Šta je novo?

Front Panel Audio - problem & nekoliko pitanja

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Prekjuche sam kupio Asus P5Q-E koja ima integrisani SoundMax i poshto odavno imam CM690 kucishte koje ima front panel audio odluchio sam da ga prikljuchim na plochu nek nemoram uvek da se zavlachim iza stola kad sa slushka ocu da prebacim na zvuchnike i obrnuto. Iz front audio panel-a izlazi jedna zica koja se na kraju deli na dva prikljuchka i na jednom pishe AC 97 a na drugom HD Audio.

E sad koji prikljuchak treba da ubodem u plochu poshto AC97 se odnosi na CMedia a HDAudio verovatno na Realtek a ja imam SoundMax ?? Probao sam oba da prikljuchim i slushalice na prednjem panelu rade ali mikrofon shushti, krchi, zuji i ostale gluposti... Na zadnjem panelu radi normalno. Jel se uopshte front panel audio moze namestiti da radi normalno sa SoundMax-om ili je greshka u nekoj zici koja nema dobar spoj pa mi zato mikrofon neradi kako treba ??

I josh jedno pitanje: kakav je SoundMax u odnosu na noviji Realtek i noviju CMediu ?? Koliko je bolji/loshiji ?? Preshao sam sa neke budjave CMedie od 800 din na SoundMax i razlika u kvalitetu zvuka je bash primetna, naravno u korist SoundMax-a.

:wave:

Niko ?? :S:

mali kasno, ali bolje ikad nego nikad...
soundmax je losiji od realteka (novijih tipa 888 i 889). to sto ti mikrofon susti je verovatno posledica losije implementacije na toj ploci. desavalo se asusu da im zvucni cipovi bas i nisu najbolji na plocama (p5b npr). probaj da spojis front audio preko hdaudio konektora. ti konektori nisu namenjeni posebnim cipovima nego funkcijama koje podrzavaju. posto imas moderniju maticnu, mozes da koristis napredniji hd. ako i dalje ne bude radilo okrivi integrisanu zvucnu i nabavi neku drugu za pci/pcie:) da je neka zica prekinuta ne bi radilo uopste...

mali kasno, ali bolje ikad nego nikad...
soundmax je losiji od realteka (novijih tipa 888 i 889). to sto ti mikrofon susti je verovatno posledica losije implementacije na toj ploci. desavalo se asusu da im zvucni cipovi bas i nisu najbolji na plocama (p5b npr). probaj da spojis front audio preko hdaudio konektora. ti konektori nisu namenjeni posebnim cipovima nego funkcijama koje podrzavaju. posto imas moderniju maticnu, mozes da koristis napredniji hd. ako i dalje ne bude radilo okrivi integrisanu zvucnu i nabavi neku drugu za pci/pcie:) da je neka zica prekinuta ne bi radilo uopste...

Bash sam dobio puno odgovora :d

Da pojasnim: mikrofon shushti, krchi i zuji samo kad ga prikachim na front panel ! Znachi ako ga prikachim na zadni panel nema shushtanja, krchanja i zujanja i mikrofon radi normalno. Zato ja sumnjam da se negde mozda spajaju dve zice ili da jedna nema dobar spoj.

Poslednja izmena:
E sad koji prikljuchak treba da ubodem u plochu poshto AC97 se odnosi na CMedia a HDAudio verovatno na Realtek a ja imam SoundMax ?? Probao sam oba da prikljuchim i slushalice na prednjem panelu rade ali mikrofon shushti, krchi, zuji i ostale gluposti... Na zadnjem panelu radi normalno. Jel se uopshte front panel audio moze namestiti da radi normalno sa SoundMax-om ili je greshka u nekoj zici koja nema dobar spoj pa mi zato mikrofon neradi kako treba ??

Brkaš stvari.... i AC97 i HDAudio su standardi pa se tako odnose na sve proizvodjače.

Koji ćeš priključak koristiti od dva ponudjena (AC97 ili HD) zavisi od toga koju matičnu ploču imaš ili tačnije koji je zvučni čip na ploči. U tvom slučaju treba da upotrebiš HDAudio. Da li će krčati ili neće zavisi od proizvodjača kako je implementirao zvučni čip na ploču. Bilo je već ovde priča za neke starije Asus-ove ploče (P5B ako se nevaram) da imaju takav problem ali ne znam jel nadjeno rešenje.... jer nisam pratio.

Isti problem na P5Q SE, s tim sto preko HD front panel konektora nema zvuka, a preko AC97 konektora output za headphones radi a mic pravi problem:( kuciste je CM Elite 332

Ajd da se dopunim....

Kod nekih matičnih ploča postoji opcija u BIOS-u da se izabere da li će biti AC97 ili HD. U tom slučaju bi trebalo pogledati u BIOS i postaviti odgovarajući priključak.

Ajd da se dopunim....

Kod nekih matičnih ploča postoji opcija u BIOS-u da se izabere da li će biti AC97 ili HD. U tom slučaju bi trebalo pogledati u BIOS i postaviti odgovarajući priključak.

Moja P5B Deluxe ima ovu opciju i nakon podesavanja je radila bez problema, tako da pretpostavljam da ima i znatno novija P5Q...

Ajd da se dopunim....

Ma prikljuchim HD Audio i u BIOS-u izaberem isti ali i dalje neradi kako treba. :(

Ajd da se dopunim....

Hvala na dopuni, ali nema potrebe, znam za opciju:) Inace po default-u je HD Audio

Nashao sam gde je bio problem !
Problem je bio to shto ni bananica za mic ni bananica za headphones nije mogla da legne do kraja i to se ispoljavalo krchanjem mikrofona i time da slushalice sekund rade a sekund ne i da mi svaki sekund prijavljuje da sam prikljuchio slushalice na FPA... Problem je u kucishtu shto se konektori nalaze nekih 3mm ispod povrshine:

A problem je i u samom FPA connectoru zato shto se malo teze gura bananica do kraja ( a i nemoze da se gurne zbog gore opisanog ). Udje do jednog dela pa dalje nece i treba primeniti malo vecu silu da udje i onda se chuje "klik".O ovom polozaju stane ( FPA sam izvadio iz kucishta i tako sam provalio u chemu je problem ):

Pa ga treba gurnuti josh malo i dobije se ovo:

Znam da sam mogao samo malo bananice da ogulim ali sam se kasno setio i ovo proshirivanje rupa bash neizleda najbolje zbog ogrebotina ali to sam sad radio a vec je vreme za spavanje...

:wave:

Poslednja izmena:
I kod mene isti problem sa CM 690, na front panelu mi rade slušalice ali ne i mikrofom, tj. mikrofon radi na sekundicu kada ubodem konektor i okrećem ga lijevo-desno, samo tada na trenutak proradi ali čim ga pustim ne radi, nema položaja da ga pustim pa da nastavi da radi.

Druga stvar, kada sam na ploču spojio HD Audio koliko se sjećam nije mi bilo zvuka na front panelu, a u BIOS-u je bio podešen HD audio. Kada sam spojio preko AC97 proradilo je kada sam i u ploči prebacio na AC97. Da li se to još nekome desilo? Možda probam nekom prilikom još jednom spojiti HD audio pa vidjeti ali sad mi se ne otvara kućište zbog toga.

Znači rješenje za prvi problem bi moglo biti oguliti bananice da mogu dublje da uđu. Ali ova za slušalice u startu radi kako treba, izgleda da samo ova za mikrofon nema dovoljno dobar kontakt.

Zanimljivo da ovo nije problem na samo jednom primjerku kućišta.

Nazad
Vrh Dno