Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Da li neko zna koji je limit koji ficizko lice moze da uplati drugom fizickom licu bez dokazivanja porekla i td ?
 
Uplate iz inostranstva se tretiraju drugačije, ne znam limit za fizička lica ali za pravna se uvek daje izjava/faktura... itd.
U domaćem prometu je bio limit 15k€ za fizička lica (uplata za auto ćerki) kada su tražili dokaze o poreklu novca.
 
ok,hvala,a kako bese jel ima neki godisnji limit za porez i slicno sto se tice takvih uplata?
 
Uh! Sjajno! Jos jedna godina da ne moram da postajem preduzetnik niti plaćam ništa nikom do ~6,500e.
 
@perafilozof
kako do 6500e na godinu dana?
nisam u toku, mislio sam da maksimalno može do 18k dinara mesečno da se primi iz inostranstva.
 
@perafilozof
kako do 6500e na godinu dana?
nisam u toku, mislio sam da maksimalno može do 18k dinara mesečno da se primi iz inostranstva.
Postoji citava racunica. Imas na netu u onim FB grupama freelancera. Uglavnom: tako je smišljeno da do određene cifre za jedan mesec ništa nisi dužan državi. Puta 12 meseci dolazi se do cifre od 6500e za celu godinu. Kako freelanceri imaju nestandarna primanja, tj. neregularna i nestabilna, bitno je samo da za ukupno jednu godinu ne prelazis preko te sume.

Edit:
Ishod pregovora Vlade i frilensera je u postavljanju granice za frilensere koji su prihodovali godišnje 672.000 dinara. Svako ko je prihodovao do tog iznosa je oslobođen plaćanja poreza i doprinosa za unazad. Dok svi frilenseri čiji je godišnji prihod bio veći od 672.000 dinara su dobili mogućnost da im se umanji dug.
Posle je to revidirano na 64,000 mesečno. 12 mesec= 768,000 Imas ovde kalkulator. Tek kada upises vise od 64,000 imas dug. https://ufp.rs/kalkulator
 
Poslednja izmena:
U kojoj banci da otvorim devizni racun kako bih primao uplate od ino firme na osnovu pruzenih freelance usluga, kao fizicko lice ?
Neka pouzdana koje ne dere previse sa provizijama/troskovima odrzavanja.
 
Da li je neko voljan da mi se javi neko u inbox apropo situacije u kojoj je neko stalno zaposlen u Srbiji a dobija ponudu za redovni online posao. Ta firma želi da uplati i bonus kojim se pokrivaju poreske obaveze pa bih ds vidim koji način bi bio optimalan?

Da li mora preko agencija, može li kao fizičko lice i slično. Ne znam odakle da počnem a ne bih da zatrpam temu dok ne dodjemo do rešenja.

Hvala unapred
 
Poslednja izmena:
Što, neka piše ovdje, siguran sam da ima više zainteresovanih. Za početak i mene interesuje šta i kako...
 
Poenta foruma je sirenje znanja i saznanja javno, a ne privatnim porukama. Sto vazi za "tehnicke" teme, vazi i za sve ostale.
 
U tom slučaju je najbolje da budeš preduzetnik iz radnog odnosa, paušalac ako zadovoljavaš sve uslove. Ne plaćaš zdravstveno, imaš fiksne troškove (Možda oko 15k, zavisi od šifre. Verovatno više za IT u Bg-u npr.) i nemaš problema sa testom samostalnosti
 
Ako te ne mrzi da napišeš malo više o ovome, pošto je malo teško naći "jedno drvo na kome to sve piše" u šumi zakona, propisa, informacija i samostalnih tumačenja. Hvala.
A nije da nisam tražio.
 
Okej, bojao sam se da će se ovo otegnuti na par stranica
Poenta foruma je sirenje znanja i saznanja javno, a ne privatnim porukama. Sto vazi za "tehnicke" teme, vazi i za sve ostale.
Želeo sam da sa ljudima u materiji rešim to privatno pa da napišem manji "how to" kao pomoć za ljude u sličnoj poziciji.
U tom slučaju je najbolje da budeš preduzetnik iz radnog odnosa, paušalac ako zadovoljavaš sve uslove.
Da li osoba koja je stalno zaposlena i regularno zavedena/prijavljena može paralelno sa tim da bude paušalac za drugi posao?
 
Može. To zavisi isključivo od tvog poslodavca i ugovora, da li ti on to dozvoljava, tj. da li postoji sukob interesa. Ali sa pravne strane, nema nikakvih problema. Ne plaćaš zdravstveno dodatno, samo socijalno. I ne dobijaš pomoć od države u okviru kovid mera
 
Okej, bojao sam se da će se ovo otegnuti na par stranica

Želeo sam da sa ljudima u materiji rešim to privatno pa da napišem manji "how to" kao pomoć za ljude u sličnoj poziciji.
Tema trenutno nije previse aktivna, pa nema opasnosti da ce nekome postovi biti zatrpani, a svakako mozes na kraju napisati "how to" na kraju.
 
Zavisi od delatnosti i od mesta ;)

porezi.png

Mada imaš i eko taksu, koja opet zavisi od delatnosti, pa za gornji primer iznosi 20k godišnje, tj. ~1700 RSD mesečno. Dok je za IT verovatno 400-500 RSD mesečno
 
Okej imam konkretno pitanje sad ☺

Ako je neko u stalnom radnom odnosu i otvori preduzetničku radnju, da li i dalje podleže pod test samostalnosti?
 
Posto ce sad da krene lupetanje, samo da napisem da me posle ne pece savest posto sam proucavao temu podrobno.

Naravno da podleze testu samostalnosti posto se svaki ugovorni odnos preispituje za sebe. Tako da to sto radi sa Preduzetnickom agencijom, svaki kupac se preispituje za sebe, te nema veze sto je to dodatna a ne osnovna delatnost.

Kome nije jasno sta gore pise, nek proveri kako je napisan zakon i preporuke za poresku kontrolu. Jednostavno nemam nameru da se prepirem sa ljudima koji ne umeju ni tekst da procitaju sa razumevanjem.
 
Zakon i test samostalnosti su pravljeni tako da ciljaju određenu grupu ljudi (i uz to potkače još neke ni krive ni dužne). Ali ako si preduzetnik iz radnog odnosa (i ne radiš za tog istog poslodavca), minimalna je šansa da ćeš pasti taj test, pošto je odmah jasno da 5 ili 6 stavki prolaziš. Moraš baš da se potrudiš da bi pao taj test
 
Malo sam zbunjen oko propisa za 2022. pa pokušavam da utvrdim:

Ako sam dobro razumeo, iznos od ~6.500€ godišnje koji se spominje, odnosi se na zarade u prethodnim godinama.

Ono što sam uspeo da nadjem glasi ovako pa me ispravite ako je netačno:
Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara.
Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda
Siniša Mali je naveo da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine plaćaju poreze i doprinose kvartalno uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

I meni ovo sve pravi popriličnu konfuziju u glavi. Jel nemam pojma kako da tumačim svoje zarade - da li mesečno, kvartalno ili godišnje. Odnosno, šta ako 2 meseca zaradim 0 dinara a treći mesec dobijem 90.000
 
Poslednja izmena:
Naleteo na ovaj tekst u medjuvremenu:

NOVA PRAVILA OD 01.01.2022. GODINE​

Od 01.01.2022.godine poreska obaveza za frilensere će se ponovo utvrđivati samooporezivanjem, ali na drugačiji način nego što se do sada obračunavalo.

Način obračuna poreza će biti znatno nepovoljniji u odnosu na period do kraja 2021. godine.
  • Nema normiranih troškova
  • Poreska prijava će se podnositi kvartalno ( za prvi kvartal, od 01.01.do 31.03.2021.godine poreska prijava će se podnositi do 30.04.2021.godine i tako redom)
  • Neoporezivi iznos će iznositi 54.900,00 dinara kvartalno, odnosno 18.300,00 dinara mesečno. Ovaj iznos će se verovatno promeniti u sledećoj godini jer je to neoporezivi iznos koji se odnosi na obračun zarada i svake godine se menja. Ako je vaš ukupan ostvareni prihod u jednom kvartalu do tog neoporezivog iznosa od 54.900,00 dinara NEĆETE MORATI DA PODNOSITE PORESKU PRIJAVU.

Može li samo onda pojašnjenje za 768.000 dinara - da li se taj iznos gleda mesečno (kao 12 x 64.000) ili ukupno na godišnjem nivou?
Pitam pošto mi zarade variraju a kako sam razumeo tekst mislim da "ne smem" da prebacim 64.000 mesečno.
 
Poslednja izmena:

"Podsetimo, trenutni uslovi oporezivanja frilensera biće produženi do kraja 2022. godine.
Prema sadašnjem modelu oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza. Frilenseri sa mesečnim prihodima od oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza.
Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, Poreska uprava slaće rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje."
 
Nazad
Vrh Dno