Šta je novo?

Freeware data recovery

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Da li postoji bas Freeware (bez nekih ogranicenja) data recovery program. Ja nesto pokusavam da googlam, ali samo nalazim na kao free varijante sa gomilom ogranicenja.

Sta je ovo :D

yjnm31s.jpg

Pa piše ti, nemaš tehničku podršku u dž varijanti.

Sve što ti je potrebno da povratiš podatke imaš i bez pro verzija (i to bez ograničenja).

Free rešenja, uključujući i Recuva-u, nisu nešto pouzdana. Probao sam razne, ali definitivno najbolji je Zero assumption recovery.

Imam problemcic:

- u brzini sam odradio Shift + DELETE na jednom folderu koji nije trebalo (na SSD-u, ali nije sistemski disk u pitanju)

- odmah sam pokrenuo Recuva-u i nasla je sve fajlove (Excellent - No overwritten clusters detected)

- vratio sam fajlove na drugi disk

- fajlovi nisu citljivi

Sta dalje?

Poslednja izmena:
Probaj Undelete PLus. Ako ne, "nadjite" File Scavenger. Ovo cudo nadmasuju samo profi programi za datarec firme.

Ali generalno, ako nema neki overwrite podataka, vecina tih resenja ce imati isti epilog.

Imam problemcic:

- u brzini sam odradio Shift + DELETE na jednom folderu koji nije trebalo (na SSD-u, ali nije sistemski disk u pitanju)

- odmah sam pokrenuo Recuva-u i nasla je sve fajlove (Excellent - No overwritten clusters detected)

- vratio sam fajlove na drugi disk

- fajlovi nisu citljivi

Sta dalje?

S obzirom da postoji TRIM kod SSD, većina fajlova se unište veoma brzo nakon brisanja. Nema veze što nije sistemski, SSD sam prazni ćelije od podataka koje si obrisao.

Zavisi koji SSD i od proizvodjaca.
Pre koju godinu smo isprobali bas na dosta SSDova. Intel brise momentalno. Kod ostalih i kada se posalje TRIM moze danima da ostane podatak neobrisan :(

Dobro si primetio, ja nisam ni zagledao da je SSD u pitanju kod njega.

Ranije mi je Recuva resavala problem...

Ma vrate meni svi programi sveze obrisane fajlove, ali su corrupted or damaged :/

Imao sam srecom backup najvaznijeg project fajla, ali cu verovatno u doglednoj buducnosti morati da pravim neki mirror backup...

Vrh Dno