i tek onda cesh svaki dan da gledash "koji objektiv da kupim". DSLR ima toliko dodataka, da cesh na kraju zavrshiti kupujuci i one bez kojih si mogao, ali ti olakshavaju posao pa si i to kupio.

Nemoj ni da razmishljash bez 1500e da ulazish u ovo, i to je samo pochetak, da skupish potrebnu opremu i da ona bude samo pristojna.

Poslednja izmena:
Posto vidim da ces kupiti K110D :D, da dodam. Ozbiljno, najozbiljnije onda razmisli o tome da kupis K100D. Shake Reduction, ili Pentaxova verzija stabilizacije slike je jako korisna stvar. Mislim (nadam se zbog tebe) da razlika u ceni ne bi trebala da je velika u odnosu na korist.

Jedino se u tome razlikuju.

Poslednja izmena:
Ma nema sta da izaziva, ja cu da se kacim na peronu u Gevgelija i cu da platim 40 eura za ticket do Beograda i od AXEL-a cu da kupim PENTAX K110D. A tko misli da kompaktan fotoaparat moze da se meri sa DSLR-a gadno se vara (ili nema iskustvo o tome ili ne zna sta je fotografija)

Pozdrav svima i moze da proglasim TEMA ZATVORENA

Ali vidi, nisam znao nista oko ova 2 stvari, ali pitao sam moj komsija Branko Arizanov koji je profesionalni fotograf i on mi je rekao da te 2 stvari su nimalo slicne, dao mi svoj Canon 300D da vidim kako toizgleda (posto PENTAX nema Live preview u LCD-a) i bilo je OK, a za dodatne opreme, moj rodzak u Nemacku ce da nadze jeftine stvari za taj PENTAX

Poslednja izmena:
Ali vidi, nisam znao nista oko ova 2 stvari, ali pitao sam moj komsija Branko Arizanov koji je profesionalni fotograf i on mi je rekao da te 2 stvari su nimalo slicne, dao mi svoj Canon 300D da vidim kako toizgleda (posto PENTAX nema Live preview u LCD-a) i bilo je OK, a za dodatne opreme, moj rodzak u Nemacku ce da nadze jeftine stvari za taj PENTAX

Kakve veze sad ima 300D sa ovom prichom ? :)

Stvar je u tome da ti ne razumesh osnovne stvari u vezi aparata, i nishta ti ne znachi da uzmesh Pentaxa...

To je OK sta kazes da neznam, ali moj komsija ce da me uputi na pravi smer, a kad bi uzeo FUJI za 2-3 meseca bi ga savladao i bi zeleo da uzmem opet PENTAX-a ili neki Canon ili NIKON, zato sam resen da uzmem DSLR.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno