Šta je novo?

.flac

• Začetnik teme Začetnik teme faca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mada, da bi se cula razlika izmedju dva formata, treba imati dobar audio sistem, zvucnike iole dobre (bar 40-50 evra) i zvucnu karticu, ako je integrisana, nema nikakve svrhe skidati flac sa neta 😉.

Ovo, po meni, nije skroz tačno, jer osećam razliku u FLAC formatu i mp3 @ 192+kbps. Za zvučnike se slažem.

Što se tiče teme, podržavam konvertovanje u mp3 na takvom setup-u, a ti ozbiljno razmisli o kupovini makar 2.1 sistema (ima solidnih počevši od 20-30€) i onda mu ga daj po FLAC-u. Ili bar uzmi Sandisk Sansa Clip, pa ćeš sam videti šta znači losless format. 😉

Evo ja sad skinuo neku pesmu flac i tesko da mogu da provalim razliku izmedju nje i iste mp3 128kbps.Malo mi se cini da ovi nizi tonovi imaju malo bolji (dublji) zvuk.Imam 2.1 Logitech x230 i integrisanu zvucnu!

Ne mogu svi da čuju razliku, bez uvrede. 🙂

Vidiš, o tome nisam razmišljao. 🙂

A zato se samo meni ne dopada previše zvuk iPod-a, a svima koje poznajem lično je kvalitet zvuka sa istog "vrh". 😀

Poslednja izmena:
Meni Sansa (Fuze) ima bolji zvuk nego iPod, nisi jedini. :d

Ne mogu svi da čuju razliku, bez uvrede. 🙂

Ma daleko od toga da se vredjam nego jednostavno mala razlika skoro neprimetna ali bi mozda sa nekom dobrom zvucnom bilo razlike.U svakom slucaju mp3 zadovoljava moje potrebe + sto flac album 350mb a mp3 50mb.

Na tome na cemu slusas tesko ces uociti razliku, ali pusti to na kakvo bolje pojacalo i zvucnike pa se osjeti itekako.

Evo ja sad skinuo neku pesmu flac i tesko da mogu da provalim razliku izmedju nje i iste mp3 128kbps.Malo mi se cini da ovi nizi tonovi imaju malo bolji (dublji) zvuk.Imam 2.1 Logitech x230 i integrisanu zvucnu!
Preporucujem ti da poslusas Otherside ili Californication od RHCP, svaka u mp3 formatu krci, znaci ne samo da je losiji zvuk vec je pucketanje izrazeno. I sam sam probao konvert ovih pesama iz flac u mp3 sa najboljim podesavanjima i neverovatno koliko losije zvuce. Naravno ovo je ekstreman primer, nisu bas svuda ovakve razlike u kvalitetu zvuka.

Kazem ti probao sam i ja sa najboljim podesavanjima, krci!
Aha, ne kontam, al OK... Nije mi ovde moj RHCP disk, al evo nađoh na Googletu ovaj RS.com link (128k):
/files/126931943/Red_Hot_Chilipeppers_-_Californication.mp3
(molim modove da privremeno ostave ovaj link - radi razjašnjavanja problema)

Da li ti i on krči? Ja ne čujem krčanje, mada sam slušao samo preko zvučnika od laptopa.

Krci. Narezao sam i audio disk pa pustio na liniji da bi eventualno eliminisao integrisanu zvucnu, i flac je odlican, mp3 krci.

ps brisi link 😛

Ne samo da neko ne registruje fine razlike izmedju 2 izvora zvuka, nego moz' da se desi da ne registruje ni krcanje 🙂

Ja sam cuo da mp3 nepovratno ostecuje mozak i zvucnike.
Mozak zato sto se navikne da slusa nepotpun zvuk (valjda zato sto mp3 koristi psihoakusticni efekat pri kompresiji), a zvucnike zato sto pucketanje izaziva veliko cimanje membrane.
Jel to tacno?

Pa ako je bitan prostor vredi uraditi kvalitetan mp3. Podcenjujete mp3, na 320kbps je skoro nemoguce primetiti razliku naspram originala i flaca na veoma dobrim slusalicama ili zvucnicima... Dok na 128-160kbps ima osetne razlike kod visih frekvencija.

P.S. @yoyoo Normalno da nije tacno, nema nista stetno po zvucnike ili mozak u digitalnom signalu mp3 ili flac-a, jednostavno je zvuk dobijem kvantizacijom i nije nista ubaceno sto nije postojalo 🙂...

Poslednja izmena:
Ja sam cuo da mp3 nepovratno ostecuje mozak i zvucnike.
Mozak zato sto se navikne da slusa nepotpun zvuk (valjda zato sto mp3 koristi psihoakusticni efekat pri kompresiji), a zvucnike zato sto pucketanje izaziva veliko cimanje membrane.
Jel to tacno?
Dobra fora, skoro kao pitanje o štetnosti optičkih i laserskih miševa po vid 😉

Mozak se navikne na nepotpun zvuk? Extra! :banana: Kakvo pucketanje? Da je to tačno, zvučnici prikačeni na gramofone bi pocrkali posle 2 dana 😛

Ma znam.. bio sam malo sarkastican.. na slicnu temu sam naleteo na HiFiles forumu... i valjao sam se od smeha sta ljudi pisu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno