Šta je novo?

Flešovanje biosa

• Začetnik teme Sale KG
  • Datum pokretanja
S

Sale KG

Guest
Postoji li efikasniji način za gore pomenutu proceduru od ove sa ovog linka:

http://www.linuxinsight.com/how-to-...rom-linux-no-dos-windows-no-floppy-drive.html

Naime, kod mene ova procedura ne radi, tj. ne mogu da prođem ovaj deo u drugom koraku:
Kod:
mount -t vfat -o loop FDOEM.144 /tmp/floppy

Radi se o nekom starom laptopu - ACER ASPIRE 5315. Ovaj laptop neće da radi bez Empowering technology koja radi na Windows-u. Laptop se nakon 15-ak minuta gasi zbog pregrevanja.

Negde sam pročitao da flešovanjem najnovijeg biosa ovo rešava. Mrzi me da vraćam Windows zbog ovoga a instalirao sam Fedora 13 distro. Mogu da probam i sa Ubuntu 10.04 ali mislim da ni on neće rešiti problem koji postoji.

Која је грешка? У оном упутству пише да извршиш команду cat /proc/filesystems и провериш да ли имаш подршку за одговарајуће фајл системе (требају ти vfat (FAT32) и loop за маунтовање ISO имиџа). vfat имаш сигурно, једино може бити проблем за loop.

A neki WinPE butabilni CD? Podigneš Win sa CD-a i sa USB-ea učitaš novi bios.

Postoji li efikasniji način za gore pomenutu proceduru od ove sa ovog linka:

http://www.linuxinsight.com/how-to-...rom-linux-no-dos-windows-no-floppy-drive.html

Naime, kod mene ova procedura ne radi, tj. ne mogu da prođem ovaj deo u drugom koraku:
Kod:
mount -t vfat -o loop FDOEM.144 /tmp/floppy
Postoji program Flashrom sa kojim možeš pokušati da flešuješ BIOS direktno iz linuksa. Sa velikom većinom novijih ploča radi, ali ako ne uspeš moraćeš da kreiraš butabilni DOS cd i flešuješ tako.

Radi se o nekom starom laptopu - ACER ASPIRE 5315. Ovaj laptop neće da radi bez Empowering technology koja radi na Windows-u. Laptop se nakon 15-ak minuta gasi zbog pregrevanja.

Negde sam pročitao da flešovanjem najnovijeg biosa ovo rešava. Mrzi me da vraćam Windows zbog ovoga a instalirao sam Fedora 13 distro. Mogu da probam i sa Ubuntu 10.04 ali mislim da ni on neće rešiti problem koji postoji.
Izvini, ali moram da te kritikujem... Da si samo ukucao u Google: Acer Aspire 5315 fan hot linux dobio bi dosta materijala na ovu temu. Upravo tako sam ja došao do rešenja ponuđenog na Ubuntu-forumu. Jeste tačno da je rad ventilatora softverski kontrolisan i zbog toga su dobri ljudi napisali ovu skriptu koja ga zamenjuje. ;)

Nadam se da ćeš se dalje snaći sam. I zapamti... Gugl ti je prijatelj. :smoke:

@pdetlic - i ja sam pomislio da uradim to sa Hiren's BootCD-om, ali rekoh da pitam ima li ko kakvo pametnije rešenje s tim da sam hteo da kristim DOS iz njega a BIOS sa fleš memorije (kao što neko reče).

@magick - prihvatam kritiku :). Nije da se nisam potrudio da pronađem rešenje ali eto nije mi polazilo za rukom. Pre svega isprobaću ovu skriptu pa ću javiti kako je prošlo.

@DiSLOcAtEd - nisam sada na tom laptopu (nije moj) pa ti sutra mogu reći tačno o kakvoj se grešci radi ali nešto u fazonu da ne postoji fajl ili folder sa tim imenom (a postoji jer sam ga kreirao).

Na kraju je ispalo da je bios najlakše flešovati uz pomoć DOS-a i fleš memorije.
Uspešno sam ubacio zadnju verziju i za sada mi deluje OK. Pogledao sam i onu skriptu što je magick preporučio i odlučio da ona ipak bude druga opcija. Pod rukom, levom (tu se najviše i osećala toplota), sada "osećam" da se fan vrti što me navodi na zaključak da je problem rešen i bez one skripte.

Inače Fedora 13 mi se odlično pokazala, svi drajveri su prisutni a posebno me je obradovalo to da mi svi funkcijiski tasteri rade besprekorno.

Nazad
Vrh Dno