Šta je novo?

Flashing successful-laptop mrtav!!!

boysie

Čuven
Učlanjen(a)
13.05.2005
Poena
605
Posle duze vremena upalim laptop,prikljucim na net kad ono odmah
iskoci live updejt sa opcijom novog biosa i jos nekih drajvera.
Rekoh sto da ne:)wall: ),flashovanje prodje O.K-sa porukom iz naslova,
ali bez opcije da restartujem komp.

Sacekam jos malo,nista se ne desava,pritisnem dugme za power off i ugasi se,
ali sve lampice i dalje gore.Iskljucim sa napajanja ,izvadim bateriju i to bi bilo to.
Ni da zucne.Izvadio cmos bateriju i vratio bez rezultata.Neki predlog?

Laptop je inace pod garancijom jos godinu i nesto,ali ne znam da li su ovi slucajevi pokriveni?

Takodje,da li neko radi reprogramiranje bios chipova(mislim da je zalemljen na plocu posto ne vidim socket)?

P0z i Hvala.

Ako i potpada pod garanciju,a mislim da potpada jer ti je njihov update skenjao laptop,onda si ovim uprskao tu garanciju:
...mislim da je zalemljen na plocu posto ne vidim socket)?

P0z i Hvala.

Laptop se NE SME otvarati jer to otpisuje garanciju,i to trajno (dzabe da ga sad i oni otvore i uvide da mu nisi nista uradio)!Jedino nisi uprskao ako si negde na netu,mozda na ebay-u,nasao lepe krupne slike potpuno otvorenog tvog modela laptopa,ali nesto sumnjam!?
Pozdrav ,)

Laptop je inace pod garancijom jos godinu i nesto,ali ne znam da li su ovi slucajevi pokriveni?

Takodje,da li neko radi reprogramiranje bios chipova(mislim da je zalemljen na plocu posto ne vidim socket)?

P0z i Hvala.

Odneses laptop tamo gde ostvarujes garanciju, nista ne pricas i to je to.

Evo izvuceno iz jednog programa za ocitavanje informacija BIOS-a:

BIOS is flash-able but surface-mounted. An unsuccessful flash may be fatal.

...sto ce reci da nema re-flesovanja (nazalost :().....

I kao sto ti je Lomnica_city rekao, otvaranjem si zavrsio sa garancijom jer ce se skoro sigurno to i videti (za pocetak vide se otisci srafcigera na srafovima koji su obicno crne boje).....

Moguce je re-flesovanje,ali je za to potrebna i oprema koju nema svako!Nosi u servis i ne pominji otvaranje,pa ako provale sami... plati popravku! :wall:
Pozdrav ,)

...and shits just keep on coming...:S:

Imaju samo dva shrafa koja se skidaju da bi se pristupilo unutrasnjosti,
a i vec je otvaran u servisu radi ubacivanja dodatne memorije tako da to moze da prodje.
Ali,stvarno-ogrebem shraf i gubim garanciju!
Nema nikakav stiker koji upozorava na tako nesto(u garanciji se spominje servisna nalepnica?)
Mada,pod nestrucno i nesavesno koriscenje moze da se podvede sve zivo,tako da...
Logicno je i to sto ti kazes,samo sto sam malo :mad: pa...
Teshi me ovo da ako ne priznaju ipak moze da se sredi,pa cemo videti.
P0z.

Moze da se sredi naravno,samo ti ne pominji da si otvarao,vec sacekaj da pogledaju i da ti kazu dijagnozu,pa ako pomenu da su primetili da je laptop otvaran ti kazi da su oni sami otvarali kad si kupio dodatnu memoriju ali to NECE proci ako nije menjan primarni modul za koji je,i to samo PONEKAD potrebno otvoriti laptop,najcesce je dovoljno samo otkaciti tastaturu,ali ako je samo dodat sekundarni modul,koji se nalazi ispod jednog poklopcica na dnu laptopa,onda to ne pije vodu i obro si bostan!!
Nemoj da im ostavljas laptop"da ti jave kad poprave"jer mogu smisliti ko zna sta sve,slagati da su uradili nesto sto nisu da bi nabili cenu,ili jednostavno klepiti neku povecu cifru (tipa 50-100 eura) a da se ispostavi da si to kod cika Pere (username na ovom forumu) mogao proci recimo duplo jeftinije a da laptop bude popravljen isto tako pouzdano i kvalitetno kao kod"ovlascenih"!!
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
Pre svega hvala na odgovorima.
Ubacen je samo dodatni modul,ali nema boga da se to uradi bez skidanja ovog poklopca.
Nista probacemo sa servisom,pa ako pocnu da me gledaju kao da sam ubio nekog i posto ih verovatno posaljem...,onda cemo kontaktirati doticnog gospodina.
P0z

Nosi ga u servis i cuti ako je pod garancijom.Ako bude problem javi mi se i ja mogu da ti resim taj problem.Cip se odlemi ,napuni se na programatoru i vrati nazad.Nadji i skini sa neta taj bios koji je radio.

Ako provale da je bios crko, trazice ti pare za novu plocu, a to je oko 400-500 e pa na gore

Mislis citav chip!?To je samo statisticka mogucnost,male su sanse da se to desi pri update-u BIOS-a,a i da se desilo mislim da ga mogu zameniti bez potrebe za zamenom cele ploce,ako ga imaju u nabavci!
Pozdrav ,)

Koliko sam ja citao te garancije, flesovanje biosa podrazumeva gubitak garancije... Osim ako se ne flesuje u zvanicnom servisu...
Ako ti je laptop radio i bez toga sto bi ga u opste flesovao...
Refleshovanje bios-a pa makar bio i zalemljen na plocu je moguce i jako jednostavno... uzme se pistolj na topli vazduh, skine se chip, flesuje se i vrati nazad...

ista stvar mi se desila pri flashovanju compaq nx9000, kome je istekla garancija, i naravno firma koja je prodala racunara je ponudila zamenu ploce za okruglo 500e :d :d :d

Interesuje me koliko se naplacuje re-flashovanje biosa i gde ili u kojoj firmi bih to mogao da uradim.
Hvala.

Poslednja izmena:
Joj ljudi, i ja sam isto tako zabrljao pre par dana.
Flashovao sam bios na laptopu, i sada nece ni da mrdne. Da nevolja bude veca, backup biosa mi je ostao na HDD-u, naravno laptopa, pa ga ne mogu iskopirati na floppy.

A jel neko zna odgovor kako se flashuje BIOS na kompu koji nema floppy drive? Jel moze neki externi? ili Flash, ili neshto slicno?
Rade flesovanje BIOSA u Comtrade, ali naplacuju oko 60, 70 Evra za notebook... dok je za desk racunare manje. 30 evra. (tako mi serviser rece, nisam gledao cenovnik)
pozz ppl

2Mefistofelos & Marsi: jel citate vi topic? Upravo je pisao momak koji radi flash-ovanje, a ima i u avataru jedan bios chip. Javite se PM-om njemu.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Neki kupe laptop kad izadje a posle recimo pola godine izadje neki patch BIOS-a koji resava neki TEZI problem,da li onda rizikovati da ostetis BIOS ako znas da ces upgrade-om resiti problem?Eto ti jedna,sasvim cesta,situacija u kojoj je potrebno cackati BIOS!
Pozdrav ,)

Sve vam pise malo iznad ,) ,kome treba da se sredi bios cip moze slobodno da me kontaktira na PM.

Nazad
Vrh Dno