Šta je novo?

Flesovanje Nokije

Matori

Slavan
Učlanjen(a)
22.10.2008
Poena
320
Threadu sam dao najpribliznije ime koje mi je palo na pamet, ali stvar je malo komplikovanija...

Ja sam potpuni tutumrak za telefone. Imam prastaru Nokiju koja je shitty sto se tice bilo kakve fensijane, ali je kvalitetne izrade i dobro mi sluzi kao telefon.
S druge strane, moj ortak se nimalo ne razume u racunare, ali stalno nesto baja sa telefonima. Ima tri broja i uvek najmanje 3-5 telefona. Stalno prati oglase, pa ako nadje nesto povoljno - kupi, pa posle sa suzama u ocima bira koji ce da proda... :wall: Jednom recju - covek voli telefone!
Elem, njemu treba nesto da uradim, pa mi vi, koji se razumete i u racunare i u telefone, trebate kao prevodioci :D

1. Nokia 5200

Koliko sam ga razumeo, treba da uradim nesto meni lici na flesovanje BIOS-a na ploci. Treba da skinem nekakav softver sa Nokijinog sajta i da to snimim na njegov telefon umesto postojeceg softvera (preko USB kabla koji je rekao da ima).
Sad me interesuje - hocu li ja videti memoriju njegovog telefona kao poseban drajv, ili cu u mraku morati da pokrenem neku izvrsnu datoteku i da se nadam najboljem?
Kakve me opasnosti ocekuju i kako da ih zaobidjem?

2. SE W200

Ovaj telefon je bio na VIP-u i ja treba da uklonim neka s*anja sto je VIP napravio. Da li treba da ga dekodiram, ili je vec dekodiran, a ja treba da uklonim dodatne "repove" - to ne znam. U svakom slucaju, ako imate neke savete, dobre za gustere - dajte ih.

Ako vam nisam rekao sve sto je bitno, pitajte, pa cu ja pitati njega. Hvala unapred.

hmm...Ja nisam bas strucnjak neki za telefone...pa je bolje da neko iskusniji ti kaze sta ti treba..ja mozda mogu samo da pojasnim...

Za nokiu 5200 verovatno treba samo da se uradi update software-a.... To je vrlo jednostavno, samo moras imati stabilnu vezu sa internetom jer proces u zavisnosti od interneta moze da potraje...a ne sme da se gubi veza...Proces je vrlo prost, instalira se program nokia pcsuite na kompjuter, poveze se telefon sa njim i ima opcija update..klikne se na tu ikonicu i program vas dalje sam vodi...ima i uputstva negde na forumu za to...

A sto se tice SE-a...nikad ga nisam imao, pa ne bih znao nista o tome, ali verujem da kolega hoce da mu se telefon dekodira, jer je kodiran samo za vip kartice, ili je mozda nesto zaostalo od vip-ovog software-a...ja sam imao slican problem sa mojom starom nokiom 6630...koja je bila skinuta sa TIM mreze italijanske...pa sam ga dekodirao, ubacio srpski meni...itd... U principu sa tim se moze s****ti telefon... ali ja sam svesno to radio i uradio sam... Sve sam uradio u kucnoj radinosti... to sam posle radio i sa N95...

E sada, ja nisam nikad imao nekih problema kad sam to radio pa ne mogu dati nikakav pametan savet sta da radite ako se nesto desi...tako da je bolje da neko sa vise iskustva o tome nesto napise...

U princpu, dekodiranje (to menjanje product code-a) traje puno krace od ovog update-a...

Pozdrav

Za sony ericsson je moguce uraditi dekodiranje (malo je komplikovano) ako oces posalji na pm pa cu ti dati upute kako se radi ;)

Threadu sam dao najpribliznije ime koje mi je palo na pamet, ali stvar je malo komplikovanija...

Ja sam potpuni tutumrak za telefone. Imam prastaru Nokiju koja je shitty sto se tice bilo kakve fensijane, ali je kvalitetne izrade i dobro mi sluzi kao telefon.
S druge strane, moj ortak se nimalo ne razume u racunare, ali stalno nesto baja sa telefonima. Ima tri broja i uvek najmanje 3-5 telefona. Stalno prati oglase, pa ako nadje nesto povoljno - kupi, pa posle sa suzama u ocima bira koji ce da proda... :wall: Jednom recju - covek voli telefone!
Elem, njemu treba nesto da uradim, pa mi vi, koji se razumete i u racunare i u telefone, trebate kao prevodioci :D

1. Nokia 5200

Koliko sam ga razumeo, treba da uradim nesto meni lici na flesovanje BIOS-a na ploci. Treba da skinem nekakav softver sa Nokijinog sajta i da to snimim na njegov telefon umesto postojeceg softvera (preko USB kabla koji je rekao da ima).
Sad me interesuje - hocu li ja videti memoriju njegovog telefona kao poseban drajv, ili cu u mraku morati da pokrenem neku izvrsnu datoteku i da se nadam najboljem?
Kakve me opasnosti ocekuju i kako da ih zaobidjem?

2. SE W200

Ovaj telefon je bio na VIP-u i ja treba da uklonim neka s*anja sto je VIP napravio. Da li treba da ga dekodiram, ili je vec dekodiran, a ja treba da uklonim dodatne "repove" - to ne znam. U svakom slucaju, ako imate neke savete, dobre za gustere - dajte ih.

Ako vam nisam rekao sve sto je bitno, pitajte, pa cu ja pitati njega. Hvala unapred.

Samo jos pitaj drugara ko ce da plati ozivljavanje telefona ako ih ubijes.
Ako on placa onda trpaj sve zivo ,bas te briga , pa ako prodje dobro je.

ne postoji sansa da ubije telefon ako ne dira erom

Da, ali moze da zezne bootloader i bez diranja eeproma, pa mu to dodje isto :)

instaliraj na kompu Nokia_PC_Suite, povezi telefon kablom i iskoristi Nokia_PC_Suite za update telefona.
Ako imas dobru i stabilnu vezu na netu nista ne mozes zeznuti.
naravno za svaki slucaj istim programom uradi backup kompletnog telefona ukljucujuci i njegov software.

Mislim da ne mozhesh bash da backup-ujesh firmware od telefona...mozhesh poruke, kontakte, dokumente i tako te stvari. Ali nemash razloga za brigu da cesh da zeznesh telefon, jer ti se update sastoji iz dva dela koji Nokia Software Updater (NSU) automatski radi jedan za drugim.
Prvi je download-ovanje novog firmware prilikom kog je neophodno da telefon samo bude zakachen za komp a praktichno nema interakcije izmedju tog novog firmware-a i telefona
Drugi je kad se vec taj novi firmware downloaduje na tvoj komp. Tad se brishe firmware tvog telefona i instalira ovaj novi koji je skunut.
Shto ce reci da npr. ako otkachish telefon sa kompa dok se downlaoduje firmware, izbacice error, ali telefonu se nece nishta desiti. S druge strane ako ti pukne veza na netu dok se telefon flash-uje opet nece nishta biti jer je FW vec na kompu. Jedino bi zeznuo stvar ako bi sam otkachio telefon dok se odvija onaj drugi deo. Ali i tada postoje alati poput Phoenix-a ili JAF-a koji bi sredili stvar ;)

Kada bi se firmware tek tako backupovao, onda serviseri ne bi kupovali JAFu :)

Vrh Dno