Šta je novo?

fotografisanje u crkvi

Jella89

Zapažen
Učlanjen(a)
10.04.2025
Poena
2
uskoro imam dva krstenja u crkvi i manastiru, e sad fotkala sam krstenje odrasle osobe ali ne crkvi vec nekoj sali gde je dobro osvetljenje i zidovi beli. sada su u pitanju bebice pa mi trebaju saveti kako bih napravila sto bolje fotke. imam canon 2000d i 40d, objektivi 17-55,18-55, 50, 55-250

Moras blic s obzirom na te objektive i telo, ukoliko dozvoljavaju da se koristi....najbolje bi bilo neki eksterni sa softboxom ali je to tesko izvodljivo s obzirom da nece biti statican kadar.
Druga opcija je blic na aparatu sa reflektorom

Zavisi dosta od toga kakvo je osvetljenje u crkvi, neke crkve su dobro osvetljenje da blic i ne treba uopšte. Dok je u nekima mračno tako da je potreban blic, naročito sa opremom koju imaš. Kadar nije statičan i teško ćeš se izboriti sa eksternim blicom pogotovo ako to nisi radila do sada. Bebe se okreću u kumovom naručju, plaču, traže mamu i tatu pogledom, takođe sveštenik okreće kuma, zatim tri puta obilaze oko celivajuće ikone, pa polivanje gde se kum sagne i tako drži dete, bukvalno ga zakloni svojim telom. Pa ti treba poneka fotografija roditelja koji stoje iza, babe, dede...Bar je ovako u našem kraju u pravoslavnim crkvama.
Stavi blic na aparat, neki difuzor, karticu, šta imaš, i fotkaj difuzno, ne direktan blic. Stavi ga na manualna podešavanja, smanji snagu blica, da bude više kao ispuna, dodatak a ne glavno svetlo, podigni iso koliko fotoaparat dozvoljava.

50 je f/1.8 plastik fantastik? On je neprecizan sa fokusom, f/2 - f/2.5 probaj da'l ima dovoljno svetla i probaj sa tim. Slikaj RAW pa posle rešavaj kroz Adobe Lightroom ili šta već koristiš.

Ja blicem ne bih slikao, a svakako ne direktno ako ostane kao poslednja solucija.

Ako ti je mnogo važno idi u tu crkvu neki drugi dan, u slično doba dana, pa uradi par probnih snimaka i sve će ti se kasti samo.

За светлобраз (фотографију) у цркви мораш да тражиш благослов, као и за све остало додуше.
Блиц може да оштети материјал старих икона / фресака.
Светлописање светих тајни, међу њима и крштења, није у складу са православним предањем и не препоручује се.

Можеш да (уз претходни благослов) светлоизобразиш окупљање, и прославу крштења, али сам чин не сликај.

svetlobraz? nema neka arhaicnija rec od te? sada se svakako ne pravi krstenje da bi dete bilo krsteno vec da bi roditelji slavili i da bi se kum napio 🤣.. ako oni misle da je okej slikati, i ako angazuju nekog za to, pa neka slika, ako ljudima u haljinama ne smeta. kako to blic moze da osteti staru ikonu i fresku, osim ako ne padne na njih..?

Пајице, изволи ме пријавити у фешн полис, гештапо... Итд
јербо сам, јели, прекршио ганц фил граматичких правила и изрекао прегршт неистина и језичких анахронизама...

А гледе бљескалице, изволи се обратити сајту музеја Лоуврес, ту имаш баш лепо објашњење зашто је ферботен бљескати.

nije tema da li je dozvoljeno u crkvi, ali evo jednog primera, trebalo je da fotkam nastup KUD-a posle nekog dogadjaja koji pocinje liturgijom u crkvi, kako sam dosla ranije pitam svestenika da li smem da napravim par fotki u crkvi tokom lizurgije, odgovor je bio, naravno zasto da ne, to je bas lepo zabeleziti. nije u pitanju stara crkva, na kojoj su dosta stare freske koje mogu biti ostecene.

Da li jeste ili nije... pa nije ako odgovorno sveto lice iole vodi računa o svojoj nasleđenoj zadužbini.
Uglavnom iz prakse, nemaš odakle da odbiješ blic zbog visokih plafona, pa ih upucavaš u direktno u glavu radi tvog sopstvenog zadovoljstva :)
Ozbiljniji ljudi to rade sa ozbiljnim senzorom, visokim iso i svetlosno jakim objektivima.

Ja sam do sada fotografisao preko 100 krstenja...nikad nisam trazio odobrenje...jednostavno se u danasnje vreme podrazumeva da dodje fotograf da fotografise.
Ja fotografisem bez blica, i nikad nisam koristio blic u crkvi, sto zbog tih starih fresaka, sto zbog same atmosfere crkve, koja bi bila ubijena blicem.
Samo sto ja imam full frame aparat i objektive f1.4-f1.8, tako da mi fotografisanje bez blica ne predstavlja problem.
To sto ti koristis su ipak stariji aparati i objektivi su poprilicno mracni, tako da ti eksterni blic ne gine.
Uzmi blic, stavi 17-55mm na aparat koji ima bolji iso i drzi ga na f2.8, stavi iso 800, ili neki koji ce da izvuce koliko toliko svetlo u crkvi, a blic iskoristi samo da osvetlis malo ljude.
Mada mozes da probas i par fotográfija bez blica...moze da se desi da ulazi dosta prirodnog svetla, pa ti blic i ne treba. :)

Po crkvama šetaju ne sa blicem već sa reflektorima i ne znam da li treba odobrenje ali za manastire bez odobrenja nema fotografisanja ni snimanja.

Ne znam jesi li vec zavrsila, ukoliko nisi... Perica je u pravu, u crkvama te niko nista i ne pita u manastirima obavezno pitati, ne dozvoli da te opomene monah. Pre cina, ukoliko vec ne znas a cisto sumnjam u to, utvrdi koliko mozes max dizati iso a da bude upotrebljiv. Kada kazem upotrebljiv mislim na file koji ce kasnije moci lepo da se ispegla u nekom nonoise editoru. Ukoliko stampas fotografije, imaj u vidu da se sum nece toliko videti na tom formatu fotke a ponekad i kada ga ima, doprinosi atmosferi. Od stakala sa sto vecim otvorom blende, da treba ga imati ali imaj u vidu i da ti otvor od recimo 1.4 nece nista znaciti kada imas u kadru dete, svestenika i kuma, tj neko mora ispasti iz fokusa. Dakle, jedini pravi savet bi bio, ukoliko moze blic, pomoc ti i ne treba, u sprotnom, fotkaj sa max upotrebljivimom iso vrednoscu i sve sto fotkas nek bude u minimum 2kom, najbolje kraci rafali pa ces od toga vec probrati one najbolje. Srecno.

Nazad
Vrh Dno