Šta je novo?

Flash ili Swish...

Midgard

Čuven
Učlanjen(a)
13.08.2002
Poena
649
Flash ili Swish?Pitanje je sad... :mrgreen:
Flash je sa jedne strane komplikovanjiji i po nekim mojim iskustvima i cak i losiji, a sa druge strane swish je modifikovana kopija flash-a, ali su animacije u njemu daleko lepse i sam program je mnogo jednostavniji type;

What do you think?
:rtfm:

Animacije lepse u Swish-u ?!
Pa SWiSH je samo GUI za kreiranje jednostavnijeg Flash-a, tj. za one koji nemaju zivaca da uce Flash, a ne treba im nista komplikovano 😉
Znaci, za pocetak kreni od SWiSH-a, a ako potrebe narastu moraces da predjes na Flash...

animacije nece biti lepshe samim tim sto ih ne kreirash u flashu nego u swish-u. Swish je program koji kreira vektorske animacije koje se mogu izvesti u swf format i nije jedini program te vrste pored naravno samog Flasha. Slichne mogucnosti imaju Corel R.A.V.E i Adobe LiveMotion,koje vredi pogledati jer slicnost sa corel draw-om i photoshopom mogu biti veoma olaksavajuci faktor u radu. Swish se razlikuje od samog flasha jer je u njemu moguce kreirati "glupe" animacije a u flashu je moguce animacijama dati i "vestacku inteligenciju" pomocu, sada vec veoma mocnog, jezika ActionScript 2.0. Da skratim prichu, ako hocesh da pravish proste animacije poput banera, dugmica koji menjaju boju u mouseover stanju ... onda je swish dovoljan. Ali ako hocesh da pravish flash SAJTOVE onda je samo pravi Macromedia Flash (aktuelna verzija je MX 2004) odgovor na probleme.

SWISH definitivno...(za animacije).....ono sto je u flashu 10min. ovde je min 🙂

Iguana je napisao(la):
animacije nece biti lepshe samim tim sto ih ne kreirash u flashu nego u swish-u. Swish je program koji kreira vektorske animacije koje se mogu izvesti u swf format i nije jedini program te vrste pored naravno samog Flasha. Slichne mogucnosti imaju Corel R.A.V.E i Adobe LiveMotion,koje vredi pogledati jer slicnost sa corel draw-om i photoshopom mogu biti veoma olaksavajuci faktor u radu. Swish se razlikuje od samog flasha jer je u njemu moguce kreirati "glupe" animacije a u flashu je moguce animacijama dati i "vestacku inteligenciju" pomocu, sada vec veoma mocnog, jezika ActionScript 2.0. Da skratim prichu, ako hocesh da pravish proste animacije poput banera, dugmica koji menjaju boju u mouseover stanju ... onda je swish dovoljan. Ali ako hocesh da pravish flash SAJTOVE onda je samo pravi Macromedia Flash (aktuelna verzija je MX 2004) odgovor na probleme.

Thanks!
Gde mogu da nadjem dobre tutoriale za flash?
Poz
cheers

osim flashkit-a, tu je i kirupa.com i kada malo uznapredujesh www.actionscript.org. ali polako, korak po korak

jel moze u flashu da se napravi navigation kao u frontpageu?

reciomo

home
download
swish
flash
dreamweaver
total cmd
about us

gde se lista sa programima za download sama dopunjava?

e, da - vi svi imate flash (citaj - treba mi flash -pm 😉)

lukas, ne kapiram ti pretposlednju poruku, odnosno pitanje u njoj.ako si hteo da pitash da li je moguce u flashu napraviti dropdown menije, onda je odgovor da

nisam.

naime, posto cesto dopunjavam sajt, a neretko i otvorim neki kovi odsek, da li je moguce isprogramirati flash, da linkove sam generise.

Npr.
Na sajtu imam download sekciju i links sekciju. Odlucim da napravim sekciju sa vicevima - i flash je automatski ubaci kao link, tamo gde su i linkovi za download i links.

Dakle flash bi pomocu neke skripte trebao sam da generise tu listu sa linkovima - na primer po direktorijumima

lokacija link
-----------------------------------------------------
index.htm - home
download\index html - download
vicevi\index.html - viceco

Flash iz jednog prostog razloga. Swishom ces ovladati za 1 sat, mozda i manje ali nikada neces moci napraviti ono sto mozes u Flashu, to je svima jasno. Swish moze posluziti kao instant_banner_sredstvo i mozda za neke malo slozenije prezentacije, ali ne ocekuj od njega nista preterano.
Kupi knjigu i odvoji vreme za ucenje Flash-a ako ti zaista treba. Ako ti treba neka jednostavna flash animacija, onda nemoj trositi vreme uzalud... u protivnom, svako trosenje vremena na Swish je blago receno glupo.

animacija napravljena u flashu koristeci action script moze biti mnooogo manja (u kb) nego swish animacija koja koristi frame po frame animaciju , sta je po meni dosta vazna karakteristika neke flash animacije- velicina fajla.

Nazad
Vrh Dno