Šta je novo?

formiranje particije preko linux minta

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Imam ovaj problem.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=216753&page=2

Sada, posto ne mogu da pristupim windowsu, a nemam windows instalacioni disk, mene interesuje, da li mogu da krenem u instalaciju ovog os-a i da mi on prilikom instalacije izbaci opciju za formiranje particije, jer trenutno imam dvije, od kojih je jedna storage a druga je za win OS.
Otvoren sam i za druge opcije, ako postoje.

Ne kapiram kakve veze mp3 plejer ima sa particijama na disku, ali pretpostavljam da si pogresno linkovao tred...

Takodje nisam Mint ili Ubuntu ekspert, ali mi se cini da je pitanje dovoljno uopsteno da na njega mogu da odgovorim kao obican linux korisnik ili pak sys-admin...

Ako dobro shvatam, korumpiran ti je ntloader ili pak sam MBR, a ti bi na taj disk da instaliras Mint, jel tako? Sama procedura bi trebalo da ide ovako... promenis velicinu neke od postojecih particija (recimo ove za storedz) i oslobodis prostor za kreiranje novih. Dalje... mozes ili kreirati jos dve primarne particije (swap i /) ili pak jednu 'extended' i na njoj jos dve ili kol'ko vec logickih...

Sto se butovanja tice... ako je iz nekog razloga korumpiran samo MBR ili je pak pogresna particija izabrana kao aktivna, instalacija linuksa ce to srediti. Medjutim... ako ti je pak korumpiran sam ntloader, chain-loading nece uraditi nista drugo do pozvati osteceni ntloader te se win nece podici kao ni do sada.

Daj malo vise detalja pa cemo mozda i moci da ti malo konkretnije pomognemo...

Poslednja izmena:
Instalacionim diskom od Minta možeš kreirati i formatirati particije, problem je u tome što dve particije koje imaš ti verovatno zauzimaju sav prostor na disku. Moraš uz pomoć Acronis-a ili nekog drugog menadžera particija sa butabilnog CD-a smanjiti veličinu jedne ili obe particije i osloboditi mesta za Linux.

Ne znam sta ce ti particija, kada ti to nece resiti problem pokvarenog Windows-a. OS ti je najverovatnije pljasnuo zbog tog Avast-a, pa sada puca i u Safe modu ako sam te dobro razumeo...

Ja bih na tvom mestu prvo to resio, pa se tek onda bavio dualboot-om... Problem se u principu moze resiti na dva nacina, recovery konzolom (win instalacionim diskom) ili "eksternim pristupom" sistemskim podesavanjima, ali TI to mozes resiti na samo jedan... :) Neophodan ti je Win instalacioni disk ili da nosis racunar u servis... Sve drugo nosi neizvesnost i poveci rizik od pogorsavanja stvari.

A moze li se formatirati particija C, preko linux mint live, ili preko biosa,pa da onda u nju instaliram linux, jer ovo nije primaran racunar, tako da neki gubitak necu osjetiti, mislim na podatke.
Ovo sto mislim da je bitno cu prebaciti na desktop.
Koliko da vjerujem prodavcima ne legalnog softwera da cu mi cd windowx xp biti adekvatan, tj. da se nece destiti nesto ne predvidjeno na nacin,da ja oborim sistem a da to nije adekvatno.

E da, sto se tice uticaja avasta, ja sam samo pokusao da podignem sistem, ali samo po stavkama, posljednja konfiguracija koja je radila, i onu opciju normalno podizanje sistema, a u safe mod nisam isao,jer mi to niko do sada nije preporucio, a ne znam ni kako to izgleda, sta bih dobio i sta bih trebao da radim.

Poslednja izmena:
A moze li se formatirati particija C, preko linux mint live, ili preko biosa,pa da onda u nju instaliram linux, jer ovo nije primaran racunar, tako da neki gubitak necu osjetiti, mislim na podatke.
Ovo sto mislim da je bitno cu prebaciti na desktop.
Formatiranje je proces kreiranja logicke strukture na disku, koja sluzi laksoj organizaciji i adresiranju fajlova. Vrse je samo specijalizovani programi, a kol'ko mi je poznato nista slicno se ne nalazi ni u jednom PC BIOS-u.

Nisam upoznat sa Mintom, ali imajuci u vidu da je zasnovan na Ubuntu (jednoj od najrasprostranjenijih distribucija) pretpostavljam da u svom instaleru ima alat za particionisanje i formatiranje diskova.

Koliko da vjerujem prodavcima ne legalnog softwera da cu mi cd windowx xp biti adekvatan, tj. da se nece destiti nesto ne predvidjeno na nacin,da ja oborim sistem a da to nije adekvatno.
Nisam siguran da sam razumeo sta si hteo da pitas. Ipak, reci cu ti da se legalni i nelegalni softver ni po cemu ne razlikuje (osim po valjanoj licenci). Uostalom, zasto se uopste petljati sa trgovcima? Skin sam sa neta iso image onoga sto ti treba (WinXP SP3 recimo).

E da, sto se tice uticaja avasta, ja sam samo pokusao da podignem sistem, ali samo po stavkama, posljednja konfiguracija koja je radila, i onu opciju normalno podizanje sistema, a u safe mod nisam isao,jer mi to niko do sada nije preporucio, a ne znam ni kako to izgleda, sta bih dobio i sta bih trebao da radim.
Safe mode je "konzervativan" rezim rada koji je kao stvoren za ovakve slucajeve, odnosno opravke sistema kada nesto podje naopako. Jedino sto treba da znas je admin pass, jer ce te za to pitati, i da treba potvrdno da odgovoris kada te pita da li zelis da nastavis da radis u "safe mode"-u.

Odatle ces moci da deinstaliras softver koji je napravio pometnju ili da obavis neke druge zahvate koji ce sistem ponovo vratiti u funkciju.

Formatiranje je proces kreiranja logicke strukture na disku, koja sluzi laksoj organizaciji i adresiranju fajlova. Vrse je samo specijalizovani programi, a kol'ko mi je poznato nista slicno se ne nalazi ni u jednom PC BIOS-u.

Nisam upoznat sa Mintom, ali imajuci u vidu da je zasnovan na Ubuntu (jednoj od najrasprostranjenijih distribucija) pretpostavljam da u svom instaleru ima alat za particionisanje i formatiranje diskova.

Nisam siguran da sam razumeo sta si hteo da pitas. Ipak, reci cu ti da se legalni i nelegalni softver ni po cemu ne razlikuje (osim po valjanoj licenci). Uostalom, zasto se uopste petljati sa trgovcima? Skin sam sa neta iso image onoga sto ti treba (WinXP SP3 recimo).

Safe mode je "konzervativan" rezim rada koji je kao stvoren za ovakve slucajeve, odnosno opravke sistema kada nesto podje naopako. Jedino sto treba da znas je admin pass, jer ce te za to pitati, i da treba potvrdno da odgovoris kada te pita da li zelis da nastavis da radis u "safe mode"-u.

Odatle ces moci da deinstaliras softver koji je napravio pometnju ili da obavis neke druge zahvate koji ce sistem ponovo vratiti u funkciju.

Jedini razac je na laptopu, ja imam skinut xp, ali nisam bas siguran da je to to, jer nikad nisam radio, i ne znam sta da narezem, sto znaci da cu nekoga morati cimati za visestruko narezivanje, ali dobro,rijesicu to.

Nego ono sto me je zaintrigiralo je taj safe mod>
Kakav je to pass i gdje ga nalazim.
Ovo mi je interesantno, jer ako je avast problem, onda bih njega odstranio, i samim tim logicno je i da windows proradi.

I za kraj.
Ako preko minta uspijem formirati particiju, i uspjesno ga instalirati, mogu li onda preko njega i da formatiram C particiju na kojoj je windows, koju bi onda na kraju iskoristio kao storage za linux, na kojoj bi i ostavio samo njega da radi, jer ovo nije primarna masina, a eto i da imam sa necim da se igram malo:D

Nego ono sto me je zaintrigiralo je taj safe mod>
Kakav je to pass i gdje ga nalazim.
Password (lozinka) za nalog 'Administrator'... Ne znam kako bih ti plasticnije objasnio. Ako imas smo jedan nalog na racunaru, vrlo je verovatno da on sam ima sve privilegije, pa probaj onda sa njim ako vec ne mozes da se ulogujes kao admin sa svojom sifrom a ne znas pak za drugu.

Ovo mi je interesantno, jer ako je avast problem, onda bih njega odstranio, i samim tim logicno je i da windows proradi.
To ti pricam...

I za kraj.
Ako preko minta uspijem formirati particiju, i uspjesno ga instalirati, mogu li onda preko njega i da formatiram C particiju na kojoj je windows, koju bi onda na kraju iskoristio kao storage za linux, na kojoj bi i ostavio samo njega da radi, jer ovo nije primarna masina, a eto i da imam sa necim da se igram malo:D
A gde (na koju particiju) nameravas da instaliras linux? Zasto ga odmah ne instaliras na prvu particiju (C:\)? Bilo kako bilo, sve moze... :) Ali ti ipak preporucujem da se prvo malo edukujes po pitanju particionisanja diskova kod PC-a.

Ja bih poceo sa PCGuide-ovim vodicem, obavezno prosao i Linux Partition HOWTO, a Vikipediju bih konsultovao tek na kraju, cisto da vidim da nema neke zanimljive reference (sw ili tako nesto). Na kraju krajeva... zasto ne konsultovati i Ubuntu forum, kada vec koristis Mint kao varijaciju na temu... :)

Ovim ne samo da ces nauciti kako da particionises disk i formatiras particije i iz Vindousa i iz Linuksa vec ces i nauciti mnogo o samim racunarima i tome kako zapravo rade. ,)

Poslednja izmena:
Veliko hvala.
A da nemas mozda ideju, kako da oborim C preko linux minta.
Jel postoji ta opcija.
Naravno ,ja bi prethodno sve sto je u my document, ako je bitno prebacio na D, i onda kada krenem u instalaciju, sve odradim na prethodno formatiranom C.

Sta podrazumevas pod "obaranjem"? Mislis da preformatiras particiju nekim drugim (ili pak istim) fajl sistemom? Zasto da ne...

Moze... Mauntuj obe particije na disku pod Mintom Live i isprebacuj sve sto ti treba na D. Onda idi u Mintov alat za manipulaciju diskom i obrisi celu C particiju. To ce ti dati dovoljno praznog prostora da kreiras root i swap particije na koje ce se Linuks instalirati.

BTW: Kolika je ta C:\ a kolika D:\ particija?

Poslednja izmena:
Puno ne jasnih pojmova, mauntovanje, root i swap.
Zar nije dovoljno da uradim format C i onda dobijem potpuno ne upoterbljiv racunar, da na njemu bude nesto slicno ms dos'u i onda ja ubacim disk sa linuxom, pokrenem live varijantu i tu mi ponudi instal, i onda sibam po C particiji.

Sta jos treba da uradim u odnosu na moje pojasnjenje i vizuru problema.
Koji koraci nedostaju i gdje se preduzimaju.

Particije su 20gb C i 40gb D koja je do pola puna.

evo ja, da malo magick odmori... :)

Lepo je to sto hoces da instaliras linux, ali mora malo i da se cita...
Linux ne oznacava particije kao windows - slovima. Particiji pristupas tako sto je mountujes.
wikipedia je napisao(la):
Mounting, in computing, is the process of making a file system ready for use by the operating system, typically by reading certain index data structures from storage into memory ahead of time. The term recalls a period in the history of computing when an operator had to physically place (mount) a magnetic tape or hard disk on a spindle before using it.

root je osnovni direktoriju, direktorijum najviseg nivoa
wikipedia je napisao(la):
Unix-like operating systems create a virtual file system, which makes all the files on all the devices appear to exist in a single hierarchy. This means, in those systems, there is one root directory, and every file existing on the system is located under it somewhere.

swap je particija koju linux koristi kad mu ponestane memorije (u windowsu postoji swap file koji stavis negde)

Sta tebi treba?
Preporucio bih ti da prvo prekopiras podatke na dekstop, jer ce ti biti najlakse.
Kada podignes live mint (koliko sam razumeo to imas narezano) imaces opciju da instaliras linux (nema nikakvog DOS promta). Kada pokrenes instalaciju pitace kako da ispraticionise harddisk. Ako si backupovao podatke na desktop - odaberi neki easy mod ili kako vec - dosta je to napredovalo tako da ce biti ok. Ako ne, onda moras da napravis particiju za swap (manja, recimo oko 1gb) i vecu gde ces da drzis root file system i /home. Install i cepas...

Ima po netu dooosta tutorijala pa baci pogled. Posto cujem da je mint slican ubuntu evo npr ovo: http://www.ubuntu-rs.org/forum/viewthread.php?tid=2152

Puno ne jasnih pojmova, mauntovanje, root i swap.
Mauntovanje je, kao sto ti je Miha objasnio, proces "osposobljavanja" pristupa particijama. Posto Mint to vec uradi umesto tebe, ne moras se time opterecivati...

Root particja (oznacava se sa /) je osnovna particija kod linuksa, da se tako izrazim, i potrebna ti je da bi instalirao bilo koji Linux OS. Swap sa druge strane nije neophodan, ali je pozeljan... To je prostor u koji OS moze da pise kada mu ponestane fizicke (RAM) memorije i kod linuksa je organizovan kao posebna particija na disku (od recimo 1-2GB).

Zar nije dovoljno da uradim format C i onda dobijem potpuno ne upoterbljiv racunar, da na njemu bude nesto slicno ms dos'u i onda ja ubacim disk sa linuxom, pokrenem live varijantu i tu mi ponudi instal, i onda sibam po C particiji.
Uopste nema potrebe da formatiras C:\ particiju pre pocetka instalacije Minta... Svaki Linux ce to uraditi umesto tebe u toku same instalacije - ne opterecuj se time.

Sustina je da kompletno OBRISES C particiju, kako bi oslobodio mesto za KREIRANjE DVE nove particije (root i swap).

Sta jos treba da uradim u odnosu na moje pojasnjenje i vizuru problema.
Koji koraci nedostaju i gdje se preduzimaju.
Suvise malo znas o celoj problematici da bih mogao u jednoj ili dve recenice da ti objasnim sta i kako (sto se iz prilozenog i vidi)... Procitaj sve ono sto sam ti gore dao, pa mozda na kraju ni ne budes imao vise pitanja... Bojim se da ces u suprotnom samo stvoriti sebi probleme.

Disk je mesto gde se cuvaju OS, programi i podaci. Da bi korisnik organizovao raspored gde ce sta da cuva, kao i mogucnost izbora vise razlicitih operativnih sistema, uveden je mehanizam particija.
Particija je kontinualan segment na disku. Za particiju su bitne sledece karakteristike:
- da li je primarna ili extended (moze da se deli na logicke particije)
- da li je aktivna
- pocetak i kraj (odnosno pocetak i velicina)
- tip fajl sistema (FAT, FAT32, NTFS, EXT2/3/4, ...)
Podaci o svim particijama su smesteni u MBR (Master boot record) u nultom sektoru diska, osim u slucaju logickih particija unutar extended particija cija tabela je smestena na pocetku extended partcije.
Svi OS/programi/podaci koji je nalaze na jednoj particiji su unutar tog segmenta. U zavisnosti od OS-a particije se na razlicite nacine reprezentuju korisniku.
Windows koristi slova (C:, D:, E:, ...) dok Linux koristi drugaciji pristup.
Linux ima "drvo" foldera i fajlova. U tom drvetu je moguce napraviti prazan folder i povezati ga na neku particiju. Otvaranjem tog foldera pristupas podacim na povezanoj particiji. Ovaj mehanizam se zove mountovanje. Linux podrzava veliki broj fajl sistema tako da je moguce razlicite fajl sisteme uvezati u osnovno drvo. Da bi lakse shvatio, zamisli da u Windowsu napravis shortcut na disk D: i taj shortcut stavis na desktop. Otvaranjem shortcuta ti otvras disk D:. Ovo je samo polovicno resenje, jer je u windowsu shorctut fajl, a ne folder.

Kada upalis racunar, BIOS ucitava sadrzaj MBR (nulti sektor diska) u kome se nalazi tabela particija i boot program. BIOS pokrece boot program koji trazi aktivnu particiju u tabeli i zatim ucitava sadrzaj sa te particije. Taj sadrzaj je obicno OS loader, tj program koji ucitava OS.

Obzirom da velicine diskova stalno rastu, informacije o particijama jednostavno nisu mogle da stanu u particionu tabelu, tako da je boot program cesto ogranicen i u nemogucnosti da pristupi celom disku. Takodje, da bi se resili ovi problemi, cesto se OS loaderima prepusta izbor operativnog sistema. Windowsov OS loader obradjuje file c:\boot.ini i na osnovu njega nudi izbor koji OS da ucita. Windows boot loader je slab i nema podrsku za druge operatvine sisteme osim Micorsoftovih. Alternativa je Grub. Ukoliko imas instaliran neki linux, verovatno imas i Grub. MBR ce ucitati grub i predati mu kontrolu, a grub dalje nudi korisniku koji OS da pokrene. Grub podrzava veliki broj operativnih sistema.

Ukoliko imas instaliran Windows i Linux, reinstalacija Windowsa ce pregaziti MBR tako da ce prvi sledece pokretanje racunara odmah odvesti u windows. Da bi vratio Grub i Linux, potrebno je ispraviti MBR tako da preda kontrolu GRUB-u umesto Windows boot loaderu. Ovo se moze srediti Super Grub Diskom ali i na jos mnogo drugih nacina.

Nadam se da cas sada razumeti sta su particije i kako racunar pocinje svoj rad.

Ovo je bilo profesorski bas.
Hvala.
Sad samo jedna stvar, me interesuje, posto ne bih da jurim disk sa xp-om niti da odradjujem odstranjivanje avasta preko safe moda, jer je on i zabrljao, mene interesuje, sta ja treba da odradim preko linuxa da formatiram particiju C, i da na njoj instaliram linux.
Nadam se da ovoj mojoj pretstavi stvari, i planu radnji koje cu da odradim, ne smeta drugacija koncepcija HDD-a kod windowsa i linuxa.
Da li ce C od 20 gb biti dovoljan ili cak previse za mint,i kake su mi alternative po instalacijin, na raspolaganju, ako treba da korigujem velicinu C na nacin da je smanjim i dodam taj prostor na D koji je storage, ili je to skroz ne bitno s obzirom na onu pricu o stablu.

Znaci ako nisam bio jasan.|
Win me vise ne interesuje na ovom kompu, ide linux a veliku vecinu stvari, na D linux vidi, tako da ako nesto i ne moze da cita, ja cu to prebaciti preko flash memorije na komp sa windowsom.

Unapred se zahvaljujem.

Ovako,
Otisao sam na administration/partition editor i tamo sam vidio dvije particije, i na on koja je C u windowsu a zove se drugacije, ja sam klinuo unmount, i otkljucao sam je,jer je bila kao zakljucana.
Sada sa desnitm tasterom na istoj particiji se otvaraju sljedece opcije-delete/resize/format sa raznim opcijama tipa ext2/3 fat 16/32, jfs,linux swap itd.
Sta da radim dalje.
Napominjem da ovo sve radim preko linux live.

<>>Ako nesto nisam napisao a potrebno je da napisem da bih dobio pravi odgovor,pitajte.
Edit.

Ako sam ja dobro shvatio, nakon vise citanja, pricu o HDD-u i kako ga linux vidi i kako logicki rasporedjuje fajlove , za linux ako je jedini operativni sistem na racunaru, uopste nisu bitn particije, jer kako ja shvatih, sitemski fajlovi mogu najnormalnije da stoje sa storage fajlovima.

Poslednja izmena:
Da li na toj masini pored bolesnog windowsa ima jos nesto? Da li su ti podaci na D disku bitni ili ne?

@kefalo81:

Bojim se da ti yooyo, iz najbolje namere, cini medvedju uslugu... Nema ovde precica i 'vatanja krivina... Ako hoces da uradis to sam, ili sedi i isprocitavaj pazljivo linkove koje sam ti dao ili se baci u vatru pa se koprcaj... Nema treceg.

Ti hoces da ti ovde neko kaze sta i kako treba da uradis da bi dosao do zeljenog rezultata i to u koracima:

1. Ubaci instalacioni disk
2. Udji u BIOS pritiskom na taster F2
3. U podmeniju "Boot Options" izaberi opciju xxxxx
...
n. bla bla bla

Ne ide to tako... Da to tako moze onda niko nista ne bi ni ucio ni znao vec bi svi sve radili prema unapred pripremljenim uputstvima, ukljucujuci i operacije na mozgu.

Ti ne znas ni sta je primarna, a sta logicka particija, sta je fajl sistem i sta su "root" i "swap" particije, a hoces da particionises disk i instaliras Linux, ali ne i da izgubis sat vremena citajuci tutorijale na koje ti je ukazano!!! Sta mislis o takvom svom stavu? Dobio si ovde pomoci i vise nego sto ima smisla traziti, te ne ocekuj da ce ti iko raditi tvoj domaci zadatak (metaforicki). Zasto tebe moze da mrzi da procitas stivo na koje ti je ukazano, a nas ne treba da mrzi da se mlatimo ovde objasnjavajuci ti osnovne pojmove!?!? Izvini sto te ja ovako kritikujem, ali mi se cini da bi mogli ovako u nedogled...

Yooyo se, onako utopijski, bacio u objasnjavanje, kao da tu nema vise od pasusa ili dva... Zaboravio je medjutim da ti napomene da "primarnih" particija mozes imati najvise 4, te da jednu moras trampiti za "extended" ako ti treba vise od 4 particije na sistemu... Znaci, 3 primarne, jedna extended, pa onda u njoj vise logickih... Medjutim, samo primarne mogu biti butabilne, tako da jedna on njih mora biti /boot, ako ces instalirati linuks na logicku particiju... Inace, particija i fajl sistem su dva razlicita pojma i sve to vazi i za Windows i za Linux i za QNX i MacOSX...

Zabravio je jos i da ti objasni kako Linux oznacava diskove i particije u sistemu (/dev/hdXn ili /dev/sdXn)... Ima tu dosta toga... i suvise za jedan ili dva posta... I nema u tome nicega "profesorskog", to su sve osnovni pojmovi koje moras da znas ako hoces da uradis to sto si naumio.

Sto se tvog problema tice, ja sam ti vec rekao:
1. Obrisi C:\
2. Kreiraj swap (1-2GB) kao primarnu
3. Kreiraj root "/" kao primarnu, preko preostalog slobodnog prostora (~18GB)
4. Instaliraj Linux koji ce ti prepoznati i "montirati" tvoju "D:\" particiju kao "/windows/C" ili kako vec...

To ti je najkrace i najlakse resenje, posto ste ti i racunari dva sveta... :d

Poslednja izmena:
<Ma isao bi ja u vatru, da znam sta treba da odradim sada sa C particijom.
Ali posto vidim, da sa svakim Vasim postom, ja dobijem nove termine, sasvim sigurno je da mi onda fali jos citanja.
Na D nemam nista znacajno, ali mogu jos iskontrolisati, pa da ono sto je bitno prebacim na drugi komp.

Nista, ja cu nastojati, da povezem ovu materiju, i da krenem polako, pa ako bude nejasnoca u toku procesa,pitacu.

Pozdrav

<Ma isao bi ja u vatru, da znam sta treba da odradim sada sa C particijom.
Receno vec 5 puta... Da je obrises!

Ali posto vidim, da sa svakim Vasim postom, ja dobijem nove termine, sasvim sigurno je da mi onda fali jos citanja.
Naravno da ti fali. Kao sto rekoh mogli bi tako u nedogled...

Nista, ja cu nastojati, da povezem ovu materiju, i da krenem polako, pa ako bude nejasnoca u toku procesa,pitacu.
Tako je najbolje. Poslusaj me i ispregledavaj ove linkove koje sam ti bio dao. To je pazljivo odabrano i vrlo renomirano Internet stivo.
Ja bih poceo sa PCGuide-ovim vodicem, obavezno prosao i Linux Partition HOWTO, a Vikipediju bih konsultovao tek na kraju, cisto da vidim da nema neke zanimljive reference (sw ili tako nesto). Na kraju krajeva... zasto ne konsultovati i Ubuntu forum, kada vec koristis Mint kao varijaciju na temu... :)

Treba mi pomoc.
Ispostavilo se da ipak imam nekih slika, koje su bile u folderima drugog naziva.
Izbrisao sam c i sada mi ne prepoznaje flash memoriju pa ih spasavam tako sto ih saljem mejlom a toga ima.
Sta da uradim, C izbrisan a instalaciju sam pokrenuo, a cini mi se da je najjednostavnije da idem preko cijelog diska jer tu su pored koristi cijeli disk i opcije vodjeno-koristi najveci slobodni prostor i rucno,ali sve to mi je suvise komplikovano.
Ipak bi isao na cijeli disk jer kao sto rekoh,to je najjednostavnije.
Pitanje je kako da ucinim da mi komp tj. linux live prepozna flash memoriju.

Ako nisam bio jasan.
C ne postoji vise, postoji D i preko linux mint live najnormalnije radim sa njim.
Kako da osposobim flash memoriju, da ovo brze prebacim.

Poslednja izmena:
Ja tebe nista ne razumem! Gde se ispostavilo da imas slike? Na particiji D ili na flesu? Kakve ima veze particija C sa flesh memorijom!?!?! Zato ti Linux ne bi prepoznavao flesh drajv ako si izbrisao C particiju? Brkas stvari...

Ja sam ti lepo rekao sta da radis a ti samo komplikujes. Ne diraj tu D particiju ako na njoj imas ikakve podatke do kojih ti je stalo. Kraj price!

Kreiraj u slobodnom prostoru diska (20GB) dve primarne particije: swap 2GB i root 18GB. Kada kreiras swap velicine 2GB, root particiju ces kreirati koristeci onu opciju "koristi najveci slobodni prostor", kako bi popunio resto prostor (~18GB).

Instaliraj taj linux na HDD i da zavrsimo ovu pricu. On ce ti normalno prepoznati i montirati particiju D (FAT32 ili NTFS), tako da ces moci da pristupis svojim podacima. Nema potrebe i cak nije pozeljno da sve bude preko jedinstvenog fajl sistema. Ne komplikuj vise i ovo ti je preveliki zalogaj...

Sto se flesa tice, ne znam zasto nece da ti ga prepozna... Jel ti HDD u noutbuku SATA ili IDE? Sta dobijes kada u terminalu otkucas: 'mount'? Na koji je device fajl montirana particija D? Pitam te to zato sto ce se onda i komanda za montiranje flesa razlikovati... Ali daj da ne pocinjemo sa tim, tek onda ces da pobrljavis. :d

P.S. Eventualno da probas da ubodes fles i da onda butujes Mint. Ako nece ni onda da ga montira onda se definitivno nesto cudno dogadja sa tim Mint-om ili pak HW-om.

Poslednja izmena:
Da ali meni nudi opciju da instaliram na cijelom disku, a ako odem drugim putem u smislu rucno ili na najvecem slobodnom prostoru, onda mi komplikuje pojasnjenja.
Meni su slike na D i sa njima normalno radim, a na pitanje How do you want to partition the disk? ponudi mi vodjeno koristi cijeli disk, vodjeno koristi najveci slobodni prostor i rucno.
Sta da koristim a da ne uporopastim D particiju.
Isto tako ne znam zasto mi ne otvara flash koga prepozna ali ne moze da udje u njega a tako bi najlakse spasao

Poslao sam mailom sve bitne stvari, jedan folder sa dokumentima i dva sa slikama.
Sada je stanje sljedece.
Flash u live varijanti nece da otvori.
Ni jedan od dva.
Partition editor, vidi samo jednu unllocaded particiju velicine cijelog hdd,dok mi my computer prijavljuje, onu D koja je velika 39gb i sa njom najnormalnije radim.
Za D me boli uvo vise,ne mogu ja sada da tu nesto ispetljam i onako mi je windows pukao i ne radi osim ovako u live.

Skini odavde http://puppylinux.org/main/index.php?file=Download Latest Release.htm
Bootuj disk stiskaj ok na sve sto te pita i kada se podigne live onda imas na desktopu ikonicu mount,klikni na nju i mozes odatle pristupiti svim particijama bez problema,prekopiraj sve sto ti treba na fles i onda formatiraj ceo hard i polako instaliraj linux,bilo koju distribuciju.
Napravis lepo sa nekim partisn menadzerom swap particiju od 1gb i ext3,4... particiju od 10gb i stavis da root bude / i lepo procitaj sta su ti ovi ljudi pisali gore.

Ufff... Pretpostavljam da je suvisno pitati: "a zasto nisi prvo procitao tutorijale za koje sam ti dao linkove"?

Drugo, ako hoces da ti pomognemo nemoj da prebacujes jezik instalacije na srpski zato sto je prevod i terminologija retardirana... Kada smo kod toga, izaberi opciju "vodjeno koristi najveci slobodni prostor", kada budes kreirao root particiju, ali prvo moras kreirati swap, velicine 1-2GB.

A fles ti ne prepoznaje zato sto ti je svo vreme pokrenut "partitioner" program koji je lokovao 'fstab' fajl. Ugasi program za particionisanje diska i eventualno cak restartuj Mint, pa ce ti normalno prepoznavati fles.

I znas sta? Stvarno bi trebalo da imas malo vise strpljenja i da procitas one tutorijale pre nego sto nastavis da brljavis i stvaras sum...

TANNNNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

USPIO SAM

TANNNNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Sve sam pobrisao, tako je bilo najjednostavnije, taj laptop se i onako 2,5 godina koliko je star, nije obnavljao, u smislu reinstala, tako da je sad dobio jedan potpuni.
Konfuziju su unjela samo dva foldera sa slikama, i jedan sa dokumentima i ta nemogucnost prepoznavanja flasha.
Sada sve radi,bar za sada.
OStaje jos neke programe koji ce mi trebati tipa skype isl da instaliram, mada nece biti problema jer sam ih probavao i u live varijanti.

Sad polako isprobavam cari, a kasnije cemo iskljuciti onaj pass koji mi trazi svaki put kad nesto ozbiljno radim.
Ali ne sad odmah, odoh prvo da ga malo probam, u punoj brzini.

Jos jednom svima veliko hvala..

E da ranije je bilo nekih prica da ubuntu unistava HDD.
Jel to ipsravljeno sada sa ovim novijim linuxima, jel to ispravljeno.
A mozda se i ne trebam tim zamarati previse, nisu skupi sada, a i ovaj od 60gb je prevazidjen :D treba veci.

Sve sam pobrisao, tako je bilo najjednostavnije...
Pa za to nas nisi morao toliko maltretirati...
rolleyes.gif

Sad polako isprobavam cari, a kasnije cemo iskljuciti onaj pass koji mi trazi svaki put kad nesto ozbiljno radim...
Nemoj to da radis! To sto hoces da "iskljucis" je autorizacija za root nalog. To ti je ekvivalent "Administrator" naloga kod XP-a, pa i malo gore od toga... Taj pass je uveden sa razlogom. Bolje se prvo upoznaj sa sistemom pa tek onda cackaj i donosi odluke.

E da ranije je bilo nekih prica da ubuntu unistava HDD.
Bilo je... Stvar je valjda bila u prekomernom iskljucivanju i ukljucivanju diska, sto haba mehaniku, ali je to odavno reseno. Sada svi noviji OS-ovi i kontroleri koriste AHCI interfejs tako da tu nema nikakvih razlika.

Vrh Dno