Šta je novo?

FR-809 Apad tablet - novitet na listi generickih uredjaja

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poruke
2,347
Poena
229
Jos od prve pomame za tabletima, kinezi su iskoristili priliku sto dva njihova proizvodjaca imaju ARM licencu - Rockchip i Telechip, da naprave i svoje verzije tableta zasnovanih na Androidu. uglavnom zbog cinjenice da je Android dzabe.

sobzirom da su ta dva proizvodjaca svoje procesore ARMv6 prevashodno namenili za digitalne medija plejere i WM GPS uredjaje, i cinjenice da je razvoj touchscreen-ova vec uveliko aktuelan u kini, doslo je vreme i za tablete. ali v6 nije dovoljno mocan da bi se nosio sa 2.2 froyo i flash support-om, media prikazom i slicno, te su se kinezi dokopali i Freescale ARM cortex A8 chipova.

te nastade i Apad FR-809:

Mainboard: Freescale iMX515 SOC
CPU: Freescale Cortex A8 800MHz
RAM: 512MB DDR2 at 200MHz
Main storage: 4GB detachable SD card (must open the pad).
Extenal storage: ex SDHC up to 32GB and OTG USB
Display: Resistive LCD 800x600 4:3 ratio, single touch.
GPU: OpenGL 2.0 compatible from AMD
VPU: Dedicate VPU support HD 720p decode
Wi-Fi: 802.11b/g
Bluetooth: No bluetooth
HDMI: No HDMI
Connector: 30pin port for USB, charger, OTG one thing at a time!
Sensor: Gsensor
Battery: 3900mah, 4-6 hrs (theory)
Head phone: 3.5 mm head phone jack.
Loud speaker: 2*0.5W stereo speaker.
Weight: 480 gram


BUILD:

jako lagan uredjaj, zapravo milimetar tanji od konkretno iPad-a, uz veoma dobro sastavljeno kuciste, koje ne "krcka i skripi". kuciste je napravljeno na "zabice" i nema srafove, te se ne preproucuje otvaranje u kucnoj radinosti, vec eventualno kod servisera mobilnih telefona koji imaju "trikove" za otvaranje uredjaja skroz zasnovanih na zabice.

plastika je "Glossy" te ocekujte da vam uredjaj tokom koriscenja izgleda kao baza otisaka prstiju u MUP-u, kompenzacija izgleda i prakticnosti. sjajan jeste, doduse.

ocena: 8.5/10 za gradju, na konto cinjenice da za sad deluje izdrzljivije nego prosecan genericki tablet.

FR809_2.jpg


EKRAN:

osim cinjenice da je na brightness setting: high sve jako jasno i citljivo, nema nekog konkretnog komentara da se doda. u pitanju je LCD ekran, veoma solidnih prikaza boja. rezolucija je 800x600 sto je veoma korisno za citane web sajtova, jer ne dolazite u situaciju da morate da skrolujete levo i desno.

ocena: 8/10 u poredjenju sa drugim uredjajima, zaista dobar prikaz slike. ocena bi zapravo bila 10/10 da su kriterijum ostali tableti iz kine.


TOUCHSCREEN:

ovde je bitno napomenuti sledece: uredjaj dolazi od dva manufacturer-a: Eeego i Utopia. verzija Eeego ima bug na touchscreen-u, gde je drzanje tacke ili fajla, ili crtanje onemoguceno, jer se deshava neko mrdanje, kao da se ono sto drzite trese pod prstom ili stilusom. na svu srecu ja imam Utopia verziju, gde tog efekta nema, te onda da prokomentarisem dad je u pitanju daleko najbolji rezistivni touch koji sam imao prilike da koristim, licno.

skrol slika sa leve na desnu, ili povlacenje sa jednog na drugi kraj ekrana idu besprekorno, iskustvo nalik na kapacitativne ekrane. jedina zamerka je na touch stvari u samim coskovima ekrana koji zahtevaju malo jaci pritisak, nalik na standardni pritisak sa flytouch2.

ocena: 8/10 zbog coskova i rezistivnog toucha.


FUNKCIJE/Internet

Wifi je omogucen tako sto je kroz uredjaj provucena antena "u krug" te je prijem signala odlican. moj kucni Wifi N, hvata na dobrim distancama, i nema nikakvih lag-ova.

3G je zapravo omogucen, opet uporedjeno sa Flytouch2, tako sto je moguce ubosti odredjenu listu 3G/HSDPA modema u njega, podeseno za Kinu. sto automatski znaci da ce eventualno biti izvodljivo ubosti telenor/telekom/orion/VIP u njega uz odredjeno hakovanje/tweakovanje


ocena: 5/10 zbog trenutnog nepoznavanja situacije sa 3G


FUNKCIJE/Sistem:

CPU+RAM+Froyo teraju uredjaj da poleti. sve ide jako glatko, nalik na koriscenje aplikacija aktuelnih mobilnih telefona, uz korisnost velikog ekrana, te je iskustvo pozitivno. Utopia verzija na svu srecu ima Gmail/market pa je custom-izacija uredjaja samo stvar licnog nahodjenja, no problems there.

3D igre sa Gravity senzorima rade, na moje veliko iznenadjenje i - Asphalt 5.

note - Quadrant score cu zanemariti u ovom slucaju, jer je to program kapitalisticke propagande koji sluzi da reklamira brendirane uredjaje. ovo kazem na konto cinjenice da quadrant na ovom tabletu daje manji skor od HTC Wildfire, a pritom ovaj tablet kompletno tera aplikacije koje na Wildfire ne mogu ni da se pokrenu. Nexus one secka sa Asphalt 5, dok FR-809 tera glatko. nekakav realni benchmark cu okaciti naknadno.

Z4root radi po instalaciji, i preporuka za koriscenje istog.


ocena: 9.5/10 sa sve cinjenicom da ga poredim i sa brendiranim uredjajima.


FUNKCIJE/Aplikacije

instant otvaranje aplikacija, u sistem su po default ubaceni Aldiko/Repligo za citanje PDF/epub fajlova, i na 800x600 je milina citati. za mrak je preporuka da se smanji brightness ekrana.

Browser-i popt skyfire i Dolphin-a rade sa multiple tab-ovima.

za sada nema problema sa instaliranjem APK fajlova, osim nekoliko igara. ne znam tacnu listu, nekoliko njih zakucava na Load-u.

Gravity sensor-i doduse, umeju da budu tricky, kada igrate igre zavisne od toga. moja pretpostavka je da je do optimizacije, jer Abduction i Speedforge rade normalno, dok gravity zeza na Asphalt-u.

ocena: 5/10 zbog bagova sa igrama i gravity senzorom. ostale aplikacije za rad funkcionisu bez problema.


FUNKCIJE/media -

video playback je besprekoran. sve do 720p radi bez problema. kodeci su vec tu, ali ne skodi instalirati Mvideoplayer zbog prevoda.

youtube je u stanju, na moje iskreno iznenadjenje, da pusti i u 720p. flash podrska je tu, ali preporuka je da se instalira flashplayer 10.1 apk iz pocetka jer ko zna sta su kinezi cackali.

ocena: 7/10 samo zbog cinjenice da je 800x600 rana za media playback. sve ostalo je na nivou.


8-inch-a8-inch-tablet-pc-android-2-2-512mb-ddr2-4gb-rom-8332-l.jpg



kompletan utisak - uporedjeno sa ostalim kineskim tabletima genericke sorte, FR-809 je prejak, van konkurencije. uz Kapacitativni Herotab M10 koji je takodje na Freescale procesoru, prestavlja najjace sto moze da se iskoristi iz 2.2 Android-a, a kad se na to doda niska cena, uredjaj pretstavlja najbolju varijantu za one kojima je iPad preskup, a zeleli bi da imaju tablet za svakodnevnu upotrebu. idealni uslovi bi bili da smo malo naprednija drzava pa da na svakom cosku isijavaju po 5-6 otvorenih WiFi spot-ova, gde bi tableti zaista dobili smisao kada ih nazoves - Mobile internet device.
 
Cena?
 
preko alibabe i DHL-a se moze dobiti u srbiji za oko 250 evra. ponavljam za potencijalne kupce - obratiti paznju na Eego/Utopia, Utopia ima daleko bolju izradu.
 
novi info - tablet radi sa SVIM 3G modemima, u startu. ukoliko ubodete 3G modem, i podesite parametre provajdera navedene na sajtu ili uputstvu, tablet automatski pokrece 3G i hvata signal. nema budzenja, hakovanja i zezanjcija.
 
Nazad
Vrh Dno