Šta je novo?

formatiranje linux particije na multiboot sistemu sa grubom

Monk Psycho

Slavan
Učlanjen(a)
14.05.2007
Poena
350
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7 2600k scythe katana; i7 6700
Matična ploča
asrock z77 pro4; hp elitedesk 800
RAM
32;16
GPU
7950; intel integrated
Storage
spinning rust
Zvuk
integrale on both
PSU
seasonic 750w; hp elitedesk 200w
Kućište
fractal design arc xl; elitedesk 800
Monitor
dell p2414h
Miš & tastatura
logitech neka polovna
Ostale periferije
altec atp3
Mobilni telefon
Coolpad Cool S1
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam 3 particije na HDD-u, xp,w7 i pclinux 2k7. Posto mi pukao film sa namestanjem DVD playback-a na pclos-u, a sem toga pukao je i pclos (nema login screen-a), resih da ga formatiram i da vratim tu particiju pod ntfs okrilje zbog torentovanja :-devil-:.
Elem, na linux particiji mi je grub koji podize sve ostalo, nisam ga stavio da bude u mbr. Ne znam gde mi je disk od w7 (beta od pre 3 meseca), a zeleo bih da mi grub ostane sa ovakvim podesavanjima. KOje su mi jos opcije pored supergrub cd-a? :wave:

Pošto često menjam, testiram različite operativne sisteme, napravio sam malu, FAT32, primarnu particiju od 100 MB, tu stavio GRUB, da ne bih dolazio u takve situacije kao ti
Kad reinstaliram XP, podignem neki Live linux, ili supergrub CD, ili GRUB for DOS sa mog fleshića i ponovo instaliram GRUB, ostaju sva podešavanja

ciki022
vidi da li mozes da mi malo pojasnis
posto imam xp i zelim da na isti pc imam i ubuntu kako da postavim grub na tu particiju tako da mogu da imam reistalacija koliko ocu a grub ostaje?

1. Koristi Acronis Disc Director Suite
2. Shrinkuj C particiju za 100-tinak MB
3. Napravi od free spacea novu primarnu FAT32 particiju
4. Pokreneš ubuntu ( mada ti je bolji PC Linux OS 2009, ja ga imam ), i instaliraš ga na koju već hoćeš particiju
5. Sada bi trebalo da namestiš da se GRUB instalira na tu FAT32 particiju ( mada nisam siguran da može da se izabere, mislim da može samo na Linux particije i na MBR hard diska , a nisam siguran zato što sam ja GRUB instalirao iz Win-a, a postupak nije isti )
6. Ukoliko ne može onda instaliraš GRUB na tvoju linux particiju i restartuješ komp
7. Skineš sa neta GRUB for DOS, ima ga na sourceforge
8. Raspakuješ sadržaj arhive na tu FAT32 particiju u folderu npr boot
9. Restartujes komp, kad izađe GRUB meni, udariš C, ulaziš u GRUB command line
( tu je bitno da saznaš koja ti je ta nova mala, FAT32 particija od 100 MB, ako si je napravio kako sam rekao onda bi trebalo da je hd0,1, a to proveravaš na sledeći način, kucaš

root (hd0,1) i enter ( ovo hd0 je kad imaš samo jedan hard disk )

trebalo bi da izbaci poruku u stilu "Partition type fat" i još nešto, onda kucaš

setup (hd0) i enter

time se instalira GRUB u boot sector FAT32 particije, a fajlovi su već na njoj

Sada bi trebalo da središ menu.lst fajl da pokazuje na prave particije, pošto se raspored promenio pravljenjem te nove, male FAT32 particije

i gotovo

Javi ako nešto ne ide

samo jedno pitanje prije nego sto pocnem sa radom
kada imam na posebnoj particiji grub znaci ladno mogu da uradim iz winxp format linuxa kojeg instaliram i da nemam problema nikakvih?
ovo pitam jer sam imao vec na ovom laptopu sa kojeg kucam i xp i ubuntu i zbog prostora koji mi je bio preko potreban morao sam da radim brisanje ubuntua ja sam ga uklonio preko administrativ tulsa i pojavljivala mi se GRUB greska ne sjecam se tacno sta i onda sam radio ponovno dizanje sistema

Da, GRUB na posebnoj particiji omogućuje baš te vratolomije sa svim ostalim particijama
Samo kada reinstaliraš neki od sistema, npr XP on će da updateuje MBR u skladu sa svojim potrebama, tj izbrisaće GRUB ali samo iz MBR-a, GRUB-ovi fajlovi na disku ostaju, tako da ćeš morati da ponoviš onaj postupak sa

root (hd0,1)
setup (hd0)

što naravno nije problematično

Nazad
Vrh Dno