Šta je novo?

FS Amilo M 7400... HDD problemi!!!

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Gore navedeni laptop ima instaliran winxp sp2 na hdd-u Fujitsu MHV2040AT koji mi pravi neubicajene probleme. Elem, hdd je testiran sa MHDD-om 24h i sa FS diagnostic alatom koji u oba slucaja nisu prikazali niti jednu gresku niti sporih sektora ili bilo sta sto bih mi ukazalo na sumnju da je u pitanju fizicko ostecenje hdd-a, takodjer je testiran na drugoj konfiguraciji i nije pravio greske. Desava se da hdd prilikom POST-a ne bude prepoznat od strane BIOS-a i to ne postoji pravilo kad da se to desi. Moze da radi 48h bezprekorno i onda da odbija da boot-a. Sta jos moze ovde da se uradi. Konektori na 2.5" utoru na ploci izgledaju uredno i daju dobar kontakt.
Da li je nesto drugo u pitanju, i da li ste imali slicnih situacija!!!

Kada su prosli svi mogu softverski testovi na tom laptop-u, ja vratio kolegi i on se sluzio nek 20-ak dana sa njim sasvim ok. Da bih mi ga danas vratio sa istim problemom. Ne prepoznaje mu bios hdd. Dok u mom lapu toshiba P3 sasvim normalno radi hdd. E sto je jos veci problem moj hdd od 15GB takodjer je nevidljiv u njegovom bios-u. Sto implicira da je moguce da mu je otkazao hdd controller. Sta da jos uradim tu, jer znam da je zadnja solucija usb ladica pa boot sa usb-a.

Nakacih USB ladicu marke Blueghost i posle preinstall okruzenja instalacije i kopiranja fajlova dobio BSOD 0x0000007b. Malo se interesujuci na net-u pronadjoh par foruma na kojima su "neki" ljudi uspeli da to rese modifikovanjem 5 fajlova iz i386 folderu (izmedju ostalog i bitni usb.ini) i kreiranjem novog ISO image za instalaciju. Uradicu jos to pa javljam situaciju...

Pokusao sam sve sa linkova koje sam pronasao na ovom forumu, a i instalaciono guide sa ovog foruma, http://forums.ngine.de/viewtopic.php?t=1243&start=0.

Ovaj put se instalacija zavrsi, ali prilikom podizanja sistema dobijam opet isti BSOD (0x0000007b). Ljudi da li je iko uspeo da instalira windows XP SP2 na usb hdd ili pak ladicu...
Pronasao sam jos neki tutorija na winusb.de pa cu sutra da pokusam, premda mi je sve to slicno.

Unapred puno zahvalan!

Poslednja izmena:
Slican problem ima ortak na njegovom M7440G. Njemu je bio puk'o win kada je nesto petljao po particijama, i sada je odlucio da instalira Win ispocetka. Medjutim, krene instalacija, dodje do dela kada treba da se odredi i formatira particija za instalaciju, onda se masina jednostavno ugasi. Procesljao sistem sa HDD regeneratorom, nema bad sectora, ali nikako Win ne moze da instalira. Da li je mozda problem do SATA drivera koji su slipstrimovani u instalacioni disk Windoze? Ranije sa tim diskom instalacija je prosla bez problema. Gde mogu se naci novo SATA driveri za Amilo M7440G?

Napomena: Prilikom resizeovanja particija, pojavio mu se BSOD i od tada je masina mrtva.

Poslednja izmena:
Ovaj problem nije usko vezan sa sata drajverima jer na ovom laptopu je PATA kontroler koji je otkazao. Medjutim uspeo sam na kraju, procitavsi svu mogucu dokumentaciju koju sam mogao naci na net-u instalirati windozu, glavni je problem taj sto na XPSP2 instalaciji moraju biti XPSP1 USB drajveri.
Ali je nemoguce podesiti pagefile pa ga sistem sam svaki put kreira kao temporary i prijavljuje gresku (koju sam iskljucio u reg-u) kao da pagefile.sys nije prisutan. Uglavnom to zasad je najjeftinije resenje koje sam mogao ponuditi prijatelju. A koliko je funkcionalno vreme ce da pokaze.

Zasad je sve ok!
Frend je "provrtio" sve moguce benchmark testove i kompresovao i rarovao gomilu fajlova bez ikakvih problema. Jedino sto mu moze prouzrokovati 0x7 BSOD je da ako update-uje drajvere za USB sto mu sam strogo zabranio.
Ovo mi je prva funkcionalna instalacija windows-a XP na usb drajv kao jedini tj. sistemski. Ako je neko imao slicna iskustva neka postuje neke side-efekte ako ih ima.

Hvala unapred.

Nazad
Vrh Dno