Šta je novo?

FS Capture 3.0

• Začetnik teme Začetnik teme wiz011
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Poprilično izmena, mada ne znam mogu li se nazvati unapređenjima. I izvesna zbrka.

Naime, SnapFiles je program prikazao u shareware sekciji, sa cenom od 19.95$. Na sajtu i dalje piše da je program free za kućne korisnike, obrazovne institucije i nevladine organizacije. No, koliko ja shvatam (neka me neko ispravi ako grešim) program u neku kategoriju na SF prijavljuje autor, tako da je to, bojim se, nagoveštaj da FastStone programi uskoro više neće biti free.

U prilog tome, u odeljku "History" na SnapFiles (koji bez najmanje sumnje ispunjava autor lično) piše doslovce:

version 3.0 - posted on Jun 02, 2006
no longer freeware
U samom programu, i u help fajlu, i dalje stoji da je program free, tako da je zbrka potpuna. :S:

Program je dobio sasvim novi interfejs koji, mada brži kad se naviknete, meni nekako manje prija od starog (koji je kad radite mišem zahtevao jedan desni klik više od novog).

Sasvim je napuštena integracija više stvari (setite se, nekad je FS Capture čak imao čišćenje IE kolačića i tako neke bezvezne stvari), pa je tako napuštena uloga viewer-a, drag & drop slika i sl.

Zaključno sa verzijom 2.1 editor je u FS Capture bio identičan malo starijoj verziji FSViewer-a. Mada je neuobičajeno da jedan screen capture program ima ugrađen ovako jak editor, stvar je ipak bila zgodna, za finalni rezultat nije vam bio potreban nikakav drugi editor, čak i kad je trebalo uraditi neke veće intervencije (osim toga, FS Capture je bilo moguće koristiti i kao više nego pristojan image viewer).

Sad to više nije moguće, editor je sasvim vizuelno izmenjen i veoma osiromašen u odnosu na VSViewer, tu su tek elementarne funkcije za editovanje, praktično osim resize i crop ništa nije ostalo.

Jedino stvarno unapređenje u odnosu na prethodnu verziju je to što sad scrolling capture ne radi samo u IE, nego podjednako dobro radi i u Operi i FF.

Autor ne navodi spisak izmena pa je moguće da sam nešto propustio, ali ja zaista mislim da verzija 3.0 nije nikakvo unapređenje nego veliko nazadovanje u odnosu na 2.1. Čak i ako ostane free, najverovatnije ću nastaviti da koristim verziju 2.1.

Poslednja izmena:
U međuvremenu su izašle i verzije 3.1 i 3.2:

version 3.1 - posted on Jun 06, 2006
Back to freeware.
Added option Filename Template in the Settings that allows the user to customize how file names are generated by the software

Added option Automatic file generation when `To File` is selected in the Settings - Captured images are saved in the specified Output Folder / Output Format without showing the Save As dialog

Fixed some bugs
Zbrka nije rešena jer je i verzija 3.0 distribuirana i na sajtu proizvođača oglašavana kao freeare.

Nejasno je zašto su tako važne i za capture programe uobičajene opcije čekale tek verziju 3.1, ako ih već nije bilo ranije morale su se pojaviti u 3.0.

U verziji 3.2 dodata je samo prilično nebitna opcija "minimize on close", koja je postojala u verzijama 2.x a u 3.0 i 3.1 je bila izbačena.

Ovom programu još uvek veoma nedostaje opcija "repeat the last capture" i s njom bi bio prilično kompletan ali, izuzev izvanrednih opcija za scrolling capture (radi sad ne samo u browserima nego i u drugim programima) i text board-a, ni po čemu se ne izdvaja od uobičajene ponude freeware capture programa. Dakle, i dalje nije jasno u čemu se u 3.x sastoji stvarno unapređenje.

Da, dosta ga je unapredio, ali mu i dalje nedostaje opcija "repeat the last capture".

Osim toga, barem kod mene, send by e-mail ne radi (isto i u FSViewer-u), slična opcija u IrfanView-u radi OK. Napisao sam mu mail pre neki dan ali mi ništa nije odgovorio.

Uzgred, ko nije znao... Ne postoji portable verzija FSViewer-a za download ali već dugo svaki instaliran FSViewer može da generiše portable verziju u nekom folderu.

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
hm... ajde mi samo malo objasni "repeat the last capture" opciju - kada bi se to i kako koristilo?
Upravo u onom slučaju gde smo se ti i ja pre neki dan složili, kad se radi capture slika iz neke Flash galerije (ili slika koje su zaštićene od kopiranja praznim gif-om ili tako nečim, a nećemo da ih jurimo po kešu). Ako su slike iste veličine onda nema potrebe da se svaki put iznova "nišani", samo se prebaci na sledeći "slajd" i potom udari hotkey za repeat the last capture.

ZoNi je napisao(la):
aha, da to ima logike... mada, nikada to nisam koristio...
E ja upravo za to koristim i zato u takvim slučajevima koristim MWSnap jer on, za razliku od FSCapture-a, ima tu opciju. 🙂

Nazad
Vrh Dno