Šta je novo?

Flash sajt za diplomski

voodoons

Čuven
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
680
Hocu za diplomski da napravim sajt potpunosti u flashu pa me interesuje koji program i literaturu je najbolje da koristim? Vidim da postoji Dreamweaver MX 2004, Flash MX 2004, Flash 4, Flash 5, itd. pa me interesuje koji je najlaksi za ucenje posto sam apsolutni pocetnik sto se flash-a tice.

Zavis koliko hoces sebi da zakomplikujes zivot i koji su zahtevi sajta. Za nesto bazicno ti je dovoljan i Flash 4 sa minimum actionscript-a. Mozes naci na internetu gomilu besplatnih tutorijala a ako te zanima neka e-knjiga javi mi se na pm.

NHF, al' na kom je to faxu dovoljno da napravis sajt u flash-u za diplomski?

Tema bi mi bila Primena flesha u web dizajnu pa bi shodno tome napravila neki sajt koji ne bi bio ni previse komplikovan a ni previse jednostavan. U pitanju je PMF, mada je to samo moj predlog teme, ne znam hoce li mi je odobriti.

Delija je napisao(la):
NHF, al' na kom je to faxu dovoljno da napravis sajt u flash-u za diplomski?

Sta je to NHF?

Poslednja izmena od urednika:
voodoons je napisao(la):
Tema bi mi bila Primena flesha u web dizajnu pa bi shodno tome napravila neki sajt koji ne bi bio ni previse komplikovan a ni previse jednostavan. U pitanju je PMF, mada je to samo moj predlog teme, ne znam hoce li mi je odobriti.

Izvini, kolega, al' od kad mi na faxu imamo diplomski ? I koji profan podrzava rad u flash-u osim ako nije neka suva numerika.

Edit:
Pardon, Koleginice. Tek sam sad snimio.
poz.

Poslednja izmena:
Ako već hoćeš da učiš rad sa nekom aplikacijom, najbolje je početi od poslednje verzije, što je valjda Flash MX, osim ako nije izašla nova verzija nakon što je Adobe preuzeo Macromedia-u.
Samo da te obradujem, Flash je veoma težak za učenje. Ja otprilike znam toliko da umem da napravim lepe i zanimljive dugmiće, banere, menije i razne efekte, ali actionscript nikada nisam u dovoljnoj meri savladao.

Sorry, sad sam izvalio da se radi o PMF-u u NS. Ajd da ne budem totalni spamer pa da kazem i nesto pametno. Najbolje je da pocnes sa najnovijom verzijom i to ti je verzija 8. Ako hoces da uradis ceo sajt u flash-u to znaci mnogo ActionScript-a. Mene licno ActionScript u verziji 8 najvise podseca na Javu, kako sintaksa tako i objektni model, listeneri itd., pa ako imas iskustva sa Javom treba jos samo malo da poradis na flash-ovim metodama za rad sa timeline-om i to bi za pocetak bilo dovoljno. Ako te zanima kako izgleda ceo sajt radjen u flash-u 8, ortak je skoro napravio svoju prezentaciju na www.r-moth.com. Iako ne izgleda preterano kompleksno, ActionScript deo je poprilicno veliki (mogu da ti saznam tacan broj linija koda), tako da bi nesto komplesnije zahtevalo poprilicno ozbiljan rad.

poz.

Da razjasnimo:
voodoons je musko a ja koja pisem ovo sam ulogovana pod njegovim nikom da se ne bi registrovala zbog jednog pitanja.
Ako se budem odlucila da krenem jos neku temu, rergistrovacu se...

Nema problema. Nemamo mi nista protiv devojaka 😉

Za pocetak procitaj ilustrovani tutorial koji dolazi uz Flash. Kada naucis sta su layer-i i napravis prvu malu animacijicu i jedno dugmence, banner...ideje ce ti same nadolaziti. Za ono sto tebi treba, ucenje action scripta je krajnje nepotrebno, eventualno par sitnica na koje ces vec naici u tutorialu.
Poz!

p.s.
Posle tutoriala, skini neki od free template-a i pogledaj sta i kako su neki drugi ljudi radili...
Hint: www.templatesbox.com

npetar je napisao(la):
Za pocetak procitaj ilustrovani tutorial koji dolazi uz Flash. Kada naucis sta su layer-i i napravis prvu malu animacijicu i jedno dugmence, banner...ideje ce ti same nadolaziti. Za ono sto tebi treba, ucenje action scripta je krajnje nepotrebno, eventualno par sitnica na koje ces vec naici u tutorialu.
Poz!

p.s.
Posle tutoriala, skini neki od free template-a i pogledaj sta i kako su neki drugi ljudi radili...
Hint: www.templatesbox.com

Cekaj bre, devojci ne treba baner ili dugmence. Uraditi ceo sajt u flash-u, ne html sa flash elementima, je iskljucivo ActionScript i to velike kolicine, osim ako ti se sajt ne sastoji od crvene pozadine po kojoj idu crna slova 😉.

poz.

Poslednja izmena:
Imam dosta šablona (templateova) web sajtova rađenih kompletno u Flešu MX 2004 sa originalnim fla fajlovima koji mogu da posluže kao ideja/inspiracija. I neke knjige takođe (50 Quick Flash Techniques je jako zanimljiva). Ukoliko te zanima mail me februarski [at] yahoo [dot] com

Action script nije nimalo težak za bilo koga ko poznaje osnove objektno orjentisanog programiranja, tako da... samo hrabro 🙂

vidakm je napisao(la):
Cekaj bre, devojci ne treba baner ili dugmence. Uraditi ceo sajt u flash-u, ne html sa flash elementima, je iskljucivo ActionScript i to velike kolicine, osim ako ti se sajt ne sastoji od crvene pozadine po kojoj idu crna slova 😉.

poz.

Zavisi sta i kako gledamo na celu stvar. S obzirom da se nece baviti nesto ni priblizno profi, niti ce ko traziti dlaku u jajetu...komplikacije sa ucenjem action scripta su mislim nepotrebne.

Moze li mi neko reci kako da optimizujem flash animaciju koja se sastoji od dosta fotografija... da se malo smanji velicina, jer ovo sto sam napravila je ogromno?

Ako si radila tako da ti se sve fotografije smenjuju u jednom frejmu, jedino sto mozes da uradis je da smanjis velicinu ili kvalitet fotografija. Ako se pored fotografija na animaciji nalazi jos nesto, reci sta je, pa da razmislimo 🙂.

poz.

Svaka slika je u posebnom frejmu, maksimalno sam orusila .jpeg kvalitet a da to ostane vizuelno ok. Interesuje me da li jos nesto moze da se ucini?

Moze li mi neko reci kako da optimizujem flash animaciju koja se sastoji od dosta fotografija... da se malo smanji velicina, jer ovo sto sam napravila je ogromno?

Zavisi od konkretnog slucaja.Ovako na nevidjeno mozda bi (po)moglo nesto od sledeceg:

-da izbacis fotografije i ucitavas ih u .swf kao eksterne bilo direktno bilo preko nekog xml fajla radi lakse naknadne manipulacije
-da podelis animaciju u vise delova tj. da se inicijalno ucitava samo "okvir" u koji ce pozivati ostali delovi(npr. animacija.swf,animacija_1.swf,animacija_2.swf,.....)
-da iskombinujes gore navedeno
-da zamenis(ako ima smisla) neke fotografije vektorskim crtezima

ima jos toga,ali da te ne zbunjujem,jer to u tvom slucaju verovatno ne bi bilo od koristi.

Generalno,"trpanje" fotografija u .swf u novijim verzijama flasha je nepotrebno i treba izbegavati.

Nazad
Vrh Dno