Šta je novo?

Fresh Windows na novom SSD a vec imam jedan ssd sa win?

bedazzled8119

Cenjen
Učlanjen(a)
13.06.2015
Poena
160
Kao sto kaze naslov. U sustini imam ssd m.2 od 500gb i nameravam da kupim jos jedan od 1TB. Imam vec instaliran Win11 i ja bi sad na ovom novom da ponovo odradim fresh instalaciju a da na ovom starom, obrisem sve tj da ga formatiram. Koji je najbolji nacin za to?

1. Izvadis stari
2. Ubacis novi
3. Odradis instalaciju na novom
4. Ubacis i stari i formatiras ga
5. To je to

Odradim format gde? Na windowsu? I da li nece da pravi problem kada dize sistem zato sto su 2 wina na 2 ssd?

Kad ubacis oba SSD-a imaces u BIOSu da biras koji da butuje prvi. Samo stavi taj novi na prvo mesto.

Samo da dodam ispravku, Taj stari disk sa starim windowsom ne samo da formatirš nego da se izbrišu sve particije jer windows prave nekoliko u zavisnosti od načina na koij su instalirani, tako možeš da uštediš puno kapaciteta.
To može i iz command prompta ali je lakše sa ovakvim programom.

Ustvari je najlakše da obriše sve particije sa starog SSD diska i formatira ga tokom instalacije Windowsa, a onda da odabere novi SSD kao disk na koji će instalirati Windows. Ne vidim razlog da se više puta bakće oko toga, kad sve može da završio odjednom.

Samo i iskljucivo zbog gremlina kad su oba ubodeni, inace ima 650 ispravnih nacina da se odradi, nego on je neiskusan pa sam mu dao debelo uproscenu bezbednu varijantu.

Може ли питање за варијацију на ову тему.
Имам 256GB M.2 nvme и имам само један слот за њега. Да ли могу некако да га клонирам (и како) на други М.2 nvme (од 2TB), да не морам поново да инсталирам Пенџер и све програме? Притом бих да на новом ssd m.2 партиција буде на целих 2TB, а не оригиналних 256GB

Imaš li bilo kakav disk slične veličine kao taj 256GB ili bar koliko je zauzeto na njemu, može spoljašnji USB. Onda bi mogao da napraviš backup na njega pa posle da uradiš restore na 2TB kada ga instaliraš. Macruim Reflect ima opciju da zauzme ceo disk. MR napravi fajl koji je veličine oko 75% od stvarnog zauzeća na disku.
Ako nemaš ili nemožeš da pozajmiš neki veći USB onda moraš da nabaviš NVMe M.2 adapter pa da cloniraš..

Najbolje preko adaptera.
Kupiš adapter
Ubodeš novi disk njega
Ubodeš adapter u računar
Sa nekim programom odradiš clone sa starog na novi disk
Ugasiš računar
Skineš stari disk
Ubaciš novi disk
Upališ računar

Najbolje preko adaptera.
Kupiš adapter
Ubodeš novi disk njega
Ubodeš adapter u računar
Sa nekim programom odradiš clone sa starog na novi disk
Ugasiš računar
Skineš stari disk
Ubaciš novi disk
Upališ računar
Али тако на новом добијем партицију од 256GB. Треба ли после са Macrium Reflect или неким другим да развучем ту партицију на 2TB?

Posle možeš da produžiš C:\ particiju sa nekim programom kao Mini tool ali je komplikovanije jer particija može da se produži samo ako je krajnja, tj. nema nikakve iza mje a Windows obično tu stave Restore particiju. Onda moraš tu particiju da prvo ukineš, produžiš C; pa onda napraviš novu. Sa Reflectom ili recimo Hasleo to može automatski. Oba imaju besplatnu verziju.

Kao sto kaze naslov. U sustini imam ssd m.2 od 500gb i nameravam da kupim jos jedan od 1TB. Imam vec instaliran Win11 i ja bi sad na ovom novom da ponovo odradim fresh instalaciju a da na ovom starom, obrisem sve tj da ga formatiram. Koji je najbolji nacin za to?

ubaci oba diska i u BIOS u obraši particije. To je odprilike najlakši način.

Може ли питање за варијацију на ову тему.
Имам 256GB M.2 nvme и имам само један слот за њега. Да ли могу некако да га клонирам (и како) на други М.2 nvme (од 2TB), да не морам поново да инсталирам Пенџер и све програме? Притом бих да на новом ssd m.2 партиција буде на целих 2TB, а не оригиналних 256GB

kao što je napisao @Ludak

za program možeš da koristiš MiniTool Partition Wizard, samo neka napiše neko koje je poslednja cela cerzija da se ne plaća.

Али тако на новом добијем партицију од 256GB. Треба ли после са Macrium Reflect или неким другим да развучем ту партицију на 2TB?
Možeš da koristiš Clonezilla i za pravljenje imidža particije i da je kloniraš na novi diski i pri tome mu daš da napravi partition table na novom disku kako bi particija zauzela ceo disk. Program je potpuno besplatan, pokrećeš ga sa butabilnog USB fleša, samo što je interfejs ružan, pa to može delovati komplikovano za nekog ko ga koristi prvi put.

Samo još jedno pitanje. Da li je desktop računar i da li ima bar jedan PCIe x16 slot? Ako ima onda ge geftinije i pratičnije uzet PCIe na M.2 NVME adapter, ima ihza oko 1000dinara a tako nožeš da zadržiš i stari SSD.

Vrh Dno