Šta je novo?

Fuji x10 najbolji kompakt ikad?

Mozes li mi objasniti po cemu je ovo najbolji kompakt ikad? Sama velicina senzora me cini jako skepticnim...

pa senzor je najveci od svih kompakta ne racunajuci fuji x100 , bas zbog senzora....

Hoce li cena biti osetno ispod X100 ili "tu negde" :S

bice osetno manja mada ja cenim ipak nesto visa od trenutno najskupljih kompakta , mora malo da se naplati veci senzor i retro look , cenim oko 500e na startu mene zivo interesuje exr mod na cmos senzoru po prvi put.... iso bi trebalo da ubija u 6mp modu

Poslednja izmena:
Evo i cene, bar u USA: http://www.bhphotovideo.com/c/search?Ntt=FinePix+X10&N=0&InitialSearch=yes

Biće to jako dobar kompakt. Na tele delu ima 2,8 blendu, što je jedinstveno u svetu kompakata, a često je bio korak ispred drugih kada su high ISO mogućnosti u pitanju. E sada, Fuji ima običaj da uvek ponešto zase*e na inače sjajnim modelima, pa videćemo šta će od ovog biti.

ja se brinem jedino za fokus i malko za to trazilo koje zumira ali videcemo....

ako meni bude brz, kao i upis raw fajlova(sto kod fuji-ja problem) bice ovo jedan od najboljih, ako ne i najbolji kompakt :D

Ovaj senzor postaje tek velik u EXR modu kad je 6MPix na 0.67" dijagonali, što je malo veći pixel/manja gustina nego kod Nikonovog 10MPix/1"
Čekam DxO testove, hoće li u EXR modu prebaciti 30dB limit preko iso 400.
Razmišljam da smenim LX3 na ovaj, samo mi fali fabričko ultra-wide rešenje (18mm imam na Panasonicu, ostra slika od kraja do kraja)
Definitivno, za mene su Fuji aparati imali uvek najlepše boje.

Meni je zao, ali stvarno ne shvatam poentu kompakta koji je velicine micro 4/3rds i mirrorless fotoaparata, a da pritom je cak i skuplji od njih...

Biće malo preskup, mislim, ali ako se zaista pokaže da je kvalitetan, onda se isplati dati 500 evra za njega jer ima da traje barem 20 godina. :)

Meni je zao, ali stvarno ne shvatam poentu kompakta koji je velicine micro 4/3rds i mirrorless fotoaparata, a da pritom je cak i skuplji od njih...

Ovaj Fuji je sa tim svojim zoomom, u poređenju sa kit objektivom na m4/3 podjednako upotrebljiv. Ima DOF tu negde, a i u low light uslovima su tu negde, baš zbog svetlosne moći objektiva, a i raspon je malo veći. Ko planira da sa m4/3 ostane na standardnom zoomu, ima veliku dilemu.

Posto ne mogu da ga stavim u dzep, meni onda to nije compakt. Malo je manji od NEX-5n, a NEX ga u svakom pogledu UBIJA! I za one koji nisu veliki obozavaoci retro dizajna, NEX je za svetlosnu godinu lepsi.

Ali NEX sa objektivom sličnih karekteristika je dugačak koliko je i širok. :(

Jedino sto valja na ovom aparatu je retro dizajn koji im se pokazao kao jako uspesan sa X100 pa ko veli daj da pokupe kajmak. :d
Kao prvo ovo NIJE kompakt sa objektivom koji onoliko strci (u rangu je m4/3 i aps-c mirorless-a).
Evo sa cime treba da se poredi. A pritom su svi navedeni osim nex c3 jeftiniji.
Ja ovde ne bih razmisljao ni sekunda :crash:
Ali ne sumnjam da ce se naci neko ko ne zeli da mu se objektiv skida (zamisli da otpadne i upadne prasina, pa to nema smisla :p) i jos mu se svidi na oko VRH!

Nije baš najsjajnije, jer sharpness: minimum i slično, ali po ovima bi rekao da će senzor biti dobar, za objektiv još čekam detaljnije testove...
Lenstip preview
Boje i WB su ono što sam i očekivao. Ako ovako radi u HR EXR-u, očekujem da će tek u NR i DR režimu biti efikasan.
(inače ima već i oficijalnih fotki, samo su ovi još sa 1.00 FW, a Lenstip je njakao sa novijim)

^^Ok taj raspon na vecem senzoru zahteva osetno veci objektiv...
Ali evo jos jedno. Dakle isti raspon, za 20% manji senzor, ali za trecinu blende svetliji objektiv na oba kraja, manje para, a pritom je daleko kompaktniji...
Jedino ako se ovaj put EXR pokaze korisnijim nego na F70 i F200 pa da kazem najbolji aparat ikad, ali sam u svojoj kategoriji :) bas su nasli trzisnu nisu...

ta trecina ode na velicinu senzora za dof a i na bolji iso ovog takodje veceg senzora 111 x 65 x 42 mm prema 117 x 70 x 57 ti stvarno verujes u to da je to daleko manje?

gledaj to ovako ni jedan ni drugi ne staju ni u dzep od kosulje ni od farmerki ako nosis torbicu ili ga nosis oko vrata totalno je nebitno

Apsolutno se slazem. Ali kad pocnem tako da posmatram onda bih uvek izabrao aps-c ili m4/3 (u ilc evil mirorless pakovanju).
Drago mi je da vidim da se fuji stvarno trudi da ponudi nesto novo i uspeva im. Ali ja naprosto ne vidim gde se ovaj lepi aparat uklapa, sto ne znaci da neko drugi nece ;)
Dosta sam spamovao :) pozz

Apsolutno se slazem. Ali kad pocnem tako da posmatram onda bih uvek izabrao aps-c ili m4/3 (u ilc evil mirorless pakovanju).
Drago mi je da vidim da se fuji stvarno trudi da ponudi nesto novo i uspeva im. Ali ja naprosto ne vidim gde se ovaj lepi aparat uklapa, sto ne znaci da neko drugi nece ;)
+1

Vrh Dno