Šta je novo?

Fuji F50fd vs Panasonic FX100

Dimke

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
649
Ajmo pomagajte nisam pametan drugar mi je u USA i moze da mi donese neki digitalac pa sam kontao jedan od ova dva...e sad na netu nema maltene nista ni o jednom a ono sto ima ne moze da mi pomogne oko odluke...oba su oko 300 okupatorskih novcanica Panasonic je nesto skuplji...prvenstveno mi je bitno da slike u mraku budu dobre ostalo je kontam manje vise slicno...svi predlozi dolaze u obzir pa i neki drugi aparat za te pare samo da je compact...

Ako ti je bitno da fotografije u losim svetlosnim uslovima budu pristojne, dileme nema, Fuji...

E sad ja vise ne mislim tako :D

LM, video sam neke primere na ISO400+ sa F50 i zakljucio da je mozda ipak bolje da drugara zamolis da ti donese F31. F50 pored toga sto prilicno gadno sumi vec na ISO400, fotku od 12MP upisuje citavih 5 sekundi sto je dizastr i sto je jos gore tih 5 sekundi se aparat uskopisti i ne reaguje... Sve to sam procitao i ne mora da znaci da je istina ali nesto bas i ne verujem da ljudi lazu, pogotovo jer se radi o likovima koji su otisli da ga kupe.

EDIT: Vidi http://pukupi.com/fuji/

Poslednja izmena:
Eh sto ti je napredak... Unaprede odlican f31fd tako sto ga unakaze da 12mpix senzorom (uzas, na kompaktu i njegovom minijaturnom senzoru i objektivu to uopste nema nikakvog smisla) sa losijim ISO performansama i sa znatno sporijim upisom na karticu (dabome, sada treba dosta vece fajlove upisati na istu).

Jos jedan glas za F31fd.

Poslednja izmena:
Ah a ja se radovao fujiju sa stabilizacijom al vidim da od toga nece biti nista... svidelo mi se i to sto prima sd kartice sto opet necu moci da iskoristim jel ne bi bas da dajem 300 dolara za aparat koji prave njesra slike... hvala svima

Pazi, ne verujem da su slike njesra, samo smo ocekivali vise nakon odlicnog f31fd. Mozda da su stavili neki 8mpix SCCD senzor a da pritom zadrze iste, dobre, ISO performanse kao kod predjasnjeg 6mpix, a da na to dodaju IS...

Ovako su samo izasli u susret marketing-u jer se 12mpix kompakt moze lakse reklamirati i za isti bolja cena zacepiti nego za 8mpix. A to sto su parformanse na papiru bolje a u praksi losije (aparat je sporiji zbog veceg broja piksela i ISO znatno losiji) to prosecni kupci ionako pojma nemaju jer su laici u oblasti.

Poslednja izmena:
eh, samo da su na F31 nakalemili opticku stabilizaciju i nazvali ga F32...

To upisivanje od 5 sekundi je na xD kartice, lepo su ljudi tamo napisali. Na SD je brze.
A to sto f50fd ima toliko suma, pretpostavljam da ce jos malo doterati, jer je to bio test za "pretprodajni" model za koji je Fuji zabranio da se pisu "review-i" po netu. Vec samo da neki ljudi testiraju i kazu sta ne valja.

Da nije neki napredak u odnosu na F31 to sigurno nije, ali treba sacekati ovaj mesec kad su najavili prodaju pa videti da li su nesto promenili.

Tesko da ce bilo kakvo doterivanje znacajnije pomoci, 12MP je previse i za malo mnogo vece senzore i tacka.

Da ne bude zabune, cak i ovakvi rezultati su bolji od onoga sto nudi konkurencija ali ta razlika vise nije "dupe i oko" kakva je bila kada su se pojavili F10 ili F30.

A to sto f50fd ima toliko suma, pretpostavljam da ce jos malo doterati

Ukoliko je senzor istog principa i tehnologije kao stari, tesko da ce mnogo moci a da pritom ne upropaste detalje. Fizika je surova, 12mpix je duplo vise pixela na istoj povrsini, dakle pixeli su duplo manji i kraj. "Doterivanje" moze da smanji sum, ali isto tako ubija i detalje.

P.S. I da ne spominjem cinjenicu da sumnjam da tako malecki objektiv ima rezoluciju potrebnu za 12mpix na toliko minijaturnom senzoru. Tj. bas da vidim da li je (pa makar i na ISO100), kada se sa F50fd napravi slicica na 12mpix, pa u PS3 skalira na 6mpix pa onda opet sa PS3 vrati na 12mpix, da li zaista ima vise detalja na originalnoj slicici!!! Ukoliko nema, ili se ne moze lako primetiti, onda je sve to jedna sarena laza i obmanjivanje kupaca.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno