Šta je novo?

Foto stampac

UrosB

Čuven
Učlanjen(a)
18.07.2003
Poena
620
Hocu da kupim foto stampac ali ne znam koji. Ne treba mi nista extra skupo, posto cu stampati tek po koju fotku, jer koliko sam shvatio vrlo je neisplativo u odnosu na cene u foto radnjama. Ja sam mislio da uzmem Epson Stylus Photo 830U ili HP 7260 / 7660? Pa koji bi od ovih bio najbolji izbor, ili mozda nesto cetvrto iz te cenovne klase?

Od skoro imam 830U i zadovoljan sam kvalitetom stampe. Fotografije otstampane u najvisem kvalitetu na foto papiru su stvarno dobre.

Ne isplati se raditi fotke malog formata (10x15cm), ali vec za A5, a posebno za punu stranicu (A4) se vrlo isplati. Znaci ako zelis vece fotografije, za uramljivanje, isplati se kupiti dobar foto ink-dzet printer.

Naravno, sve pada u vodu ako nemas dobro mastilo (obicno su OK) i dobar papir. Ne isplati se stedeti na papiru, posebno ako hoces da fotografija potraje.

Aleksandar je napisao(la):
Ne isplati se raditi fotke malog formata (10x15cm), ali vec za A5, a posebno za punu stranicu (A4) se vrlo isplati. Znaci ako zelis vece fotografije, za uramljivanje, isplati se kupiti dobar foto ink-dzet printer.

Naravno, sve pada u vodu ako nemas dobro mastilo (obicno su OK) i dobar papir. Ne isplati se stedeti na papiru, posebno ako hoces da fotografija potraje.
Kako se to bilo kakvo foto stampanje isplati, a foto kertridzi, foto papir , pa jos ako je A4 format?
Koliko sve to kosta i koliko mozes da odstampas sa jednim kertridzom?
Zanima me ovo jer sam odustao od tih foto ink jet zbog cene koriscenja , pa razmisljam o color laser , jes' da je losiji kvalitet :trust:

stromen je napisao(la):
Kako se to bilo kakvo foto stampanje isplati, a foto kertridzi, foto papir , pa jos ako je A4 format?
Kada stampas na svom stampacu troskovi ratu linearno sa povrsinom stampe (ako lepo slozis slike na papir), dok u foto radnji cene rastu skoro eksponencijalno sa dimenzijom fotografije.

Ne znam cene u Bg-u, ali evo primera u Norveskoj.
Izradjivanje fotografija 10x15(13) cm kosta uglavnom oko 0.25-0.50 € po komadu. Izrada A4 formata (20x30 cm) kosta oko 4€.
Na A4 papir taman stanu 4 fotografije 10x15 cm (ili 10x13,5).
Racuna se da stampanje A4 cele slike na ink-jetu kosta oko 2-3€ - papir i mastila. Tu nije ukljucena amortizacija stampaca, doduse.

Uglavnom u radnji za 4 fotke 10x15cm treba dati oko 1.50€. Znaci stampanje slika kod kuce malog formata je oko 50% skuplje, plus fotke treba isecati.
Medjutim A4 format dodje duplo jeftinije kada stampas sam, na ink-dzetu.
Dodatna pogodnost (ili mana, kako se uzme), je sto se lepo profilise stampac, pa se slike nameste bas kako zelis i dobijes tacno onakav rezultat kakav si sam pripremio.

Npr. jedan prijatelj stampa masu slika (stotine) u foto radnji online, ima kolor (ICC) profil njihove masine, ne rade nikakve korekcije ni obrade, i dobije tacno sta i ocekuje. A stampa i dosta A4 slika na svom kucnom stampacu.
Tako je najisplativije.

Ne znam tacan odnos cena u Srbiji, ali mislim da su odnosi slicni.
Znam i da je kolor laser mnogo daleko sto se tice kvaliteta stampe fotografija.

Znam i da je kolor laser mnogo daleko sto se tice kvaliteta stampe fotografija.

Daleko na koju stranu?

PJ je napisao(la):
Daleko na koju stranu?
Pa, daleko losiji. Bar primeri koje sam ja video.

Otisak na dobrom photo ink-jetu sa foto mastilima i dobrom, kvalitetnom papiru je izvanredan.

Pa, daleko losiji. Bar primeri koje sam ja video.

:)
To se poklapa i sa mojim iskustvom, ali mi je tvoja recenica zvucala kao da je u pitanju mnogo bolji kvalitet :type:

Nazad
Vrh Dno