Šta je novo?

Frekvencija memorije

• Začetnik teme Začetnik teme ostres
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ostres

Slavan
Učlanjen(a)
06.07.2004
Poena
319
Kako da pri OC-u nateram memoriju da ostane na nekoj vrednosti. Malo sam resio da iscedim jos koji procenat ubrzanje iz masine, ali me zeza memorija jer preko 205 FSB utice na nestabilnost sistema, a siguran sam da procesor moze i vise (Sempron 2400+ 32 bit)?
Video sam da u BIOSU ima stavka FSB/DDR ratio ili vec nesto slicno, ali nisam siguran da li je to ono sto trazim.

evo ga jos jedan totalni novajlija u oc-u koji bi da mu sad neko u rei reci isprica jednu za pocetnike komplikovanu i opasnu pricu! Ovo je postalo previse simptomaticno!
Prijatelju, iskreno, ne moj misliti da te nesto omalovazava, ali nemoj to da radis kad ne znas. Obzirom da nisi ni naveo koju plocu, memoriju i ostalo sto je bitno imas, pretpostavljam da ama bas nista ne znas o tome sto bi da uradis,a u toj situaciji ti tesko neko moze zaista pomoci pisanim putem!
Veruj mi ovo je dobronameran savet!

Ma nije da sam bas totalni pocetnik. Komp mi je pod OC-om vec jedno pola godine i do sada nije bilo problema. Samo ovo sa memorijom me trenutno zeza, pa reko prvo da proverim da li postoji jednostavan i kratak odgovor pre nego sto nastavim da kopam po uputstvima, postovima i sl.
Ploca je ABIT NF7, memorija Kingmax Super RAM pc 3200.
Inace FSB sam podigao na 200 cim sam kupio procesor, bez dizanja napona, jednostavno to kao da je default za ove Semprone. Imam i grafu MSI GForce 4200Ti koja mi radi na klokovima 320/610 (250/533 default), takodje bez ikakvih problema posto sam skoro podmazivao kuler i osvezio pastu ispod hladnjaka sa AS 5.
Inace OC-om se ne bavim radi testiranja krajnjih dometa masine kojima bih se posle hvalio, vec jednostavno jer sam prinudjen da bih mogao koliko toliko pristojno da igram danas aktuelne igre posto sam resio da ovu masinu vise ne pojacavam vec kad skupim kintu da kupim neku 64-bitnu varijantu.
U svakom slucaju hvala na upozorenju. Lepo je videti da neko ipak brine o nama koji (jos uvek) ne znamo dovoljno o racunarima.
Pozdrav.

ostres je napisao(la):
Kako da pri OC-u nateram memoriju da ostane na nekoj vrednosti. Malo sam resio da iscedim jos koji procenat ubrzanje iz masine, ali me zeza memorija jer preko 205 FSB utice na nestabilnost sistema, a siguran sam da procesor moze i vise (Sempron 2400+ 32 bit)?
Video sam da u BIOSU ima stavka FSB/DDR ratio ili vec nesto slicno, ali nisam siguran da li je to ono sto trazim.

Kao što je Nedjo napomenuo, nisi naveo (u prvom post-u) koji chipset, mainboard i RAM imaš. Sa druge strane, tebe interesuje samo kako da fiksiraš frekvenciju RAM-a. Hoćeš asinhroni overclock? FSB/DDR ratio omogućava navedeno. Ratio 1:1 jeste 200MHz FSB, 200MHz memory bus, ili već određena frekvencija koju konfigurišeš. Ratio, recimo, 5:4, za 230MHz FSB je 184MHz za memory bus. Formulu za računanje svakako razumeš.
Čudno da KingMax Super RAM ne radi preko 205MHz. Jesi li siguran da je do RAM-a problem? Pre bih rekao da je u pitanju do procesora. Sempron za S462 je predviđen za magistralu 166MHz, koju si već povisio na 200MHz. Verovatnije je da procesor nije kadar da operiše na zadatoj FSB. Možeš pokušati sa podizanjem Vcore-a.
Zaista, dosta ljudi se pojavi sa pitanjem "kako overclock-ovati", bez prethodnog search-a, što je u najmanju meru nekorektno.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Racunar pod OC-om testiram preko Prime95 i kad mu zadam prvi torture test koji testira procesor uz minimalan test memorije, sve radi ok, medjutim kod treceg testa, koji testira i RAM puca posle minut-dva. Kingmax sam i uzeo zbog toga sto sam cuo da dobro podnosi OC, ali izgleda da sam jednostavno fasovao los primerak. Inace pre ove sam imao 2x256 NCP na 266, koja mi je radila pri FSB 200 na setovanjima 2-2-2-10 bez ikakvih problema, s tim sto je radila na 310 MHz, cini mi se, a sve to u dual chanell rezimu. Sta da se radi, vise srece drugi put.]
Naravno, moguca je i varijanta da kombinacija procesor - memorija pravi problem. Inace napon procesora sam podigao sa default 1.6 na 1.7 i ne bih da idem vise, dok je memorija na maksimalnih 2.9 V.
E sad, da li je asinhroni rad samo jedan od mogucih izbora ili se takvo nesto ne preporucuje za normalan rad. Kao sto sam vec napomenuo OC mi je realna potreba, a ne zabava.

Čekaj, RAM koji je PC3200, nisi uopšte overclock-ovao. Overclock-ovao si procesor. Stoga, nije problem do RAM-a.
Na kojoj frekvenciji procesora Prime95 "puca"? Testiraj procesor sa Prime95/StressPrime04 u blend režimu.
Da ne budem sitničara, ali nisi se korektno izrazio. Nije mogla da radi na FSB 200 i da radi na 310MHz. Prethodni RAM si, šta više, držao u asinhronom odnosu prema FSB-u, prema ovome što navodiš.
Verovatno Sempron 2400+ nije kadar da radi na FSB-u 200MHz uz default U. Za overclock trebaš osigurati između ostalog kvalitetne komponente, U (napon) i cooling. Za BOX cooler-om na ozbiljan overclok jednostavno zaboravi. Ergo, ili pazari alternativni cooling za S462, ili taj novac uz novac od prodaje Sempron-a upotrebi za kupovinu Barton procesora.
Preporuka. Postavi FSB u asinhroni odnos prema RAM-u, ergo, RAM da radi na 200-220MHz, a procesor na 166>MHz FSB. Time dobijaš veći memory bandwidht koji će procesor realno moći da iskoristi. Pretpostavljam da je maksimalni FSB za procesor do 183MHz, što je, uz asinhroni odnos sa RAM-om, korektna vrenost.

Poslednja izmena:
idavik je napisao(la):
Čekaj, RAM koji je PC3200, nisi uopšte overclock-ovao. Overclock-ovao si procesor. Stoga, nije problem do RAM-a.
Kako nije ako je memorija definisana na 200tj 400 a sada radi na 410.

idavik je napisao(la):
Za BOX cooler-om na ozbiljan overclok jednostavno zaboravi. Ergo, ili pazari alternativni cooling za S462, ili taj novac uz novac od prodaje Sempron-a upotrebi za kupovinu Barton procesora.
Temperatura procesora ne prelazi 60C ni posle 3 sata torture testa.
idavik je napisao(la):
Pretpostavljam da je maksimalni FSB za procesor do 183MHz, što je, uz asinhroni odnos sa RAM-om, korektna vrenost.
FSB sam cim sam kupio procesor postavio na 200MHz, bez dizanja napona i evo -pu, pu, pu- vec pola godine radi tako bez problema.

Nazad
Vrh Dno