@kefalo81:
Bojim se da ti yooyo, iz najbolje namere, cini medvedju uslugu... Nema ovde precica i 'vatanja krivina... Ako hoces da uradis to sam, ili sedi i isprocitavaj pazljivo linkove koje sam ti dao ili se baci u vatru pa se koprcaj... Nema treceg.
Ti hoces da ti ovde neko kaze sta i kako treba da uradis da bi dosao do zeljenog rezultata i to u koracima:
1. Ubaci instalacioni disk
2. Udji u BIOS pritiskom na taster F2
3. U podmeniju "Boot Options" izaberi opciju xxxxx
...
n. bla bla bla
Ne ide to tako... Da to tako moze onda niko nista ne bi ni ucio ni znao vec bi svi sve radili prema unapred pripremljenim uputstvima, ukljucujuci i operacije na mozgu.
Ti ne znas ni sta je primarna, a sta logicka particija, sta je fajl sistem i sta su "root" i "swap" particije, a hoces da particionises disk i instaliras Linux, ali ne i da izgubis sat vremena citajuci tutorijale na koje ti je ukazano!!! Sta mislis o takvom svom stavu? Dobio si ovde pomoci i vise nego sto ima smisla traziti, te ne ocekuj da ce ti iko raditi tvoj domaci zadatak (metaforicki). Zasto tebe moze da mrzi da procitas stivo na koje ti je ukazano, a nas ne treba da mrzi da se mlatimo ovde objasnjavajuci ti osnovne pojmove!?!? Izvini sto te ja ovako kritikujem, ali mi se cini da bi mogli ovako u nedogled...
Yooyo se, onako utopijski, bacio u objasnjavanje, kao da tu nema vise od pasusa ili dva... Zaboravio je medjutim da ti napomene da "primarnih" particija mozes imati najvise 4, te da jednu moras trampiti za "extended" ako ti treba vise od 4 particije na sistemu... Znaci, 3 primarne, jedna extended, pa onda u njoj vise logickih... Medjutim, samo primarne mogu biti butabilne, tako da jedna on njih mora biti /boot, ako ces instalirati linuks na logicku particiju... Inace, particija i fajl sistem su dva razlicita pojma i sve to vazi i za Windows i za Linux i za QNX i MacOSX...
Zabravio je jos i da ti objasni kako Linux oznacava diskove i particije u sistemu (/dev/hdXn ili /dev/sdXn)... Ima tu dosta toga... i suvise za jedan ili dva posta... I nema u tome nicega "profesorskog", to su sve osnovni pojmovi koje moras da znas ako hoces da uradis to sto si naumio.
Sto se tvog problema tice, ja sam ti vec rekao:
1. Obrisi C:\
2. Kreiraj swap (1-2GB) kao primarnu
3. Kreiraj root "/" kao primarnu, preko preostalog slobodnog prostora (~18GB)
4. Instaliraj Linux koji ce ti prepoznati i "montirati" tvoju "D:\" particiju kao "/windows/C" ili kako vec...
To ti je najkrace i najlakse resenje, posto ste ti i racunari dva sveta... :d