Zdravstveno sam već završio u RFZO lično. A u poreskoj su mi rekli da mogu lično, samo predam taj obrazac, dobijem od njih poziv na broj, i po tome uplatim. Bez da jurim sertifikate, consentID itd. Meni je ovako lično mnogo lakše nego preko portala.Mnogo je jednostavnije da prijavu zavrsis putem portala frilenseri. Neophodan je consentID i elektronski potpis i prijava na Croso pre same prijave prihoda. Nakon uplate treba da ide automatska overa zdravstvene knjizice, ali se staz jos uvek ne prijavljuje automatski i to nakon aprila naredne godine.
Njima je bitno da se pokriju, kod nas bi je banka možda priznala, ali bolje bi bilo da dostavi odštampan ugovor ili ToS (u slučaju da to prilaže kao dokaz za swift plaćanja; AIK banka tako traži i odbijaju potpisivanje godišnje izjave, tj. uslovljavaju dolazak svakog meseca. Dok sam bio u Komercijalnoj i Intezi, dovoljno je bilo da u izjavi navedem šifru 302 - računarske usluge).Koleginica treba da počne da radi za jednu stranu firmu i traže joj fakturu kako bi je platili. Ona kao fizičko lice-frilenser ne može da izdaje zvanično fakture, ili može?
Ne. Poresku interesuje ono što se prijavi kroz portal Frilenseri/ePorezi ili papirno podnese PP-OPO-K prijava.Da li to pravi neku razliku poreskoj ukoliko se sve regularno plati i banci opravda izvor uplate?
Ja ću na primer čim za par meseci zatvorim radnju da kombinujem kao FL kvartalni neoporezivi, plaćam zdravstveno i resto ka udruženju građana (400k godišnje je neoporezivo, donesem odluke da poplaćam račune koje se vode na tuđe ime i imam opciju za knjigovođu), jer nisam za paušal i za sada mi subvencija za samozapošljavanje pokriva doprinose.Nije zarada toliko velika da je otvaranje paušala isplativo, pa zato gledam kako da ispomognem, da se zadrži na frilens plaćanju a ipak da bude sve čisto i legalno. Unapred zahvalan
Hvala na preporuci, mada nije njoj problem da napravi fakturu, nego da li sme, ako bi bila frilenser? Dosta oprečnih informacija na netu, neki kažu da samo pravna lica mogu fakture da prave firmama, drugi kažu suprotno, teško mi je da skontam šta je tu siva zona a šta ne. :/
Znači u suštini može sve čisto, firmi faktura da se pokriju, ona pravda svoju uplatu banci (bilo kroz fakturu, bilo kroz ugovor ili ToS), i nakon plaćanja poreza i doprinosa sve čisto i regularno? 😁Njima je bitno da se pokriju, kod nas bi je banka možda priznala, ali bolje bi bilo da dostavi odštampan ugovor ili ToS (u slučaju da to prilaže kao dokaz za swift plaćanja; AIK banka tako traži i odbijaju potpisivanje godišnje izjave, tj. uslovljavaju dolazak svakog meseca. Dok sam bio u Komercijalnoj i Intezi, dovoljno je bilo da u izjavi navedem šifru 302 - računarske usluge).
Ne. Poresku interesuje ono što se prijavi kroz portal Frilenseri/ePorezi ili papirno podnese PP-OPO-K prijava.
Ja ću na primer čim za par meseci zatvorim radnju da kombinujem kao FL kvartalni neoporezivi, plaćam zdravstveno i resto ka udruženju građana (400k godišnje je neoporezivo, donesem odluke da poplaćam račune koje se vode na tuđe ime i imam opciju za knjigovođu), jer nisam za paušal i za sada mi subvencija za samozapošljavanje pokriva doprinose.
Siva zona je što se nigde ništa ne navodi, kao što recimo možeš da uplatiš višak pazara (zakonodavac nije predvideo ništa na tu temu), ali ne smeš manjak. Konkretno, iznos je 14300, pustim 14500 na depo mašini, paušalac sam, ne vodim knjige, nikom ništa ne pravdam. Tako i faktura fizičkog lica inostranom pravnom licu nema nikakav značaj, ali nije ništa neuobičajeno i traže ih firme kada plaćaju putne troškove za seminare ili tako neke situacije. Neka banka će potražiti to, neka ne. Mobi banka je u konkretnom slučaju tražila i priznala to kao važeći dokument. Zato se ograđujem.Hvala na preporuci, mada nije njoj problem da napravi fakturu, nego da li sme, ako bi bila frilenser? Dosta oprečnih informacija na netu, neki kažu da samo pravna lica mogu fakture da prave firmama, drugi kažu suprotno, teško mi je da skontam šta je tu siva zona a šta ne. :/
Neka ona najpre ide bez fakture (ugovor ili ToS) pa ako banka potraži, tek onda neka je pridoda.Znači u suštini može sve čisto, firmi faktura da se pokriju, ona pravda svoju uplatu banci (bilo kroz fakturu, bilo kroz ugovor ili ToS), i nakon plaćanja poreza i doprinosa sve čisto i regularno? 😁
Što se mene tiče, bista je već postavljena na mojoj planeti majmuna, jer 5 minuta slave bili su kratkog daha, tako da mi se karijera upokojila još pre dve godine. 😂P.S. Sramota me što i ti i ja delimo istu titulu "Slavan." Podići čoveku bistu nakon smrti, a preferabilno i pre.
Jeste, nevezano za to što je dopunski rad, ti jesi u radnom odnosu i doprinosi ti se obračunavaju na tu prijavu, bez obzira na visinu prihoda i dužinu trajanja osiguranja (bitno je da si osiguran, a prekide i to da li si recimo bio pet dana osiguran u kvartalu zakonodavac ništa ne precizira, niti je takve okolnosti predvideo).Angažovan sam od ovog meseca u školi na 50%. Da li mi je time u potpunosti pokriveno zdravstveno, pa kad računam poreze i doprinose za IV kvartal, stavim da sam zdravstveno osiguran? (inace 50% u prosveti je nekih ~43000, ako ova suma igra neku ulogu).
Vec sam se osigurao po prethodnom kvartalu pa mi zdravstveno vazi vec 6 meseci.. Za to placam u oktobru (jel moram da plaćam za prethodni kvartal, jer tad nisam bio u radnom odnosu po drugom osnovu? 😂)^ ja ne znam tačan odgovor, ali na tvom mestu bih otvorio sajt Rfzo, i proverio zdravstvenu. Ako piše da si osiguran (piše i do kada), onda si osiguran, isto kao i bilo ko drugi po ugovoru o radu (dakle, po primarnom osnovu).
Dakle, za potrebe FL, pisao bih da sam zdravstveno osiguran
Ovo bi trebalo da traje duže, tako da ekstra. Za prethodni kvartal izdvajam 20k na zdravstveno, tako da ce ovo da mi "uštedi" tih 20k, preciznije, pokrije druge troškove koje imam ovim novim poslomJeste, nevezano za to što je dopunski rad, ti jesi u radnom odnosu i doprinosi ti se obračunavaju na tu prijavu, bez obzira na visinu prihoda i dužinu trajanja osiguranja (bitno je da si osiguran, a prekide i to da li si recimo bio pet dana osiguran u kvartalu zakonodavac ništa ne precizira, niti je takve okolnosti predvideo).
Možeš malo da objasniš ovaj deo oko udruženja građana? Konkretno koji su uslovi za otvaranje, raspolaganje novca/dobiti?Njima je bitno da se pokriju, kod nas bi je banka možda priznala, ali bolje bi bilo da dostavi odštampan ugovor ili ToS (u slučaju da to prilaže kao dokaz za swift plaćanja; AIK banka tako traži i odbijaju potpisivanje godišnje izjave, tj. uslovljavaju dolazak svakog meseca. Dok sam bio u Komercijalnoj i Intezi, dovoljno je bilo da u izjavi navedem šifru 302 - računarske usluge).
Ne. Poresku interesuje ono što se prijavi kroz portal Frilenseri/ePorezi ili papirno podnese PP-OPO-K prijava.
Ja ću na primer čim za par meseci zatvorim radnju da kombinujem kao FL kvartalni neoporezivi, plaćam zdravstveno i resto ka udruženju građana (400k godišnje je neoporezivo, donesem odluke da poplaćam račune koje se vode na tuđe ime i imam opciju za knjigovođu), jer nisam za paušal i za sada mi subvencija za samozapošljavanje pokriva doprinose.
Donošenje statuta, prijava APR-u i posle toga ponuda tekućih računa za pravna lica (isto kao doo) se odnosi i na udruženja.Možeš malo da objasniš ovaj deo oko udruženja građana?
Ukratko, samo virmansko plaćanje ili ako odlukom udruženja dižeš gotovinu, moraš da je pravdaš priznanicom (primer, platio si na šalteru eps-a račun za struju), odnosno možeš i da koristiš platnu karticu, ali prodavac je u obavezi da izda i gotovinski račun. Ako dobit pređe 400k, plaća se porez na ukupne prihode. Postoji i mogućnost zapošljavanja sa plaćanjem pripadajućih doprinosa. Odnosno, osnivač udruženja je i dalje nezaposlen ukoliko ne sklopi ugovor o radu sa udruženjem.Konkretno koji su uslovi za otvaranje, raspolaganje novca/dobiti?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari