Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

Koliko znam, nema granice za prijavljivanje, sve mora da se prijavi. Ali granica iznad koje moraju da se plaćaju porez i doprinosi je oko 100.000 na kvartal.
Da, svaki prihod mora da se prijavi.
Granica je oko 103k kvartalno za 2024, a sada ide još uvis. Čekamo da objave.

Za naše građane, kao fizička lica, svuda gde se traži TIN, upisuje se Jmbg.

Hvala na odgovoru. A ovo vats/gst nije obavezno? I da, jel ja mogu da povezem fb sa visa online internet platnom karticom, pa da od zarade kupujem preko neta ili placam racune npr?

I sto se tice poreza jel se placa na svaku povucenu zaradu ili se od odredjene sume placa? Da ne bude npr prvi mesec posto sam pocetnik zaradim 8 dolara i ne platim porez na to i posle imam problema.

pomoc.png

Poslednja izmena:
Šta se dešava ukoliko platim na portalu Frilenseri sve za prethodni kvartal, a trenutno nisam završio sve na CROSO portalu i nisam prebacio ZK sa državnog? Jel bi onda to bile bačene pare za te dve stavke ili posle mogu da priložim dolaze o uplatama?

Hvala na odgovoru. A ovo vats/gst nije obavezno? I da, jel ja mogu da povezem fb sa visa online internet platnom karticom, pa da od zarade kupujem preko neta ili placam racune npr?

I sto se tice poreza jel se placa na svaku povucenu zaradu ili se od odredjene sume placa? Da ne bude npr prvi mesec posto sam pocetnik zaradim 8 dolara i ne platim porez na to i posle imam problema.

Pogledajte prilog 477352
Računam da govorimo o tebi kao o fizičkom licu.
VAT broj nemaš.
Po zakonu, dužan si da prijaviš svaki prihod. I svaki prihod podleže plaćanju poreza i doprinosa, ali iznos za plaćanje može biti nula.
Plaćaš ne na povučenu zaradu, već na ostvarenu.
Dakle, neko ti je uplatio novac na PayPal. Taj dobijeni iznos treba da prijaviš. Taj iznos nikada ne moraš povući na račun u Srbiji. Povlaćenje novca na račun u Srbiji nije poreski događaj. Poreski događaj je momenat kada si dobio zaradu, bez obzira da li je u novcu (i bez obzira na kojoj je platformi), ili nečemu drugom.

Kada si prijavio prihod, radi sa prihodom šta ti je volja.
Vodi računa po kom modelu ćeš obračunavati poreze na frilens platformi. Takođe, važno je da li već imaš zdravstveno osiguranje, ili ne. Ako imaš, ne plaćaš ga.

Još jedno pitanje: vidim da postoji maksimalni godišnji doprinos za PIO. Koliki je?

Pretpostavljam da to znači da prilikom samooporezivanja za FL ti moraš da ga uraćinaš i platiš, a ako si prešao godišnju maksimalnu granicu, oda tražiš povrat viška, i država ti vraća.
Ako sam, pored FL, u stalnom radnom odnosu u Srbiji, onda se i PIO obračun po osnovu stalnog zaposlenja zakođe sabira sa PIO uplaćenim po osonvu FL, i traži povraćaj preko te granice?
Hvala!
Da li neko ima odgovor na ovo pitanje? Tj. da li postoji oslobođenje plaćanja doprinosa preko neke cifre kada na primer pored freelance imate i stalan posao? Da li se ta suma gleda na kvartalnom ili godišnjem nivou?

Da li neko ima odgovor na ovo pitanje? Tj. da li postoji oslobođenje plaćanja doprinosa preko neke cifre kada na primer pored freelance imate i stalan posao? Da li se ta suma gleda na kvartalnom ili godišnjem nivou?
LImit je mesecni za zaradu (posao, iskljucivo) a godisnji za sve ostalo zajedno.
CIni mi se da je 5x prosecna zarada, dakle oko 7m trenutno godisnje.
Kad se predje taj iznos ne treba dalje se placa.. ali ne znam kako tacno ide iz vise prihoda (da li moze automatski ili mora povracaj)

PIO van zarade ne racunas u mesecni limit.

LImit je mesecni za zaradu (posao, iskljucivo) a godisnji za sve ostalo zajedno.
CIni mi se da je 5x prosecna zarada, dakle oko 7m trenutno godisnje.
Kad se predje taj iznos ne treba dalje se placa.. ali ne znam kako tacno ide iz vise prihoda (da li moze automatski ili mora povracaj)

PIO van zarade ne racunas u mesecni limit.
Jasno, hvala ti na jasnom odgovoru!

Imam i još jedno pitanje: Da li doprinose plaćene preko Frilenser aplikacije ili popunjavanjem PP OPO K na ePorezi portalu automatski vidi i PIO fond ili ih je potrebno kontaktirati nakon plaćanja i priložiti dokaz o plaćanju doprinosa kako bi se ti doprinosi uvažili za buduću penziju?

^ predviđeno je da bude automatski, ali upravo sa croso ljudi imaju najviše problema.

Mogao si se vec registrovati online do sada i zavrsiti i tu pricu.

Ja ne razumem ništa tamo. Zato i pitam ovde jer mi je bitno samo za porez da me ne jure.

Bitno je da zavrsis sve po redu, pa da posle nemas problema. imas jos 7 dana da platis porez, dovoljno za sve korake.

Pripremljeno ovlascenje, samo unesi podatke

Hvala puno, još samo ovo: ja imam elektronski potpis (KES) i mogu da potpisujem PDF - jel mi i dalje treba čitač lične karte ?

Uh, za ovlascene mozes kako hoces, kad je krenula freelance prica samo sam je popunio u pdf-u i nisu pravili problem. Ali da bi posle zavrsio registraciju/prijavu na Croso, na zalost treba ti citac.

Brzo su mi dali ovlašćenje i uspeo sam da se registrujem kao obveznik i bez čitača lične karte. Videćemo da li će ipak da traže za nešto.

Da si imao citac danas bi bilo sve gotovo. Ovako u ponedeljak zavrsavas sve a sunjao si... CCC ;)

Računam da govorimo o tebi kao o fizičkom licu.
VAT broj nemaš.
Po zakonu, dužan si da prijaviš svaki prihod. I svaki prihod podleže plaćanju poreza i doprinosa, ali iznos za plaćanje može biti nula.
Plaćaš ne na povučenu zaradu, već na ostvarenu.
Dakle, neko ti je uplatio novac na PayPal. Taj dobijeni iznos treba da prijaviš. Taj iznos nikada ne moraš povući na račun u Srbiji. Povlaćenje novca na račun u Srbiji nije poreski događaj. Poreski događaj je momenat kada si dobio zaradu, bez obzira da li je u novcu (i bez obzira na kojoj je platformi), ili nečemu drugom.

Kada si prijavio prihod, radi sa prihodom šta ti je volja.
Vodi računa po kom modelu ćeš obračunavati poreze na frilens platformi. Takođe, važno je da li već imaš zdravstveno osiguranje, ili ne. Ako imaš, ne plaćaš ga.

Ovo: ali iznos za plaćanje može biti nula. Jel ovo znaci da ako u prvom kvartalu zaradim 104 000 da ne placam porez, vec samo prijavljujem.

A koji je model po tebi najbolji? Ja sam mislio da Facebook spojim sa mojom visa internet platnom karticom? I da od zarade vremenom sa nje placam sve racune za stan.

Gde tacno treba online prijaviti svaki prihod kad mi legne na karticu? Ako moze link?

I da, sto se tice swift koda za postansku stedionicu to je ovo?

Inace na FB kada krene zarada, to obicno bude jako malo u pocetku. Na FB je jedna osoba zaradila samo 8 dolara u jedom mesecu. U sledecim mesecima ta zarada je rasla. Na onoj grupi META mislim da je objavila. Kapiram kada bi i ja zaradjivao toliko u pocetku do maksimalne kvartalne zarade ne bi placao nista. Ako se zaista do 104k kvartalno ne placa nista, vec samo prijavljuje.

Ako nema zdravstvenog osiguranja po drugom osnovu, ne placa se nista, samo se prijavljuje.

^ ovo. Ako si zdravstveno osiguran (tu se ne računa osiguranje kao student, ili na roditelje...), onda do (valjda) 103,296 din kvartalno, ne plaćaš ništa.
Pogledaj dobro zvaničan frilens sajt, pročitaj vodiče i FAQ. Tamo prijavljuješ prihode, tamo sam biraš model obračuna poreza (možeš ga menjati u svakom kvartalu!), i automatski se generišu instrukcije za plaćanje poreza i doprinosa.

Da, to što si okačio je SWIFT kod za PŠ. Ne znam kako se isplaćuje FB zarada. SWIFT ti treba samo ako ide uplata na devizni račun u Srbiji. U tom slučaju, biraj banku koja ne naplaćuje LORO doznake, raspitaj se.

Imam na paypalu nekih 500e.Prodavao neke coinse za neku igricu pa mi tamo placali.Kad bih povukao na visa karticu tu sumu,jel moram da platim porez,kako ide ta procedura?

@CR77 ako nisi zdravstveno osiguran kao zaposlen/po ugovoru ili privredni subjekt, prijavljuješ po modelu A gde je prošle godine bilo neoporezivo skoro 103300 (očekuje se početkom februara veći prag zbog usklađivanja sa iznosom potrošačke korpe) i plaćaš zdravstveno za ceo kvartal (januar, februar, mart). Zdravstveno osigurani nemaju nikakve troškove ispod neoporezivog praga (izuzev osiguranja preko republičkog budžeta i invalidskog, frilens ima preče pravo). Računaš po srednjem kursu na datum knjiženja.

^ ovo. Ako si zdravstveno osiguran (tu se ne računa osiguranje kao student, ili na roditelje...), onda do (valjda) 103,296 din kvartalno, ne plaćaš ništa.
Pogledaj dobro zvaničan frilens sajt, pročitaj vodiče i FAQ. Tamo prijavljuješ prihode, tamo sam biraš model obračuna poreza (možeš ga menjati u svakom kvartalu!), i automatski se generišu instrukcije za plaćanje poreza i doprinosa.

Da, to što si okačio je SWIFT kod za PŠ. Ne znam kako se isplaćuje FB zarada. SWIFT ti treba samo ako ide uplata na devizni račun u Srbiji. U tom slučaju, biraj banku koja ne naplaćuje LORO doznake, raspitaj se.

Dakle SWIFT ne treba za visa debi internet onilne platnu karticu? Tu ce mi ici novac od zarade. E da jos jedno pitanje: Jel dovoljno jednom mesecno da prijavim zaradu? Jer ovo kad krene moze se desiti da svaki dan po malo zaradim.

Sva sreca sto imam zdravstveno pa ne moram nista da placam.

Pitanje u vezi zdravstvenog osiguranja. Radim za wolt i kao frilenser gde su prihodi ostvareni na teritoriji druge drzave. Da li postoji neka opcija da uplatim zdravstveno po nekom drugom osnovu kako bih spustio poreze i doprinose na ~5% po opciji 2?

Poslednja izmena:
Dakle SWIFT ne treba za visa debi internet onilne platnu karticu? Tu ce mi ici novac od zarade. E da jos jedno pitanje: Jel dovoljno jednom mesecno da prijavim zaradu? Jer ovo kad krene moze se desiti da svaki dan po malo zaradim.

Sva sreca sto imam zdravstveno pa ne moram nista da placam.
Toplo ti preporučujem da sam pročitaš sajt. Porez se prijavljuje kvartalno, rok je najkasnije 30 dana po isteku kvartala.
SWIFT i kartica nemaju veze....
SWIFT je način mešunarodnog plaćanja, sa računa na račun.

Dakle SWIFT ne treba za visa debi internet onilne platnu karticu? Tu ce mi ici novac od zarade.
Namenski račun Visa internet debitne kartice nije predviđen za swift plaćanja. U Poštanskoj je tekući devizni 50 dinara mesečno kada u mesecu ima uplata/isplata i na ono što primiš swift-om kao uplatu na račun ti banka naplaćuje proviziju za svaku uplatu (ovako je u svim bankama i u onim gde se ne plaća održavanje za devizni).
Jel dovoljno jednom mesecno da prijavim zaradu? Jer ovo kad krene moze se desiti da svaki dan po malo zaradim.
Prijavljuješ samo kad ti stigne na račun na datum kada legne uplata i taj iznos u evrima preračunaš po srednjem kursu narodne banke.
Pitanje u vezi zdravstvenog osiguranja. Radim za wolt i kao frilenser gde su prihodi ostvareni na teritoriji druge drzave. Da li postoji neka opcija da uplatim zdravstveno po nekom drugom osnovu kako bih spustio poreze i doprinose na ~5% po opciji 2?
Ako si osiguran kod Wolta po ugovoru, tebi je zdravstveno pokriveno. Prijavu poslodavca možeš da proveriš ovde
kada prethodno na šalteru PIO fonda uzmeš PIN koga kasnije možeš da promeniš na svojih 6 cifara.

Alternativno, preko eUprave u podacima o osiguranju, uz ConsentID aplikaciju, a parametre vadiš u pošti ili drugoj lokaciji shodno tvom gradu. ConsentID ti je svakako potreban za potpisivanje poreskih prijava preko Frilenseri portala.

... i na ono što primiš swift-om kao uplatu na račun ti banka naplaćuje proviziju za svaku uplatu (ovako je u svim bankama i u onim gde se ne plaća održavanje za devizni).
Ima banaka koje ne naplaćuju naknadu za Loro doznake. Siguran sam za AIK, mada kod njih kreće novi tarifnik sredinom februara, nisam proveravao šta u njemu stoji.

Kolega je kod njih i svaki put mu skinu za AdSense. Možda kod opcije OUR ne, ali za njih je SHA.

Nazad
Vrh Dno