Šta je novo?

(Free) Serveri sa PHP i MySQL podrskom

Roy Jones Jr.

Čuven
Učlanjen(a)
11.01.2003
Poena
645
Da li neko zna za iole kvalitetan free sever na koji mogu da postavim phpBB forum? Do sad sam koristio spaceports.com, medjutim u poslednje vreme su se strasno "izbezobrazili". Ukinuli su upload, pa zatim i mogucnost slanja mail-ova preko foruma, a cesto je u nekim periodima dana nemoguce pristupiti samom forumu.
Da se nadovezem na ovu temu. Koji je najpovoljniji domaci provajder koji omogucava hostovanje sa PHP i MySQL podrskom? Na nekoliko mesta gde sam gledao svi biju po usima. Jedini koliko toliko povoljni su NEOBEE i ROUTO. Da li neko ima iskustva sa njima?
Pozdrav.

Evo ti spisak dosta freeservera pa vidi da li ti neki od njih odgovara.

1Accesshost.com
Pouzdan besplatan Web hoster, 1Accesshost.com Vam nudi 100 MB prostora i FTP podršku, kao i statistiku posjetitelja. Napomena: Od korisnika se zahtjeva da dodaju njihove bannere na stranicama.

Angelfire.com
Jedan od najvecih besplatnih hosting provaidera ciji je vlasnik web portal Lycos, Angelfire Vam nudi 20 MB prostora i FrontPage ekstenzije.

Averi.hr HR
Ovaj prvi hrvatski hosting provaider nudi korištenje Frontpage ekstenzija, ASP-a, MySQL i Access baza podataka. Dobivate i adresu tipa [email protected]. pop-up banner.

Batcave.net
100 MB prostora, FTP, besplatnu statistiku posjetitelja i još neke korisne alate. Batcave.net nudi brze i pouzdane servere.

Escalix.com
50 MB prostora. Ovdje, mozete uploadirati i mijenjati vaše stranice sa njihovim account managerom. Escalix posjeduje brze servere i nudi ostale usluzne alate, kao knjigu gostiju, kratak URL i 24 satnu Email podršku.

eSmartStart.com
20 MB prostora za osobne i komercijalne stranice. Na Esmartstart.comu mozete koristiti vlastitu domenu ili mozete odabrati izmedju 12 virtualnih domena. Ovdje, dobivate FTP, kao i file manager. Alate ukljucuju i neogranicen broj E-mail adresa, knjigu gostiju, brojac posjetitelja, i još neke stvarcice.

F2g.net
F2g.net pruza besplatni hosting na linux platformi, bez reklama. Dobiva se url tipa vašeime.f2g.net, 15 MB prostora, CGI-BIN, PHP i SSI podrška, e-mail, FTP.

FreeCoolPages.com Novo
Ovo je novi besplatni web hosting provaider koji Vam poklanja 10 MB prostora. FTP, E-mail.

Hr-free.com HR
25 MB besplatnog prostora vam nudi ovaj besplatni web hosting provaider. Ako zelite adresu ime.hr-free.com mozete dobiti i jednu POP3 e-mail adresu, CGI-BIN, FTP, korištenje ASP skripti. Kada se prijavite vaše stranice se dodaju u njihov katalog stranica. Dobivate i kod kojeg morate umetnuti u vaše stranice gdje zelite da vam se banner nalazi (pa barem imate kontrolu nad tim) i primanje njihovog newslettera.

Netfirms.com
25 MB prostora, CGI-BIN pristup, SSI, email forwardiranje. FTP, banner na vrhu stranica.

ProHosting
50 MB prostora, FTP i CGI podršku.

TopCities.com
Pouzdan provaider, TopCities.com Vam nudi 150 MB prostora i besplatne subdomene. FTP, online LaganUpload alat. TopCities.com Vam takodjer nudi besplatne alate za poboljšanje Vaših stranica, kao knjiga gostiju (guestbook). Takodjer i besplatnu alatku za prijavljivanje na Web pretrazivace.

Tripod
Drugi po velicini besplatni web hosting provaider (poslije Yahoo! GeoCities), Tripod Vam nudi izbor izmadju dodavanja oglasa (bannera) kao pop-up prozor ili umetnutim kodom u vaše stranice. Dobivate 20 MB prostora za vaše stranice, FrontPage podršku (kazu da je spora i bugovita), Ovaj servis koristi preko 4 milijuna korisnika i kojega takodjer posjeduje web portal Lycos.

Xoasis.com
Obecavajuci web hosting provaider na kojem imate punu podršku za CGI i PHP scripte. Ovdje, dobivate 10 MB prostora i FTP kao i dosta besplatnih alata.

Yahoo! GeoCities
Dio portala Yahoo!, GeoCities je najveci besplatni djelitelj prostora na Internetu, sa preko 5 milijuna korisnika. GeoCities Vam nudi 15 MB prostora. Pocinjete tako da odaberte mjesto u GeoCities "neighborhood" koji nudi stranice sa slicnim temama koje Vi imate. Zatim mozete koristiti GeoCities' file manager utility da napravite vlastitu stranicu, tu je još i podrška za FrontPage.

ZeroCatch.com
100 MB prostora. Brzi i pouzdani serveri, FTP, servis za promociju vašeg sitea. Imaju i "partnership" program, sa kojim mozete i sami postati besplatni Web hosting provaider. Banneri.

host.sk
Fin slovacki hosting servis.Podrška ya PHP,MySQL,,FTP pristup serveru,ne znam koliko tacno prostora,bez reklama,bilo kakvih,registracija je na slovackom,a ispod imate i prevod na englski!FIn sajt vredan posete i registracije!
Morate koristiti neki FTP program jer nije napravljen nikakav File Manager!

spisak je skinut sa nekog hrvatskog site-a

Hvala za linkove. Nazalost uglavnom je to standardan hosting bez PHP i MySQL podrske. Medjutim ponuda ovih poslednjih Slovaka je ok, ali ne moze da se otvori nalog. Stalno mi izbacuje poruku tipa "ostvaren je maksimalan broj naloga, probajte kasnije". Medjutim citajuci komentare na njihovom sajtu, to "kasnije" traje od nekoliko meseci do "eternity". Steta, izgleda da imaju odlicnu FREE uslugu.
Elem, kazite mi da li je moguca sledeca kombinacija:
Posto Verat ima u svom Standard Web hosting paketu od 1000 dinara podrsku za PHP, da li ja mogu da otvorim besplatnu MySQL bazu na npr. www.freesql.org i onda da to iskombinujem kako bi postavio forum? Da li je ovo uopste moguce da se izvede ili ne?

Roy Jones Jr. je napisao(la):
Posto Verat ima u svom Standard Web hosting paketu od 1000 dinara podrsku za PHP, da li ja mogu da otvorim besplatnu MySQL bazu na npr. www.freesql.org i onda da to iskombinujem kako bi postavio forum? Da li je ovo uopste moguce da se izvede ili ne?

Mislim da je to tehnicki ne izvodljivo. "By pass" koji zelis da izvedes, morao bi da totalno rekonstruise phpBB.. ili sam (naravno) da ga rekonstruises. ctp; Jer, phpBB ima podrazumevanu putanju do MySQL baze onako kako je navedeno pri instalaciji... A to je naravno na tom serveru gde je hostovan phpBB..

BTW, Verat i dalje drzi oglase da za 1K din ide i MySQL pored ostalih cudesa?! :confused: PC Press, Inernet Ogledalo, Digital!, SK, COM... Proslo je 2+ meseca od "ukidanja" MySQL baze iz stanard hosting ponude, tako da ne bih racunao da su im oglasi tooliko zastareli.. :confused: ctp;

Znam ja dobro da pise na sajtu, i mail upozorenja je poslat svim korisnicima, ali zasto u nedljniku COM nisu promenili oglas? Ako vec nisu stigli da update-uju za Ogledalo, PC Press i ostle mesecnike, za nedljnik su mogli vec 5x da su hteli. A "miokos" se hvali kako je on izvanredan marketing menadzer, strucan, obrazovan... ... e pa dragi moji meni to lici vise na tzv. strucno nazvano "obmanjivanje potrosaca" ..... :rocket:

A pozabavio sam se malo tvojom tematikom Roy Jones, i mozda je i moguce...
MySQL
Server: freesql.org
port 3306
using php:
$db = mysql_connect("freesql.org", $username, $password);

using ASP/VB
Dim conn
set conn= server.createobject("adodb.connection")
conn.open("dsn=mysqlDSN;uid=myuid;pwd=mypassword;database=mydatabase)

Dakle, ovo su sample parametri za bazu. Najbolje ti je da probas na phpBB support forumima, postavi thread sa ovim sto te zanima, sigurno tamo neko ima resenje. Ja licno mislim da bi svaki phpBB fajl (template) morao da se edituje sa gore navedenim parametrima (ono resenja preko ASP-a odnosno Visual Basica je mozda bolje resenje ali naravno zahteva i ASP u tom slucaju, tako da izbor pada na 1. opciju u PHP izvedbi).

Good luck!
(D)

Roy Jones Jr. je napisao(la):

E sad shto se tiche ok free servera to je www.cooolfreepages.com (samo shto ne podrzava mail funkciju).
Naravno da mozesh da uradish ovo.. Ti bazu pozivash tako shto se prvo obratish serveru na koji ti je baza pa onda poshaljesh ime baze.

Coolfreepages mi je pravio probleme sa phpBB-om koje nisam mogao da neutralisem. A imaju i previse reklama i popup-ova. Sad sam uspeo da zakacim forum na LYCOS-u, i sve (za sad) radi lepo i brzo, pa cu da budem miran neko vreme sto se tice free servera.
E sad ono bitnije, u vezi kombinacije php podrske na jednom i MySQL baze na drugom mestu. Nisam ekspert, ali mi je nekako logicno da to moze da se uradi. Medjutim (manji) problem je sto MySQL baza sa freesql.org ne moze da se koristi za svrhe foruma (tako im pise u pravilniku, u suprotnom brisu tu bazu). Takodje sam postavio pitanje u vezi ovog na phpbb.com forumu i evo sta mi je rekao jedan od moderatora:

"that depends on how the php of your hosting provider is configured. if they have php configured to be able to connect to mysql databases, then that should be possible.

contact your hosting provider and ask them if they have mysql support compiled into php. or use phpinfo() to check if php supports mysql connects"

Po odgovoru zakljucujem da provajder moze da pruzi php podrsku koja NE moze da koristi MySQL bazu. Da li je to tacno? Da li neko zna da Verat to radi ili ne u Standard Web hosting paketu od 1k dinara?

Pa lepo ti je rekao chovek.. ne znam shta sada radi verat u svojim hosting paketima..
Lepo napravish jedan php fajl u kome ce da stoji samo

<? phpinfo() ?>
i izvrshish ga na veratu i sve ce ti biti jasno:)

Roy JOnes, vidim da ovaj Lycos hosting sljaka fino a? Bas sam se prijatno iznenadio s obzirom da su oni (tripod) stipse. :hump:

Ima i unlimited bandwidth ?! (D)

Kao prvo hvala svima za pomoc, posebno Ziletu i Matrixu.
Kao drugo, Zilet ja nemam hosting kod Verata pa ne mogu ovo da testiram. Medjutim ortak ce do kraja meseca da uzme standardni paket (taj sa PHP, a bez MySQL podrske) pa cemo da probamo i javljam rezultate kakvi god bili. Ukoliko ovo moze da se izvede onda provereno uzimam poseban hosting i za sebe.
Trece, TRIPOD. Da znas da radi lepo. Bilo je nekoliko problema u pocetku ali su neutralisani (oko logovanja i izbacivanja nekih ERROR poruka pri postovanju). Koliko znam za bandwidth nema ogranicenja. Dobijes jos i 50 MB za sajt + koliko ti treba za MySQL bazu (koliko sam ih shvatio), tako da je usluga odlicna s obzirom da je FREE. Reklame i popup-ovi se ne pojavljuju, bar ne onako napadno i iritirajuce, a forumu moze da se pristupi u 99% slucajeva. Jos samo da moze da se koristi @lite pa da bude savrseno :D . A da, nemaju upload i mail funkciju, ali ok. Medjutim moja iskustva sa spaceports.com su u pocetku bila ista pa je sve otislo u OUT. Nadam se da to nece da se ponovi i ovde.

MySQL server je u principu moguc i na drugom serveru. To je sve preko TCP/IP konekcije. Ipak, to ce u praksi biti verovatno neupotrebljivo sporo.

Druga stvar je da ce te free hostovi shutnuti kada vide za shta koristish MySQL.

Drunk Devil je napisao(la):
MySQL server je u principu moguc i na drugom serveru. To je sve preko TCP/IP konekcije. Ipak, to ce u praksi biti verovatno neupotrebljivo sporo.

Druga stvar je da ce te free hostovi shutnuti kada vide za shta koristish MySQL.
Da li si siguran da ce biti neupotrebljivo sporo? Zbog cega? Da li imas slicnih iskustava?
A ovo drugo je vrlo moguce. Ali oni meni nude i daju free MySQL za koriscenje, pa po toj logici ja mogu da radim sta hocu. U krajnjem slucaju ne pada mi na pamet da na standardni Veratov paket od 1200 din doplacujem jos 6000 samo da bi imao MySQL. Ako ovo ne upali onda nista.

Pazi ovako, 6000 din se doplacuje ne samo za MySQL bazu, vec onda dobijas i niz drugih pogodnosti kao sto su 3 pod domena, 100 GB mesecni bandwidth (mislim da niko u svetu ne daje toliko!) kao i 300 MB prostora na serveru. Mene vise ovo sve privlaci nego sama MySQL baza, koja je evidentno neophodna za forum, download sekciju, guestbook, news system (barem meni licno).

A lepo pise na freesql.org da ne smes da koristis bazu za forum. Verovatno jer im to onda vuce dosta bandwidth-a. ctp;

Znam. Otvoricu je onda na LYCOS-u.
A te dodatne usluge za 6000 din meni nista ne znace. 50GB bandwidth i 100 MB koji dolaze u standardnom paketu od 1200 din za mene je i previse. A pod domene i ovako ne mogu da dobijem jer nisam pravno lice (ako se pod tim podrazumeva "co.yu" domen). Taj hosting bi meni koristio uglavnom za neko zezanje, testiranje, isprobavanje, ucenje osnovnih stvari i sl. I sve to za 100 din mesecno :). Tacno je da to moze i da se radi na nekom od free servera (koji u ostalom zbog toga i postoje) ali meni prvenstveno treba @home pristup.

Pod domen nije samo .CO.YU
To je domen, a pod domen je npr. http://forum.tvojdomen.co.yu
Hteo ne hteo da budes pravno lice, moraces nekako da nabavis papir za otvaranje YU domena (registracija o firmi).
Dok ne izrade novi pravilnik za dodelu domena (gde ce biti pokriveno pitanje i fizickih lica) nista od domena bez ovog papira!

@HOME pristup:
Ne bih da te razocram, ali svi novi hostovi na Veratu se kace na nove servere i novi IP opseg (62.xxxxxxxxxxxx) tako da nista od vidljivosti iz @Home / @Lite rezima! Ne radi ni sa Sezama ni Drenika ni Euneta! ctp;

Samo stari hostovi i domeni kod Verata (cini mi se IP opseg koji pocinje sa 128.xxxxxxx) su vidljivi iz svih domacih @home rezima.

Tako da nemoj da igras na tu kartu. :wave;

Re: Dobar pandan Veratu!

][V][ATRIX™ je napisao(la):
http://www.hosting.co.yu/home20/index.php?a=sp&m=8&p=35

Za 50€/year daju isto sto i Verat u standard paketu, samo sto ima i MySQL baza i jos nekih korisnih stvarcica!!

A ni najjaci paket od 75€ nije za bacanje...
U svakom slucaju hosting.co.yu je vredan paznje. Zna li neko nekakva iskustva? (D)
Ja sam ih pitao danas da li se vide @lite, i evo odgovora:
"Odgovor na tvoje pitanje je nazalost ne, posto se nasi serveri fizicki nalaze u Arizoni/USA. Osim ove nemogucnosti sve ostale funkcije normalno rade."
Steta, bar za mene, jer imaju lepe ponude.

Too bad... Meni je svejedno, i tako ni sad nemam @lite vidljivost, a ovde u SiCG mi je sajt hostovan.. ctp;

Nego, kad odosmo na offtopic, dal se ja ovo tripujem ili
Detalji naše glavne konekcije:

Provider: Deutsche Telekom (DTAG)
Naziv konekcije: E3
Brzina konekcije: 34 Mbit/s
Mesečni prenos podataka: 10.757 GB

Ovo je izvod sa Verat.neta. :confused: Da li su mislili na 10 zarez 757 Gb ili na 10 HILJADA GB i 757 MB.... :confused:

Sve jedno, i 10 hiljada GB je malo s obziorm na 50 GB protok za standard pakete, a tek plus i gold.. :confused: Ne mogu da verujem da idu na kartu da niko nece da ostvari 50 GB mesecno.. ctp;

Nazad
Vrh Dno