Šta je novo?

FSAA kvalitet 3dfx vs world

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Bas sam imao jednu debatu sa laxduke-om oko kvaliteta FSAA na najnovijim grafickim kartama i evolucijskim poboljsanjima u poredjenju sa starim 3dfx V5 5500. Ima li neko nesto da kaze na ovu temu ? Mene licno vise zanima kako to izgleda nego kako je to implementirano.

Miha\zero

Da istina 3dfx ima najbolju FSAA i dan danas...negdje u rangu je Radeon 9700pro, medjutim mislim da i dalje 3dfx ima najljepsi FSAA.
Ti ljudi su bili ahead of time, i velika velika steta je sto su propali.
Recimo Texture and Lighting engine koji je uvela nvidia ati itd 3dfx inzinjeri su smatrali najvecom gluposcu i potpuno pogresan pristup.
Stvar je u tome sto imas igre bilo da se radi na nvidia ili ati karticama, pici to 200 fps ali nije smooth uvijek postoji neki glitch, e to na 3dfx karticama nije postojalo i kad je islo 20 fps, dobijao se dojam smoothness podnosljivo za igrati. Recimo Morrowind odlicno radi na voodoo 5 vjerovali ili ne, pici konstantno 30 fps naravno uz neki dobar pentium IV ili athlon i s jednim covjekom sam pricao kaze ja sam srecna sa voodoo 5 ne treba mi nista vise, sve igre danas rade :) bez problema.

Da istina 3dfx ima najbolju FSAA i dan danas...negdje u rangu je Radeon 9700pro, medjutim mislim da i dalje 3dfx ima najljepsi FSAA.
Recimo Texture and Lighting engine koji je uvela nvidia ati itd 3dfx inzinjeri su smatrali najvecom gluposcu i potpuno pogresan pristup.
Stvar je u tome sto imas igre bilo da se radi na nvidia ili ati karticama, pici to 200 fps ali nije smooth uvijek postoji neki glitch, e to na 3dfx karticama nije postojalo i kad je islo 20 fps, dobijao se dojam smoothness podnosljivo za igrati. Recimo Morrowind odlicno radi na voodoo 5 vjerovali ili ne, pici konstantno 30 fps naravno uz neki dobar pentium IV ili athlon i s jednim covjekom sam pricao kaze ja sam srecna sa voodoo 5 ne treba mi nista vise, sve igre danas rade :) bez problema.

Kao sto znas nvidia je kupila 3dfx i u nv30 chipu treba ocekivati 3dfx tech fsaa kao i true lighting, a spominje se i 'rampage'

Freak_Power je napisao(la):

Kao sto znas nvidia je kupila 3dfx i u nv30 chipu treba ocekivati 3dfx tech fsaa kao i true lighting, a spominje se i 'rampage'

Moram da te ispravim pre nego neko drugi ko nema Voodoo-a :) Nije Texture and Lightning vec Transform And Lightning :) Uglavnom zanima me misljenje ljudi u vezi ovoga. Zasto bas 9700Pro ? Zar nema neke druge starije karte koja moze da se po kvalitetu FSAA poredi i prevazidje sad vec prastari Voodoo V5 5500 ? Proslo je 3-4 godine od izdavanja ove karte, skoro sve karte su i po vise puta brze od nje. Rekao bih da karte danas imaju sasvim dovoljno snage da se bore sa time.

miha\zero

miha\zero je napisao(la):
Moram da te ispravim pre nego neko drugi ko nema Voodoo-a :) Nije Texture and Lightning vec Transform And Lightning :) Uglavnom zanima me misljenje ljudi u vezi ovoga. Zasto bas 9700Pro ? Zar nema neke druge starije karte koja moze da se po kvalitetu FSAA poredi i prevazidje sad vec prastari Voodoo V5 5500 ? Proslo je 3-4 godine od izdavanja ove karte, skoro sve karte su i po vise puta brze od nje. Rekao bih da karte danas imaju sasvim dovoljno snage da se bore sa time.

miha\zero

Jesmo li pricali vec da u ovom gradu ima (videlo) <10 ljudi V5 uopste.
Ja ne bih ocekivao raspravu na tu temu ovde, mada ce mozda mad_texel da se javi, i obrad.

Da se samo nadovezem malo na pricu, setite se onog vremena kada smo cesto organizovali LAN-ove i kad smo imali nas LiOn (D) , elem kada je vecina nas nabavila voodoo preko Rogija, kako je to super izgledalo, prosto uzivanje, posle nekog vremena mnogi su presli na nvidia kartice, cuveni tnt, ja sam bio jedan od retkih kome se slika tnt-jeva nije svidela, drugacije boje... ma sve.
Lax , sto se tice V5, vecina koja je bila kod Mihe je videla tako da se mozemo ukljuciti u diskusiju :D
...
ps
Postove i komentare koliko to kosta i tipa zar se to kupuje na trafici cu brisati, nemojte spamovati i drzite se teme...

koje si drajvere koristi za v5 da pokrenes morrovin ,meni nikako nije islo sa oriiginalnim i anglemerin drajverima.

mcctoma je napisao(la):
koje si drajvere koristi za v5 da pokrenes morrovin ,meni nikako nije islo sa oriiginalnim i anglemerin drajverima.

Meni je radio sa 3DHQ 1.09 Beta 4 drajverima

miha\zero

Freak_Power je napisao(la):

Transform & Lighting je jedna najobicnija markentiska fora da nVidia privuce sto vise kupaca.To nicemu ne sluzi..
Poenta T&L je da rastereti procesor, medjutim ne samo sto nije rasteretio procesor silnih izracunavanja vec su ga i dodatno opteretili tako da ako nemas prejak procesor kupovina nekog GeForcea je cisto bacanje para....

Kyro rulez:)

vec 5 godina u masini imam samo voodu kartice 2,3,5 ali sam na kraju posustao jer nisam vise imao zivaca da stalno menjm drajver.
Kupi sam Eagel GF 4 440 2d slika je groza jedino sto mi sada sve igre rade.
Sada mi v5 5500 skuplja prasinu ako izadju neki boli drajveri sigurno ga vracam

MUSTANG je napisao(la):
Transform & Lighting je jedna najobicnija markentiska fora da nVidia privuce sto vise kupaca.To nicemu ne sluzi..
Poenta T&L je da rastereti procesor, medjutim ne samo sto nije rasteretio procesor silnih izracunavanja vec su ga i dodatno opteretili tako da ako nemas prejak procesor kupovina nekog GeForcea je cisto bacanje para....

Strava razmisljanje! A jel si ti komunista...? :D :D

Ono kao, kakva demokratija i privatizacija, najbolja je drustvena svojina i te fore...

onda to znaci da gf 4 mx440 je gori od v5 5500?
kupi sam eagle gf 4 jer sam izgubio zivce menjajuci drajvere cas za ovu igru cas za drugu.
Jebi ga sada mi v5 5500 skuplja prasinu na polici

MUSTANG je napisao(la):

Ovaj...nije marketinška fraza. A nVidia T&L sve više pocinje da lici na to (kao i ostale specifikacije). Za GF1 je cak važilo suprotno, bio je vrlo isplativ za one sa slabijim CPUom. U svakom slucaju rasterecivanje procesora postoji (ko ne veruje neka proba Viewperf testove na TNT2 Ultra i nekom GFu, najbolje 1 ili 2 jer je radni takt blizu). Naravno, ostaje ono da se realne performanse kartice dobijaju po formuli deklarisane/x gde je x>2. GTS Ultra sigurno nije mogao da transformiše 31M poligona u sekundi. U svakom slucaju nVidia sada radi isto sto i 3Defiks. Pravim inovacijama (32b,stencil buffer,T&L) su preuzeli tržište, a onda su se olenjili i prodaju jedno te isto. 3Defiks je slicno uradio (V2-V3), a onda ceo hype oko FSAA na V5. Za neku godinu, kada kartice ZAISTA budu mogle da izguraju jednocifren broj poligona po frejmu sa bar 30fps imacemo igre sa takvim kvalitetom grafike koji nikakav postfiltering (a po onome šta su pricali u vreme promocije njihov FSAA je to) nece moci da nadomesti. Ko ne veruje, neka u LWu/Mayi/XSIju napravi scenu sa objektima sa grubom geometrijom i neka je renda i u 8x vecoj rezoluciji (što bi se reklo 64x FSAA), neka pusti neki dobar filter (Gaussian blur recimo) i neka je smanji. A onda neka izrenda istu scenu sa 10-100 više poligona. Ako mu ono prvo bude izgledalo bolje on je pravi car. :D

Antialiasing je definitivno najbolji na V5, mogu da ga uporedim sa Radeonom 8500: 2x setovanje još i može da se uporedi sa ekvivalentnim na V5, malo je čudno, ali radi posao. Međutim, 4x na Radeonu nije ni prići odgovarajućem na V5. Koliko sam ja video po forumima, svako ko se iole bavio time, smatra da je antialiasing i dalje najbolji na V5. Čuo sam i da antialiasing na Radeonu 9700 za sada radi samo ivice a ne i teksture (kao GForce-ov Quincunx), tako da samo mogu da zamislim našta to liči i uopšte nisam srećan.

Kad hoću da odigram neku stariju igru, obavezno vraćam V5 u mašinu (evo i sada je u mašini, igram Summoner-a). Doduše, ne radim to samo zbog antialiasinga, nego i zato što V5 u svakoj starijoj igri besprekorno radi.

Antialiasing je posebno bitan u kvazi-3D avanturama (Longest Journey, Syberia), gde ne može da se poveća rezolucija. To treba videti na V5 sa 4x FSAA.

Od kada sam nabavio V5, pre dve godine, nisam odigrao ni jednu igru bez FSAA.

Vrh Dno