Šta je novo?

Firma za prodaju softwer-a

Boyce

Čuven
Učlanjen(a)
14.02.2004
Poena
649
Pozdrav,

Zeleo bih da pitam sve ljude koji imaju nekog iskustva u oblasti otvaranja firme i prodaje softwera da mi malo pomognu i pojasne neke stvari :) Slican topic sam postovao pre vise od pola godine na jos jednom forumu, ali sada je znatno drugacije.

Vec neko vreme se bavim prodajom softwera preko interneta. Prodajem Delphi komponente i jedan mali shareware program (radim na jos jednom vecem programu, ali on nece skoro). Prodajem samo stranim kupcima koji komponentu plate preko ShareIt-a (www.shareit.com). ShareIt mi posle toga uplati novac na devizni racun u nasoj banci.

Zeleo bih da taj posao potpuno pravno regulisem i da otvorim firmu. Mislim da ici i dalje ovako nije resenje, i zelim da se sasvim polako pomerim u pravcu otvaranja firme.

Gledao sam poslednjih nekoliko meseci kakav tip firme (radnja ili preduzece) bi mi najvise odgovarao i mislim da mi je D.O.O najbolje resenje. Da li se slazete sa ovim. Zelim da izbacim kao opcije one tipove firmi gde odgovaram celokupnom imovinom, ili gde placam porez fiksno. Takodje cuo sam da dobar deo tih tipova firmi nemoze da izvozi (osim ortackog drustva gde se odgovara celokupnom imovinom). Pogledao sam da za DOO je potreban osnivacki kapital od (skoro uvedeno) 500e.

Uplate:
Ono sto me najvise zanima je da li firma uopste moze funkcionisati sa primanjem uplata od ShareIt-a na devizni racun. Verujem da se ovo dosta razlikuje od klasicnog izvoza gde se pojavljuje odredjena dokumentacija, roba fizicki prelazi granicu itd. Dok u mom slucaju novac do mesecne prodaje se uplati na racun, bez ikakve papirologije, i to je to. Naravno od tog novca se placaju svi doprinosi, i na to sam spreman (mentalno ;)).

D.O.O:
Ovaj tip preduzeca mi se najvise svidja. Ono sto je najbolje u tome je sto je odgovornost ogranicena, i cini mi se da je najfleksibilniji tip preduzeca. Sad, cuo sam je ovaj tip preduzeca najvise oporezovan i da se (ne dao bog) najteze zatvara (vise meseci). Da li mi preporucujete ovaj tip preduzeca? Moje zelje su da imam najfleksibilniji tip firme, da nije sa neogranicenom odgovornoscu, da firma moze lakse da se razvija, da mogu dosta da naucim. Dakle, zeleo bih da napredujem u poslu u svim pravcima, nije mi cilj da dostignem neki nivo i da stanem :)

Porezi:
Da li se prilikom izvoza (prodaje softwera u inostranstvu) placa porez na promet (PDV uskoro). Ako se placa, kako da to dostavljam poreskoj upravi. Meni dakle ShareIt placa na mesecnom nivou a ne po prodatom proizvodu. Tu takodje dolazi i VAT, koji je izgleda lakse srediti, jer ga ShareIt kontrolise (cena mojih proizvoda ce biti veca za clanice iz EU). Uglavnom, nemam koga da pitam u vezi ovoga jer je ovo cime se bavim retka stvar i dalje u Srbiji.

Pogodnosti:
Da li sa svojom firmom imam neke pogodnosti u odnosu na fizicko lice. Da li sam oslobodjen poreza na kupovinu softwer-a koji kupim na ime firme.

Pozdrav i hvala na svakom savetu. Ja cu mozda postaviti jos neka pitanja posle vasih odgovora.

Firmu cu najverovatnije otvoriti sa prijateljem koji ce biti
zaposlen, tako da se nadam da mi administracija nece praviti ogromne probleme, i da cu moci da se skoncentrisem na razvoj softwera.

Softwer je roba-proizvod kao i svaki drugi proizvod te se shodno tome njime može trgovati na globalnom nivou, naravno podrazumeva se da je sve u pravno definisanim (legalnim) okvirima. Bilo bi dobro ako možeš da se raspitaš kod nekog stručnjaka (knjigovođa, pravnik...) kako je pravno definisana trgovina softwerom u Srbiji i koji bi model firme tebi najviše odgovarao obzirom da nameravaš da izvoziš svoje proizvode. Nisam u toku sa dešavanjima u Srbiji tako da nemam pojma koje su trenutne poreske stope u kao i pravna regulativa.

Nisam razumeo tvoje pitanje u vezi napredovanja u poslu. Da li tebe zanima napredovanje u domenu menadžmenta ili softwera?

Hm... Nije mi jasno, zbog cega hoces da otvaras firmu? Koji je smisao toga, osim da hranis masu neradnika koja postoji u ovoj drzavi.

I ako bas bas hoces to da radis, otvori firmu u nekom poreskom raju, kao sto je Panama, Marsalska ostrva, Luxemburg i sl. (a i globalno gledano, jeftinije je nego u srbiji)
Pa ako ti bas krene, preseli je negde u USA ili UK i sl.
Onda na osnovu prometa firme, mozes i papire da dobijes i sl. Ima masa mogucnosti, i prodaja pameti je jako dobar posao (ako pamet zaista i imas) ali zaboravi ovu prokletu zemlju.
Ja radim nesto slicno sa inostranstvom, i toliko problema imam sa ovom zemljom, da sada deo posla radim iz hrvatske, verovao ili ne. Radio sam preko madjarske, ali od kako su uveli ove vize, smorili me, pa sam otkrio da su i hrvati mnogo iznad nas, na zalost.

Pozdrav

Nameravam da posetim advokata i nekog knjigovodju, ali nije lose i ovde da prodiskutujem o ovome. Nabavio sam neke stvari, ali mozda se jos neko bavi slicnim poslom, pa moze da pomogne.

Zanima me najpre napredovanje firme :) , a da sa njom raste i moje znanje i iskustvo u svim oblastima. U tehnickim stvarima sam vrlo dobar, ali sam u menadzmentu i administrativnim stvarima na pocetku. Radila su 2 coveka za mene nesto honorarno i jednostavno, i to je to. Tako da me sa te strane ceka mnogo ucenja. Naravno moram non-stop da istrazujem trziste i da naucim da sto bolje prezentiram i prodam. To su naravno ciljevi za koje su potrebno i vreme, pa se nadam se da ce mi odredjeni tip firme to najbolje omoguciti.

@Misa063: Moram da raspolazem novcem u Srbiji zbog troskova :). Cini mi se da bih imao problema kod prebacivanja novca ovde sa nekom Panama/Sejsel firmom. Za otvaranje u tim zemljama nemam nikakvo znanje, i cini mi se da cu mnogo teze doci do njega. Pokusao sam da dobijem neke informacije, ali sve je nekako underground. Zato mi se cini da je otvoriti ovde za sada najbolje resenje. Mozda kasnije zaposlim nekog, pa mi to bude mnogo lakse sa nasom firmom. Imanje "Panama" firme mi se za mene cini isto kao nemanje firme. Oni mi i sada salju novac kao fizickom licu.

Vidi, ne znam zašto ali kod naših ljudi je simptomatično da pokušavaju da budu stručnjaci za sve, što bi se reklo one-men-company, a to ne valja! Umesto da trošiš svoje vreme na akumuliranju inforamcija i ovladavanju menadžment veštinama, bolje ti je da to svoje vreme iskoristiš na usavršavanju svojih proizvoda ili sticanju novih znanja u domenu softwera jer ipak je to tvoja prioritetna aktivnost koja ti donisi kintu. Jednostavno rečeno, guraj u oblasti softwera a za menadžment angažuj nekog ko je stručnjak u toj oblasti. Imaj na umu da je menadžer iznajmljna radna snaga isto kao i čistačica ili portir samo menadžer ima viši stepen stručnosti, odgovornosti i košta više od portira.

Poslednja izmena:
@stvorenje, idemo malo u offtopic:
razumem te, ali dok ne stignem do tog stupnja da mogu da angazujem menadzera, proci ce neko vreme. Moram do tog stupnja da dodjem i mentalno i finansijski. Nekome je angazovanje menadzera kao dobar dan, meni jos nije :(. Za to vreme moram sam to da radim, i nije lose jos nesto nauciti. Moj je plan da ja vise idem u pravcu nekog globalnog rukovodjenja firmom (za neki niz godina), dok bi neko drugi bolji bio zaduzen za softwer. Ja nisam najbolji programer, samo prosecan :)

molio bih, (ako moze) da raspravljamo o firmi za softwer.

Kakve troskove imas??? Pa ne razvijas mlazne avione???
Sve to mozes i spajzu da radis? Mislim ne razumem te? Prodajes pamet, gde su tu troskovi koji moraju preko papira da idu? Repromaterijal, ganglije?

troskovi mog zivota :) potrebno je placati stanarinu, hranu, hosting, domen, internet, buduce radnike...dakle novac ce mi trebati. Kako mogu prebaciti novac sa stranog racuna offshore firme u Srbiju? Sve mi je to nekako klimavo, i na ivici. Za to vreme dok se budem cimao oko toga , mogu da zaradim duplo vise. Dakle, i dalje zelim da otvorim firmu kod nas, i za sada ne uzimam u obzir "ostrvske" firme.

Uh.... Otvoris racun u nekoj ino banci, i na taj racun ti lezu pare. (uh, zaboravih, prema zakonima, ove, nadam se, ne jos zadugo moje zemlje, ti i NE MOZES da imas racun u stranoj banci) (valjda ti i to nesto govori o kom kalibru propale banana zemlje se ovde radi)
Onda sa tog racuna sebi preko neta prebacis sta ti je potrebno na domaci racun. Ostalo sedi i ceka.
Ili brate, lepo ti uplacuju na devizni racun u domacoj banci i gotovo. Sta fali tome?

Nikada necu zaboraviti kada su mi pre par godina dosli iz gradske cistoce, da mi izmere radni prostor u okviru stambenog objekta gde sam radio, i na taj deo sam placao skuplje iznosenje smeca na komunalijama?!??! Za sta skuplje, za par bacenih listova papira? Pa nisam se bavio obradom metala, vec prodajom pameti.
Pa taxa na isticanje firme i sl. gluposti?!?!
Ne daj ovoj zemlji ni dinara vise nego sto je bas bas neophodno. Potrosice na narukvice, ugradnje, sluzbene automobile, ruckove i ku*ve. Od mene dosta, a ti kako hoces.

Razumem te u potpunosti, drzava je takva kakva je. Ali ja zelim da polako gradim firmu i da sticem iskustvo u njoj. Nemogu ceo zivot da radim kao fizicko lice, tj. kao samozaposlen. Tu nema nekog napretka, i vec pocinjem da osecam kako je tesko biti jedini zaposlen (mnogo teze nego raditi za nekoga).

Imati firmu na nekom ostrvu se svodi na isto. Zelim da naucim mnogo vise o propisima i porezima, da zaposljavam ljude i da se lagano sve siri. Trebace mi to kasnije mnogo vise nego znanje u programiranju.

Naravno da bih ja vise zeleo da imam firmu u USA, Engleskoj i sl. nego u Srbiji, ali to ce kasnije. Ove akrobacije sa racunima nisu vredne truda, barem kod nizih iznosa.

Ne znam zasto bezis od npr ortackog drustva. njegovo osnivanje je extra jeftino i lako (za ortaka uzmes kevu ili caleta ili nekoga za koga znas da nece da te prevare). Da jeste onda odgovaras sa celom imovinom ali ti u tom poslu ne mozes mnogo da padnes u bulu eventualno za hosting. PS: PDV se ne placa na robu koja se izvozi..

Ortacko drustvo je cini mi se najlosiji izbor. Uvek postoji mogucnost da me tuze ako moj proizvod nesto gadno napravi, ili ako ja nesto zeznem, ili cak moj radnik buduci. Isto tako neka investicija u buducnosti moze da napravi gomilu problema. Mogu slucajno (sto je cesto u softwerskoj industriji) da ubacim neki patent i da me posle tuze. Tako da gledam da preskocim to. Ova solucija deluje dosta primamnjivo, ali je cini mi se i rizicno.

Vrh Dno