stromen je napisao(la):
Kako se to bilo kakvo foto stampanje isplati, a foto kertridzi, foto papir , pa jos ako je A4 format?
Kada stampas na svom stampacu troskovi ratu linearno sa povrsinom stampe (ako lepo slozis slike na papir), dok u foto radnji cene rastu skoro eksponencijalno sa dimenzijom fotografije.
Ne znam cene u Bg-u, ali evo primera u Norveskoj.
Izradjivanje fotografija 10x15(13) cm kosta uglavnom oko 0.25-0.50 € po komadu. Izrada A4 formata (20x30 cm) kosta oko 4€.
Na A4 papir taman stanu 4 fotografije 10x15 cm (ili 10x13,5).
Racuna se da stampanje A4 cele slike na ink-jetu kosta oko 2-3€ - papir i mastila. Tu nije ukljucena amortizacija stampaca, doduse.
Uglavnom u radnji za 4 fotke 10x15cm treba dati oko 1.50€. Znaci stampanje slika kod kuce malog formata je oko 50% skuplje, plus fotke treba isecati.
Medjutim A4 format dodje duplo jeftinije kada stampas sam, na ink-dzetu.
Dodatna pogodnost (ili mana, kako se uzme), je sto se lepo profilise stampac, pa se slike nameste bas kako zelis i dobijes tacno onakav rezultat kakav si sam pripremio.
Npr. jedan prijatelj stampa masu slika (stotine) u foto radnji online, ima kolor (ICC) profil njihove masine, ne rade nikakve korekcije ni obrade, i dobije tacno sta i ocekuje. A stampa i dosta A4 slika na svom kucnom stampacu.
Tako je najisplativije.
Ne znam tacan odnos cena u Srbiji, ali mislim da su odnosi slicni.
Znam i da je kolor laser mnogo daleko sto se tice kvaliteta stampe fotografija.