Šta je novo?

First Serbian selfmade Phasechange...soon...

Spacemaster je napisao(la):
I sta ces da hladis?:D

pivo naravno sta si ti mislio ? :)
P.S pazi da ti ne procuri somolepljivi rezervouar da nebi ti ostao bez komponenti za hladjenje :D
P.S stavi koji teg u kuciste koliko fanova imas postoji mogucnost da odleti :)

Poslednja izmena:
Kupio si motor od frizidera ? :D

milanbb je napisao(la):
Kupio si motor od frizidera ? :D

Pa zar nisi znao da ja pivo drzim u racunaru ?
koja slucajnost taj isti motor se nalazi i u Mach II GT , hmmmm imao sam srece :D

Interesantno ja jos nisam ni poceo sa projektom tek najavio a Intelasi vec poceli da drhte , ha ha ha ! :)

Poslednja izmena:
a sta pokvario ti se zamrzivac pa kupio drugi motor?:D

Poslednja izmena:
zamenio ga za bolji pa hoce da overclockuje frizider. :d

p.s. odradi super Pi test, za koliko vremena ti ohladi pivo.

Poslednja izmena:
Mozda ce vama zvucati smjesno, al ortak nije znao sta ce sa pregrijavanjem kompa i lik digne kuciste (sa svim komponentama) na sto od kompjutera...

6432901_FM_XL.JPG

Digne na gornju policu, otvorio stranicu, okrenuo ka air cond. i svaki put kad upali komp, upali i Air Cond.... sad mora da sjedi u zimskoj jakni i s kapom na glavi dok igra igrice ili radi na kompu. Al ne zali, komp se vise ne pregrijava!!!
Ja mu govorio da sprovede samo ona savitljiva crijeva od air cond. ka kucistu i nema frke... njega mrzi!
:type:

motor za frizider si mogao i za manje da kupis...
za te pare uzmes ceo frizider pa stavis racunar unutra i jos ti ostane mesta za :beer:

Ajde bre izqoolirajte od kad su ovaj *ebeni Conroe najavili mnogo ste bre postali bezobrazni pa provocirate stare clockere po forumu ....

No kako ja imam obicaj da kazem , K8L ce odredjenoj klijenteli opet da pokaze gdje je misija rupa :) .....

Salu na stranu , DFI ce da izbaci za koju nedelju tako dobru plocu da polako dobijam apetit na Conroe .... :D (sad ce svi AMD'ovci , buuuuaaahhhaaaaa )

Mislim da je i SPACEMASTER sad ukapirao zasto ce mi kompressor.

DFI LANParty nForce 590 SLI Intel Edition

http://img.hexus.net/v2/internationalevents/computex2006/Tarinder/MotherboardB.jpg

Bacite pogled na PWM Kontroler

http://img.hexus.net/v2/internationalevents/computex2006/Tarinder/PWMBig.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Jedno pitanje, chemu to ? :)

cekaj jel to skinut hladnjak sa NB da se vidi chip ili sta?
i jos nesto sta cje mu toliki cooler na SB ?
edit:imam osecjaj da cje ova 4vorka na SBu tako da vrsti (a posle par meseci da se s**be kao i svi ostali DFI cooleri)
a mozda i gresim,videcjemo

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Jedno pitanje, chemu to ? :)

just 4 fun :)

M!ST!CX je napisao(la):
cekaj jel to skinut hladnjak sa NB da se vidi chip ili sta?
i jos nesto sta cje mu toliki cooler na SB ?
edit:imam osecjaj da cje ova 4vorka na SBu tako da vrsti (a posle par meseci da se s**be kao i svi ostali DFI cooleri)
a mozda i gresim,videcjemo

ma to je fotka sa Tajwanskog Computex'a nelogicno je da je NB bez coolera kad se znatno vise greje (MEM Controller).

Bratski ruku na srce ali da si imalo pratio moje dosadasnje konfiguracije lako bi uocio da nikada nisam imao vazdusni cooler na ploci ! Da su ta mala zujava ***** shit nije kriv samo DFI nego vecina proizvodjaca maticnih !

monteboy je napisao(la):
Ajde bre izqoolirajte od kad su ovaj *ebeni Conroe najavili mnogo ste bre postali bezobrazni pa provocirate stare clockere po forumu ....

No kako ja imam obicaj da kazem , K8L ce odredjenoj klijenteli opet da pokaze gdje je misija rupa :) .....

Salu na stranu , DFI ce da izbaci za koju nedelju tako dobru plocu da polako dobijam apetit na Conroe .... :D (sad ce svi AMD'ovci , buuuuaaahhhaaaaa )

Mislim da je i SPACEMASTER sad ukapirao zasto ce mi kompressor.

DFI LANParty nForce 590 SLI Intel Edition

http://img.hexus.net/v2/internationalevents/computex2006/Tarinder/MotherboardB.jpg
Cekam rezultate,pa cemo videti,nesto nisam uveren da nVidia 590 for intel moze da izgura "dovoljan" FSB,ali sa ovom kofom vreovatno ce i to biti realizovano,samo napred!:wave:

Cekam rezultate,pa cemo videti,nesto nisam uveren da nVidia 590 for intel moze da izgura "dovoljan" FSB,ali sa ovom kofom vreovatno ce i to biti realizovano,samo napred!:wave:

Pa koliko je mene poznato i DFI NF4 for Intel se pokazao odlicno (ispravi me ako nije tako) tako da ne sumnjam da ce ova lepotica takodje da rula.

Pogledaj uporedne testove 975X sa 590 i vidjeces da nema znacajne razlike + sto sam ubijedjen da ce DFI jos malo vise da izvuce od ostalih na trzistu

Sve u svemu , ploca treba da izadje u okviru izbacivanja Conroe'a tako da ce testovi reci svoje !
Ukoliko se ova lepotica pokaze kao pogodak bice iznenadjenja .....

danijel00 je napisao(la):
motor za frizider si mogao i za manje da kupis...
za te pare uzmes ceo frizider pa stavis racunar unutra i jos ti ostane mesta za :beer:

Ako mozes nov Danfoss NL11F da kupis za manje od 45 Evra daj da odmah narucim kod tebe jos dva komada !
Taman po jedan za graficke :) ha ha ha
Najmanje sto sam nasao ovdje u svabiji po shopovima bilo je 110Evrica

Mozda je bude oprala jedna druga DFI ploca ;).

monteboy je napisao(la):
Pa koliko je mene poznato i DFI NF4 for Intel se pokazao odlicno (ispravi me ako nije tako) tako da ne sumnjam da ce ova lepotica takodje da rula.

Pogledaj uporedne testove 975X sa 590 i vidjeces da nema znacajne razlike + sto sam ubijedjen da ce DFI jos malo vise da izvuce od ostalih na trzistu

Sve u svemu , ploca treba da izadje u okviru izbacivanja Conroe'a tako da ce testovi reci svoje !
Ukoliko se ova lepotica pokaze kao pogodak bice iznenadjenja .....
Tesko da ce biti tako,jer jos uvek je intel inferiorniji kada je Max FSB u pitanju,kao najbitnija stavka za oc intel procesora!Trenutno 975X,965X je neprekosnoven,e sad DFI je DFi,ali posto je poznata stavka da se nvida 590 clockuje u granicama od 320Mhz-350Mhz max,kada je FSB u pitanju,onda mozemo bez daljnjeg komentarisanja da zakljucimo da ce DFI otici koji megaherc vise,ali opet nedevoljno da bi se izvukao max iz ovih novih zvercica!
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=79456

Tesko da ce biti tako,jer jos uvek je intel inferiorniji kada je Max FSB u pitanju,kao najbitnija stavka za oc intel procesora!Trenutno 975X,965X je neprekosnoven,e sad DFI je DFi,ali posto je poznata stavka da se nvida 590 clockuje u granicama od 320Mhz-350Mhz max,kada je FSB u pitanju,onda mozemo bez daljnjeg komentarisanja da zakljucimo da ce DFI otici koji megaherc vise,ali opet nedevoljno da bi se izvukao max iz ovih novih zvercica!
http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=79456

citati , citati i opet citati :
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2786

Htio bih da posjetim da je u testu NVidijina referenc ploca !
Poznato mi je da su dosadasnje NVidia ploce za Intel ogranicene sto se tice FSB'a e sad videcemo koliko ce to biti
ovaj DFI.

poz...

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
citati , citati i opet citati :
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2786

Htio bih da posjetim da je u testu NVidijina referenc ploca !

poz...
Ma sve je ovo ok,ali Monty brate moj,max FSB na testovima koji su radjeni nije nesto,kao i na ovom linku(200MHz),ali za 805 je i vise nego dovoljan!Ponavljam na testovima na netu ovaj cipset je dostizao max 350MHZ,sto je ponavljam Monty brate veoma malo,za jedan BAD AXE!Ode ova tema u O.T.

Ma sve je ovo ok,ali Monty brate moj,max FSB na testovima koji su radjeni nije nesto,kao i na ovom linku(200MHz),ali za 805 je i vise nego dovoljan!Ponavljam na testovima na netu ovaj cipset je dostizao max 350MHZ,sto je ponavljam Monty brate veoma malo,za jedan BAD AXE!Ode ova tema u O.T.

da na referenc ploci !
i opet bi bili kod pitanja multiplikatora.

BAD AXE fura nekih 450 zavisno od primerka , Asusova Conroe ready nekih 430-450 to je u prosjeku razlika nekih 100 MHz u odnosu na referenc 590 plocu.
Zato sacekajmo DFI test za koju nedelju :)

to reprogramiras chip za volt mod :)

To je pravi kompresor za taj posao. Predlazem da ako si u mogucnosti koristis propan jer moze da se koristi sa tim kompresorom (predvidjen je za r134a). Bolji je od vecine freona i ne unistava ozonski omotac.

"In highly purified form, propane (R-290) can serve as a direct replacement in mechanical refrigeration systems designed to use R-12, R-22 or R-134a chloro- or fluorocarbon based refrigerants. Today, the Unilever Ice Cream company and others are exploring the use of environmentally friendly propane as a refrigerant. As an added benefit, users are finding that refrigerators converted to use propane are 9-15% more energy efficient."

Izvor http://en.wikipedia.org/wiki/Propane

GoranM je napisao(la):
To je pravi kompresor za taj posao. Predlazem da ako si u mogucnosti koristis propan jer moze da se koristi sa tim kompresorom (predvidjen je za r134a). Bolji je od vecine freona i ne unistava ozonski omotac.

"In highly purified form, propane (R-290) can serve as a direct replacement in mechanical refrigeration systems designed to use R-12, R-22 or R-134a chloro- or fluorocarbon based refrigerants. Today, the Unilever Ice Cream company and others are exploring the use of environmentally friendly propane as a refrigerant. As an added benefit, users are finding that refrigerators converted to use propane are 9-15% more energy efficient."

Izvor http://en.wikipedia.org/wiki/Propane

kompaktan je kompressor i veoma tih a opet nudi dobre performanse odvodi 210W toplote na -25° . Sto se tice punjenja to cu jos da vidim znam da je Propan najjeftinije resenje. Moze biti i opasan ukoliko sistem propusta mada u tim kolicinama nebi trebalo biti opasno (ukoliko procitas u novinama da je srbin iz dizeldorfa digao zgradu u vazduh , znas ko je u pitanju :) )

Najveca mana gotovih resenja poput Vapochil ili Mach 2-GT je Evaporator , punjenje manje vise. Ja sam narucio vec kopiju Chilly-1 evaporatora (radi ih lik ovdje u svabiji ) tako da ladno ocekujem temperature od -40° u full load'u

Sve u svemu obavestavacu u ovom Threadu o napretcima na ovom sistemu.

Poslednja izmena:
monteboy je napisao(la):
kompaktan je kompressor i veoma tih a opet nudi dobre performanse odvodi 210W toplote na -25° . Sto se tice punjenja to cu jos da vidim znam da je Propan najjeftinije resenje. Moze biti i opasan ukoliko sistem propusta mada u tim kolicinama nebi trebalo biti opasno (ukoliko procitas u novinama da je srbin iz dizeldorfa digao zgradu u vazduh , znas ko je u pitanju :) )

Najveca mana gotovih resenja poput Vapochil ili Mach 2-GT je Evaporator , punjenje manje vise. Ja sam narucio vec kopiju Chilly-1 evaporatora (radi ih lik ovdje u svabiji ) tako da ladno ocekujem temperature od -40° u full load'u

Sve u svemu obavestavacu u ovom Threadu o napretcima na ovom sistemu.
Koliko kosta ta kopija. Kada ti stigne da li bi hteo da je skiciras sa dimenzijama hocu i ja da napravim jedan (ne moras jako detaljno). Imam sliku Chilly-1 evaporatora ali mi fale dimenzije, pa sam onaoko odokativno na osnovu precnika rupa izracunao ostatak, ali bih ipak voleo da imam tacnije dimenzije.
:wave:

edit: Sto se tice bezbednosti ne brini nista, to nema sanse da "grune". Ceo sistem je izvakumiran i to je mala kolicina, a bilo kakvo curenje bi dovelo do loseg rada sistema tako da bi se lako primetilo. Inace imam primer testa gde je lik odrzavao -40C sa 200W test opterecenja uz pomoc tog kompresora punjenog propanom ;)

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Koliko kosta ta kopija. Kada ti stigne da li bi hteo da je skiciras sa dimenzijama hocu i ja da napravim jedan (ne moras jako detaljno). Imam sliku Chilly-1 evaporatora ali mi fale dimenzije, pa sam onaoko odokativno na osnovu precnika rupa izracunao ostatak, ali bih ipak voleo da imam tacnije dimenzije.

edit: Sto se tice bezbednosti ne brini nista, to nema sanse da "grune". Ceo sistem je izvakumiran i to je mala kolicina, a bilo kakvo curenje bi dovelo do loseg rada sistema tako da bi se lako primetilo. Inace imam primer testa gde je lik odrzavao -40C sa 200W test opterecenja uz pomoc tog kompresora punjenog propanom ;)

kopija kosta 40Evra + 20 evra adapter za socket. Ja sam se odlucio ipak za R507 vidjecemo koliko ce u praksi imati uticaja.
Sto se tice kondenzatora odlucio sam se za bakreno rezenje Austriske kuce Zern (poznate i po WB'ima koje proizvodi, mislim da je to najbolji single radiator na trzistu , moguca montaza dve 12stice) -> http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280007523993&fromMakeTrack=true

monteboy je napisao(la):
kopija kosta 40Evra + 20 evra adapter za socket. Ja sam se odlucio ipak za R507 vidjecemo koliko ce u praksi imati uticaja.
Sto se tice kondenzatora odlucio sam se za bakreno rezenje Austriske kuce Zern (poznate i po WB'ima koje proizvodi, mislim da je to najbolji single radiator na trzistu , moguca montaza dve 12stice) -> http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=280007523993&fromMakeTrack=true
Lepo nema sta. mene su ispalili za kompresor (NL11F), tako da ce biti ona varijanta daj sta das sa R22 (to ima onaj moj drugar) :smash: Mislim da ce i to raditi posao. Saznao sam na onaj pritisak statickog punjenja nije jasno odredjen. Krenes od 3.5-4 bara, pa dodajes... evo okacicu uputstvo za fine tuning sistema. Potrebna su 2 manometra. Jedan od -1 do 10 bar, a drugi od 0 do 20 bar. jeste da kostaju, ali se isplati jer izvlacis maksimum performansi. Evo fajla.

Prilozi

• 10-135.pdf
    562.4 KB · Pregleda: 90
GoranM je napisao(la):
Lepo nema sta. mene su ispalili za kompresor (NL11F), tako da ce biti ona varijanta daj sta das sa R22 (to ima onaj moj drugar) :smash: Mislim da ce i to raditi posao. Saznao sam na onaj pritisak statickog punjenja nije jasno odredjen. Krenes od 3.5-4 bara, pa dodajes... evo okacicu uputstvo za fine tuning sistema. Potrebna su 2 manometra. Jedan od -1 do 10 bar, a drugi od 0 do 20 bar. jeste da kostaju, ali se isplati jer izvlacis maksimum performansi. Evo fajla.

R22 kompresori su sa mineralnim uljem znaci trebace ti R22 ili propan. ukoliko zelis koristiti R404a ili R507 moraces mijenjati ulje u kompresoru. Mada super je da pocnes sa necim pa bilo to R22 ili nesto drugo nebitno , sto jeftinije to bolje za pocetak.

Staticko punjenje nije tacno odredjeno , 3-3.5 bar je neka sredina , punis staticki onda pokrenes kompresor i vidis na manometrima koliko treba jos nije iskljuceno naknadno skracivanje kapilarke za efikasnije hladjenje.

Evaporator ce mi stici za tri nedelje napravicu fotku i navesti sve relevantne dimenzije :)

Sto se tice manometara ima jedna lepa firma "Refco" , vidi ovde
http://cgi.ebay.at/H29-132-Refco-Ma...ryZ83638QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

poz...

Poslednja izmena:
Bas bi mi pomogle te dimenzije :)
Sto se tice manometara trebalo bi da ih nadjem pocetkom sledece nedelje (ima firma tu kod mene u blizini koja ih pravi). Duzinu kapilare ne mislim da menjam, tj. ostacu na oko 2.4m jer to je ono sto se koristi i sa propanom i sa R22, a svo fino podesavanje cu obaviti sa dodavanjem gasa, tako mi je najlakse. Planiram da to podesavanje obavim sa test opterecenjem od oko 120W.
Da "dohvatim" i -30C u punom opterecenju (200W) bilo bi super.
edit: koliko sam shvatio za r404a treba sinteticko ulje, zar ne?

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Bas bi mi pomogle te dimenzije :)
Sto se tice manometara trebalo bi da ih nadjem pocetkom sledece nedelje (ima firma tu kod mene u blizini koja ih pravi). Duzinu kapilare ne mislim da menjam, tj. ostacu na oko 2.4m jer to je ono sto se koristi i sa propanom i sa R22, a svo fino podesavanje cu obaviti sa dodavanjem gasa, tako mi je najlakse. Planiram da to podesavanje obavim sa test opterecenjem od oko 120W.
Da "dohvatim" i -30C u punom opterecenju (200W) bilo bi super.
edit: koliko sam shvatio za r404a treba sinteticko ulje, zar ne?

Za R134,R404a ili R507 treba POE (Polyolester -> sinteticko) ulje
2.4m je neki prosjek gledao sam sisteme i sa 230 ili 225cm.
precnik kapilarke 0.7mm

sto se tice kopije Chilly1 pogledaj ovdje :
http://phasechange.extremecooling.net/vapo_ls_merlin/8.jpg

Vrh Dno