Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Upravo tako sam i razmisljao. :) A zamisli jos da PayPal nalog nikada nisi ni povezao sa svojim racunom.
 
PayPal se vrže za deviznu karticu. Karticu koju može neko da ti ukrade ili slika i ima na njoj sve podatke potrebne da je koriste na netu.
 
Pa valjda ćeš ukradenu ili zloupotrebljenu karticu da otkažeš, i biće poništena?!?
 
Ma najbolje je da se pravite ludi, tome poreski inspektori uopste nece znati da doskoce. Kao da oni ne znaju da stizu i poruke i mailovi kada ima transakcija...
 
ja sem se samo nasalio malo tj nadovezao, ali saljivo :)pa se izvinjavam ako je drugacije zvucalo


Iako naravno stoji da ovo nekom moze da se zloupotrebi kartica a da on toga ne bude svestan...Takodje ja nisam freelancer i nemam nikakve prihode iz inostranstva.

Sad malo ozbiljno> platiti porez na ono sto je na paypal je mozda problematicno.. jer ako to uradis i pare stoje tamo, a npr posle 3 meseca prebacis na racun u domacoj banci, da li ce biti jednostavno objasniti i dokazati da si na te pare vec platio porez ranije?
 
Sad malo ozbiljno> platiti porez na ono sto je na paypal je mozda problematicno.. jer ako to uradis i pare stoje tamo, a npr posle 3 meseca prebacis na racun u domacoj banci, da li ce biti jednostavno objasniti i dokazati da si na te pare vec platio porez ranije?
Vrlo dobro pitanje. Zato sam i poslao advokata u poresku da dođe do odgovora kada se devizni priliv oporezuje. Jer mi nema puno smisla da ja oporezujem sebe na priliv na PayPal-u i mom deviznom računu paralelno a posle se onda stvara baš situacija koju si opisao.
 
Ma najbolje je da se pravite ludi, tome poreski inspektori uopste nece znati da doskoce.
Ovo je trenutno u ovoj banana drzavi izgleda najbolje resenje... Ko se uplasio pa zaleteo i platio poreze odmah je opet ispao magarac. Ovi sto nisu, vecini je oprostena 2015 a kako mi deluje velike su sanse i 2016.
 
Ovo je trenutno u ovoj banana drzavi izgleda najbolje resenje... Ko se uplasio pa zaleteo i platio poreze odmah je opet ispao magarac. Ovi sto nisu, vecini je oprostena 2015 a kako mi deluje velike su sanse i 2016.

Nazalost i ovo je tacno. Cak se cini da je nazalost najbolja opcija (ne savetujem niti je sam praktikujem), da se sto manje stvari placa gde nije jasno da ide kamata sigurno. Nego da se pare za ostavljaju na dinarsku stednju...Pa ako vas jednog dana uhvate onda platite.. Uzasno je reci ali je tako je. Mi koji redovno placamo smo najcesce losije prolazili kad se posmatra poslednjih 30tak godina.

I onda i kad te nateraju da platis- krenes sa protestima ako mozes "jer nisi znao i sl"....PA na kraju skines sa dinarske stednje i platis sta bas mora... I na kraju ces najverovatnije biti u plusu. U odnosu na nekog ko kao ja sve plati odmah (ima nas mnogo koji redovno placamo sve-ne hvalim ja tu sebe nesto) :)...
 
Jer mi nema puno smisla da ja oporezujem sebe na priliv na PayPal-u i mom deviznom računu paralelno a posle se onda stvara baš situacija koju si opisao.
Slažem se da nema puno smisla, ali sa druge strane, ti možeš da potrošiš sve pare direktno sa PayPal naloga, pa onda ispada da taj iznos nikad ne bi trebao da bude oporezovan. Ne verujem da će poreska uprava da odabere varijantu koja nama više odgovara.
 
Slažem se da nema puno smisla, ali sa druge strane, ti možeš da potrošiš sve pare direktno sa PayPal naloga, pa onda ispada da taj iznos nikad ne bi trebao da bude oporezovan. Ne verujem da će poreska uprava da odabere varijantu koja nama više odgovara.
I toga sam potpuno svesan, i to upravo i sam radim. Srećom, ove godine se uklapam ispod cifre za plaćanje poreza.

Ali, opet ako pogledaš, ti trošiš i kad ti donese tetka 50e iz Nemačke. Jel si prvo platio porez na to? Ako počistiš nekome sneg jel, platiš porez na jednu crvenu? To su tokovi koji jednostavno nisu oporezivi, iz praktičnih razloga.

Tako je i sa PayPal nalogom. Može on meni da kaže plati porez na to što si "dobio" na PayPal-u (nema ugovora, nema papira), može i da se napravi pametan i da mi "razreže" i porez na to. Ali, moj advokat će da dokaže da to nije moj novac da ja plaćam porez na njega, jer ovaj iz poreske nema papir da dokaže da je to moj nalog. Jedan mesec ćemo da se tužimo, posle presude može da se "slika".

Može i da stoji i moja slika, i moje ime, ali ja u sudnici mogu da slikam tog lika iz poreske, da mu pročitam ime i prezime i da napravim nalog na njegovo ime na PayPal-u.
 
Pay pal nalog identifikuje korisnika preko platne kartice. A ne imenu/prezimenu/fotografiji...
 
Pay pal nalog identifikuje korisnika preko platne kartice. A ne imenu/prezimenu/fotografiji...
Da, kartice čiji podaci su svi ispisani na samoj kartici. Nema nikakvog sakrivenog podatka kojim bi mogao da sprečiš da neko koristi tvoje podatke.
 
A kako su to rešile druge države?
Znamo da kod nas nemaju problem sa prepisivanjem, a u ovom slučaju može čak da bude korisno.
 
Ne znam kako al logika kaze da bi drzava paypal trebalo da racuna "kao racun u banci" i to je to..cim legnu pare na paypal to je priliv..a naravni sa paypal na drugu banku iste osobe da se ne gleda...takonje pretpostavljam..samo pitanje dal to ovi nasi sad gledaju tako
 
Pre par godina je i prenos sa deviznog računa preduzetnika-paušalca na dinarski račun kod iste banke obračunat kao promet i dodatno oporezovan.
Posle žalbe, uz potvrde iz banke i razumevanje inspektora to je ispravljeno.
 
Znaci do kraja godine mogu da racunam na ovom online kalkulatoru?
 
Како се може сазнати са којом државом Србија има споразум везан за, да тако кажем, избегавање двоструког опорезивања?
 
Da li postoji neka vrsta "poreskog broja" za freelancer-e?

Kao sto preduzetnici imaju poreski broj. Da li je to zapravo JMBG?
Posto ne znam da li sam duzan da dostavim klijentu kao freelancer tax ID?
 
Poslednja izmena:
Ove godine je najisplativije biti frilenser, odnosno fizičko lice bez preduzetničke delatnosti. Moguće je primiti oko 6000 eura bez ikakvih poreskih obaveza, ima više detalja na sajtu URI.

Za sve ostalo: ili DOO ili ogroman rizik, pa ko šta više voli...


Znaci odradim dva meseca. U svakom mesecu dobijem uplatu od po 800e. Imajuci u vidu da su mi na racun pristigle dve ino uplate u ukupnom iznosu od svega 1600e za celu godinu to ne povlaci nikakve poreske obaveze.
 
Na osnovu Uputstva za test samostalnosti, situacija je sledeća:

1. Ako radiš npr. puno radno vreme ili veći deo radnog vremena za jednog nalogodavca, padaš ovu tačku. Ovde se ne misli na klizno radno vreme u smislu mogu da počnem da radim od 8 do 10 kad god hoću. Ako radiš na projektu za koji nije jasno navedeno šta podrazumeva i koji je krajnji rezultat, padaš kriterijum. Pogledaj strane 27 i 28.

2. Ovo je lako proći.

3. I ovo je lako proći.

4. Ne mora inspektor ništa da dokazuje. Ukoliko na web sajtu tvog nalogodavca postoji oglas za zaposlenje za poziciju na kojoj radiš, padaš kriterijum. Nije bitno ako si ti poziciju dobio na drugi način. Ako je koncepcija oglasa takva da se traži lice sa tim i tim obrazovanjem i tim i tim setom skilova - padaš. Ako je oglas takav da firma oglašava nešto slično kao tender za određeni projekat, onda prolaziš. Jedino što ovo drugo teško da će biti slučaj u praksi.

5. Ovde ima potencijalno problematičnih stvari ali hajde da kažem da se može proći.

6. Ovo se pada.

7. Za ovo je relevantno šta piše u ugovoru, može da se prođe, ali je malo nezgodan deo kada "Preduzetnik obavlja aktivnosti iz delatnosti Nalogodavca", jer to može baš široko da se tumači.

8. Takođe relevantno šta piše u ugovoru. Može da se prođe ako je zabrana navedena konkretno i smisleno.

9. Jako lako da se padne jer i jedan minut posla dnevno računaju kao radni dan.

Da sumiram: 4 kriterijuma padaš gotovo sigurno i na preostalih 5 je potrebno bilo gde da se oklizneš. Ne baš sjajna startna pozicija ako mene pitaš :)
Za ova tri stava koji su oznaceni zelenom bojom se mozemo sloziti, ali za ovaj prvi clan ne. Iz vise izvora se moze dobiti informacija da vecina preduzetnika koji rade sa ino klijentima ne moraju da brinu oko testa samostalnosti:


U istom video snimku se navodi: Ne podrazumeva se da je nezavisnost narusena cinjenicom ukoliko preduzetnik mora u odredjenim dogovorenim periodima da se sastane sa poslodavcom, da mu preda neki periodicni izvestaj, da se dogovore i da sagledaju faze rada. To nije nesto sto ce uticati na nesamostalnost preduzetnika ka njegovom poslodavcu.

Evo kako je kod mene navedeno u ugovoru:
Angazvano lice je slobodno da organizuje svoje radno vreme. Angazovano lice izjavljuje svoju spremnost da postigne dogovor kojeg radnog vremena i obaveza ce se pridrzavati u meri u kojoj je to nephodno radi saradnje sa drugim tehnickim licima odnosno dinamikom projekta.

Ne mogu se podnositi zahtevi za godisnji odmor. Ukoliko angazovano lice nije u mogucnosti da pruzi svoju uslugu zbog bolesti ili drugih razloga on mora odmah da obavesti organizaciju kako bi ona ispunila svoje obaveze prema klijentu.
 
Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa podizanjem evra sa inostranog računa na bankomatima u Srbiji? U smislu da li je to na radaru poreske uprava i da li je uopšte legalno
 
Koji je stav udruzenja radnika na internetu, koliki je neoporezivi deo i generalno porez prihvatljiv po njima? Blizi se kraj godine a nista se ne zna, ko nas zastupa sluti da cemo opet biti zajebani
 
Da li ima nekoga ovde ko radi fulltime/part-time na Upworku/Toptalu, ili mozda direktno za nekog klijenta preko neta? Znam da ima i dalje ljudi koji aktivno rade, neki kao preduzrtnici, a neki čak nisu ni preduzetnici. Pretpostavljam da idu na varijantu Payoneer kartice pa dižu preko ili na rizik kao paušalci pod pretpostavkom da prolaze test. Da li ima još nekih opcija?
 
Nazad
Vrh Dno