Šta je novo?

Forwardovanje portova?

Dimke

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2002
Poena
649
Pre nego sto krene drvlje i kamenje kako je bilo ja nisam nasao nista o konkretnom slucaju... situacija je sledeca... ja se kacim kod komsije preko AP-a na wifi ruter na koji je vezan adsl modem i treba da se forwarduju portovi za utorrent i za vnc kojim bi pristupao na njegovu masinu... e sad mene zanima gde sve treba da se forwarduju portovi jel treba i na AP-u i na ruteru ili samo na ruteru???

Doooobro znam za to pogledacu...

Samo na ruteru, AP je "glupa" sprava koja sve pušta kroz sebe :)

Poslednja izmena:
Hvala...

Ajde i ja da se ubacim...kod drugara na krovu je ADSL ruter koji ide u mikrotik masinu koja izigrava AP, ja se bezicno kacim na njega isto sa mikrotikom koji radi kao klijent i tek na kraju dolazi moja masina umrezena sa tim mikrotikom. I nikako ne mogu da forvardujem portove, tj. forvardujem na ADSL ruteru ali pretpostavljam da treba i negde na MT ali ne znam gde...

U zavisnosti kako su ti podesena ta 2 mikrotika moras da radis forwarding na jednom ili na oba; ako bacis malo vise podataka o adresama na svim uredjajima ili okacis konfiguracije istih moci cemo detaljnije da ti pomognemo.

Jel ovo ok? Na prvi (glavni) mikrotik su nakacena lanom jos 2 racunara, dakle postoje jos 2 LAN karte ali su nebitne za celu pricu kao i jos jedan racunar koji se bezicno kaci, sve to lepo radi ali nece torenti :)

Shema.jpg

ne znam bas da li ti je ok ova ideja sa 50.50.x.y adresama....ipak su to javne adrese

Da, ove adrese 50.50.*.* su javne adrese koje ne smes da stavljas u LAN-u ako zelis da vidis tih 65 i kusur hiljada hostova koji se nalaze negde na internetu i u ovom adresnom opsegu.

Osim toga izbaci tacne adrese, bice lakse da se naprave precizna pravila, i naravno napisi da li na oba mikrotika koristis NAT tj maskaradiranje ili obicno staticko rutiranje.

Iskreno da kažem malo sam se naježio kad sam video ovo 50.50.0.0 :D
Opseg privatnih Ip adresa ti je i 172.16.0.0 pa njega stavite u drugi lan
Portove moraš da forvarduješ u svakom ruteru, što znači ADSL ruter, jedan MT i drugi MT :)

Poslednja izmena:
Nisam znao za te javne adrese, promenicu. Jel to vazi samo za 50.50.*.* opseg?
@vlada13 znam ja da treba da se forvarduju u MT-ovima ali ne znam kako ;)
@salac Oba mikrotika koriste maskaradu, nemam pojma sta je staticko rutiranje :)
Sutra cu promeniti adrese pa cu okaciti sliku sa tacnim podacima, hvala svima na pomoci.

Svi opsezi osim ovih:
10.0.0.0 - 10.255.255.255
172.16.0.0 - 172.31.255.255
192.168.0.0 - 192.168.255.255

su JAVNE ip adrese. Možeš ti da ih koristiš u tvojoj mreži, ali ćeš učukati (recimo) www.beograd.com i nećeš otići na sajt beograd.com nego ćeš otići na Mikin računar koji ima IP adresu kao i Beograd.com :)
Ovo gore su opsezi privatnih IP adresa koje usled nedostatka javnih Ip adresa u Ipv4 korisnici koriste. IPv6 ima toliko raspoloživih IP adresa da je moguće da maltane "svako zrnce peska u pustinji dobije svoju IP adresu" (citat iz knjige Umrežavanje računara- Kurise i Ros) ali o tom potom. :)

Što znači učukaj ono što sam ti rekao u drugu onu mrežu i rešio si problem. E sad na red dolazi forwardovanje portova na MTu, ali to će ti neko drugi detaljnije objasniti, nisam se toliko igrao sa MTom :)

Poslednja izmena:
Na oba MT ubaci pravilo u IP/Firewall/Nat/
Za prvi ti treba:
chain=dstnat dst-address=adresa od LAN ADSL protocol=tcp dst-port=Broj porta
action=dst-nat to-addresses=adresa od WLAN CLIENT to-ports=broj porta

na drugom ide slicno:
chain=dstnat dst-address=adresa od WLAN CLIENT protocol=tcp dst-port=Broj porta
action=dst-nat to-addresses=adresa od racunara to-ports=broj porta

^Hm nece, na ruteru sam forvardovao isto na IP adresu moje mrezne karte, da nije tu greska?

Na ADSL ruteru moras da forward-ujes na adresu LAN ADSL od MT-1

To je! :banana:
Hvala na pomoci, tebi a i ostalima, ovo nema sanse da bih izvalio sam, MT je mnogo pametna ali i komplikovana sprava :wave:

MT je što bi rekli kewa :)
Drago mi je da sve fercera :D

Nazad
Vrh Dno