Šta je novo?

firefox se tripuje

Mirko BGD

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
imam problem sa FFom, cudan mu je neki font i nesto se tripuje... evo kako vidi stranu:

zna li neko u cemu je problem?

Poslednja izmena:
Eh, pa da nisam otvorio ovu temu ne bih poverovao da toliko hvaljeni i u nebesa uzdizani firefox može da ima neki problem! :d

na winu sa FF tih problema nemam, ocigledno je nesto do fonta tj moram da ubacim font od wina...

inace FF je stvarno odlican, s pocetka nisam mogao da ga smislim stalno sam furao operu, medjutim kad sam provalio sve one add ons shvatio sam da je to jedan od najboljih browsera trenutno na trzistu

A da nije ocigledno stvar do doticnog sajta, odnosno do optimizacije doticnog sajta za druge web browsere, operativne sisteme i sl. Postoji masa sajtova koji jedino normalno izgledaju u IE.

Nisi jedini, i meni se taj "problem" javlja u Ubuntu-u. Ne obaziri se mnogo, nije do tebe, vec do njih problem. ;)

Poslednja izmena:
ali kad taj sajt, iz wina, takodje sa FFom pregledam sve je totalno normalno... i to nije jedan jedini sajt koji ima taj problem... ima ih podosta, recimo na benchu su mi neka mala ruzna slova itd ceo web mi se izoblicio

Prvo moras da instaliras msttcorefonts, to su fontovi koji se koriste u Windowsu (Arial, Verdana...). Zatim da se pomiris sa time da ti fontovi ne mogu da izgledaju isto kao u Windowsu, cak sta vise odvratno izgledaju. U svakom slucaju probaj instaliraj win fontove i probaj ovo - https://wiki.ubuntu.com/Fonts#Font settings

Poslednja izmena:
au polako pocinjem da mislim da je linux krs izgleda da cu uskoro morati da radim novo particionisanje

Problem je definitivno do fonta,kad se stavi arial,sve je kako treba, i da, Opera prikazuje kako bi trebalo bez ikakvih intervencija.

Poslednja izmena:
Jel si instalirao win fontove u tom Ubuntu-u, ako nisi to je problem ;)

Meni su izgled tih fontova u ubuntu mnogo lepsi nego ovaj u windowsu :p

nisam i ne znam kako... instalacija bilo cega na ubuntu je toliko zakomplikovana da nemam reci

Recimo da si prilicno nov na linux-u i da ne znas o cemu pricas.
Ubuntu je definitivno najmoronfriendly sistem. Bukvalno sve ide preko apt-get install ili synaptics-a. Mozes da koristis i Add/Remove iz menija.
Ako nema u repos onda skines program paket za ubuntu, kliknes na njega i to je to.
Sto se tice tih fontova to je poznat problem sa firefox-om. Nije stvar sa linux-om nego sa firefox-om za linux. Pomaze kad instaliras msttcorefonts paket. To mozes preko apt-get.
Ubuntu je jako lak ali kao i za sve na ovom svetu moras malo da procitas.

A mozes i da update-ujesh malo taj firefox :) pa i ubuntu ..

фонтови у линукс дистрибуцијама су уопштено фуј. то је чињеница. и ма шта да се учини, не могу никако да буду као у прозорима.

moze da se ucini da fontovi budu kao u windowsu, treba prilikom kompajliranja font "engina" da se ukljuci switch za hinting, ima po forumima detaljno uputstvo.
(Zbog patenta koji adobe ima na truetype fontove, oni u linux-u izgledaju bezveze kad se iskljuci antialiasing.)

Nazad
Vrh Dno