Šta je novo?

FSB 233 MHZ - Kako ?

Raider

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
675
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D & Arctic Liquid Freezer III 420 RGB AIO
Matična ploča
Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO
RAM
G.SKILL Trident Z5 Neo RGB (AMD Expo) DDR5 RAM 48GB (2x24GB) 8000MT/s CL40
GPU
Gigabyte AORUS GeForce RTX™ 5090 MASTER 32G
Storage
Samsung SSD 980 PRO 2TB, WD SSD BLACK SN850X 4TB, Samsung SSD 860 EVO 1TB, Samsung SSD 870 EVO 1TB, Seagate SSHD 4TB, Toshiba HDD 3TB
Zvuk
Microlab 5.1
PSU
Lian Li Edge Gold - 1200W
Kućište
Lian Li Dynamic EVO XL
Monitor
Samsung Odyssey OLED G8 34" + LG OLED C2 48"
Miš & tastatura
Logitech G502 Proteus Spectrum + Redragon Kala
Ostale periferije
5 VRheadsets+PS5 Pro
Laptop
Dell Latitude 5430
Mobilni telefon
Samsung A54 5G
Pametni uređaji
Samsung Fit 3
Steam
https://steamcommunity.com/id/jcdraider/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. ADSL
Pozdrav svima...

ovako, imam Asus A7N8X plocu, Xp 1800+ tbred i Corsair 3200 memoriju... probao sam clockati podizanjem FSB i do 200 mhz je bilo sve 5 i onda sam probao na 233 (ali sa malim množiteljem) i nakon toga se komp nije htio bootat sve dok nisam ručno napravio clear biosa...
e sad buduci da memorija vjerojatno moze izdrzati toliki fsb a i množitelj je bio mali zanima me zasto se nije htio bootati ??? i sta bi trebao napraviti da uspijem ? mislim ploča podržava fsb do 250 mhz (bar tako pise :)

i jos jedno pitanjce prije je na pločama bilo kada se dize fsb izvan granica visekratnika broja 33 da frekvencija PCI raste ili pada (tj. uvijek pored vrijednosti FSB-a pisala PCI freq) pa me zanima kako je to rijeseno na novim pločama... vjerojatno je na 200 ili 233 mhz PCI i dalje 33mhz a kako je recimo na 218 Mhz ?

zahvaljujem na odgovorima,
Ivan

sula je napisao(la):
Pozdrav svima...

ovako, imam Asus A7N8X plocu, Xp 1800+ tbred i Corsair 3200 memoriju... probao sam clockati podizanjem FSB i do 200 mhz je bilo sve 5 i onda sam probao na 233 (ali sa malim množiteljem) i nakon toga se komp nije htio bootat sve dok nisam ručno napravio clear biosa...
e sad buduci da memorija vjerojatno moze izdrzati toliki fsb a i množitelj je bio mali zanima me zasto se nije htio bootati ??? i sta bi trebao napraviti da uspijem ? mislim ploča podržava fsb do 250 mhz (bar tako pise :)

i jos jedno pitanjce prije je na pločama bilo kada se dize fsb izvan granica visekratnika broja 33 da frekvencija PCI raste ili pada (tj. uvijek pored vrijednosti FSB-a pisala PCI freq) pa me zanima kako je to rijeseno na novim pločama... vjerojatno je na 200 ili 233 mhz PCI i dalje 33mhz a kako je recimo na 218 Mhz ?

zahvaljujem na odgovorima,
Ivan
Za doticnu plocu mislim da je i 200 dosta ako hoces fsb 233 onda uzmi abita ili epoxa.to sto pise 250 neznaci da ploca moze da radi na tom fsb-u.

uh.. to je malo teze izvesti..
na ovom forumu samo par ljudi (ako ima i toliko) ima proc i plocu koji to mogu da izdrze..
ali u sustini.. ASUS je malo tezi za OC da je ABIT ili EPOX bila bi druga prica..u svakom slucaju..
da bi to uspeo potrebno je par preduslova.. dobar primerak ploce ili dobra revizija chipova, a takodje i dobar primerak procesora.. da predpostavimo da je sve tako..
spusti mnozilac podigni magistralu na 233 podigni napon procesoru a takodje i chipovima na ploci (ako poloca daje tu mogucnost jer se nesecam bas ...) memorija bi trebala da moze da izdrzi to.. ali za svaki slucaj spusti setovanja na minimum.. pa ako se upali posle je lako da ih "zaostris" ovako si donekle siguran da te nece zezati memorija... a takodje i njoj treba malo dodatnog napona.. a da i potrebno je malo srece... :)
u sustini to je to.. pa ako radi JUPIIIIII ako ne .. 'ebi ga podizi polako od 200 pa nagore pa dokle izdrzi..
poz. Bane ,)

barakuda je napisao(la):
na ovom forumu samo par ljudi (ako ima i toliko) ima proc i plocu koji to mogu da izdrze..
ali u sustini.. ASUS je malo tezi za OC da je ABIT ili EPOX bila bi druga prica..u svakom slucaju..
da bi to uspeo potrebno je par preduslova.. dobar primerak ploce ili dobra revizija chipova, a takodje i dobar primerak procesora.. da predpostavimo da je sve tako..
spusti mnozilac podigni magistralu na 233 podigni napon procesoru a takodje i chipovima na ploci (ako poloca daje tu mogucnost jer se nesecam bas ...) memorija bi trebala da moze da izdrzi to.. ali za svaki slucaj spusti setovanja na minimum.. pa ako se upali posle je lako da ih "zaostris" ovako si donekle siguran da te nece zezati memorija... a takodje i njoj treba malo dodatnog napona.. a da i potrebno je malo srece... :)
u sustini to je to.. pa ako radi JUPIIIIII ako ne .. 'ebi ga podizi polako od 200 pa nagore pa dokle izdrzi..
poz. Bane ,)

hvala na expresnim odgovorima... zanimalo bi me jos sto se desava sa AGP-om pri nestandardnim visinama FSB-a (za PCI sam pročitao da je zaključan a AGP ? )

hvala....

sula je napisao(la):
...

hvala na expresnim odgovorima... zanimalo bi me jos sto se desava sa AGP-om pri nestandardnim visinama FSB-a (za PCI sam pročitao da je zaključan a AGP ? )

hvala....

Ni AGPu se ne menja frekvencija. Samo sto on nije zakljucan na 66MHz vec se moze nezavisno menjati (od 50 do 100MHz).

sula je napisao(la):
Pozdrav svima...
ovako, imam Asus A7N8X plocu, Xp 1800+ tbred i Corsair 3200 memoriju... probao sam clockati podizanjem FSB i do 200 mhz je bilo sve 5 i onda sam probao na 233
Au, bre... i ti si neki optimista. Dizao polako do 200, pa onda samo roknuo na 233! :p
Sto nisi i to postepeno?
sula je napisao(la):
e sad buduci da memorija vjerojatno moze izdrzati toliki fsb
Sudeci po testovima iz Digital!-a i SK-a, ne postoje sanse da Corsair PC3200 moze toliko postigne. Kad smo kod toga, ni PC3500.
Medjutim, iz licnog iskustva znam da moze... ;)
sula je napisao(la):
zanima me zasto se nije htio bootati ???
Nije hteo da boot-uje zato sto ploca ne moze da izdrzi toliko. Mozda je mala struja na cipsetu (Vdd), mozda ploca jednostavno ne moze toliko (ne zaboravi, ipak je to ASUS :D)...
sula je napisao(la):
mislim ploča podržava fsb do 250 mhz (bar tako pise :)
Tako pise... :D
sula je napisao(la):
i jos jedno pitanjce prije je na pločama bilo kada se dize fsb izvan granica visekratnika broja 33 da frekvencija PCI raste ili pada (tj. uvijek pored vrijednosti FSB-a pisala PCI freq) pa me zanima kako je to rijeseno na novim pločama... vjerojatno je na 200 ili 233 mhz PCI i dalje 33mhz a kako je recimo na 218 Mhz?
Kao sto ti vec rekose, PCI je uvek zakljucan na 33 MHz, a AGP ti licno lock-ujes (mozes na onih default-nih 66 MHz, a mozes i vise/manje, kako god hoces... i zavisi od ponudjenih opcija u biosu, nije kod svih raspon od 50 do 100 MHz)

E Care, hajde nemoj vise da hvalis tog Abita; jes da je dobar - ali bolji je BH7, a daleko bilo da ga poredimo sa nekim IC7 ili IT7...

Darko je napisao(la):
E Care, hajde nemoj vise da hvalis tog Abita; jes da je dobar - ali bolji je BH7, a daleko bilo da ga poredimo sa nekim IC7 ili IT7...
Kog bre ABIT-a pa ja hvalim? Gde sam ja u postu uopste pomenuo ABIT-a? :eek:

Medjutim, kad vec insistiras... NF7-S i te pomenute ploce uopste ne mogu da se porede. To su bre ploce za potpuno razlicite procesore!!! Razliciti cipseti, tehnologije... prakticno nema dodirnih tacaka. Apsolutno nema osnova za poredjenje.
Inace, BH7 nije nista losija od IT7 MAX v2.0 (samo nema sve te dzidzabidze koje ova ima... a koje su nekima - meni prvom - potpuno nepotrebne), dok je IC7 tek nesto posebno. Svemirska ploca...

barakuda je napisao(la):

I tih par je modovalo ili "biralo" plocu. 233 je preblizu granici i za Corsaira, tako da gledaj da stignes oko 215 do 220 sa "zategnutim" setovanjem 6,2,2,2 i JUPIIII :boom:

Vrh Dno