Šta je novo?

Firefox & addons - generalna tema

Zvezdaš™

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2009
Poena
330
AdBlock - koristan addon za blokiranje reklama i flash animacija
NoScript - blokiranje java skripti i flash animacija
GreaseMonkey - ekstenzija koja omogućava da sami kreirate izgled vašeg web-a uz pomoć java skripti.
FlashGot - ekstenzija koja omogućava da vaš download menadžer radi sa Firefox-om ako nema Firefox integraciju
WOT - Web of trust - Ekstenzija koja vam "govori" da li je sajt na kome se nalazite bezbedan
Ghostery - ekstenzija koja blokira loše sajtove/skripte koje služe za reklamiranje ili tracking korisnika.
FlagFox - ekstenzija uz pomoć koje saznajete gde je smešten server sajta koji posećujete

Koristio sam većinu ekstenzija na Firefoxu 3.6 i zadovoljan sam.
Imam i zamerke a odnose se na whitelist u AdBlock-u kao i usporavanje Firefoxa kad se zajedno koristi NoScript i Ghostery

Ima i ostalih popularnih skrripti poput Download statusbar, FlashBlock ...

Ova tema je zamišljena kao glavna tema za sve verzije Firefoxa i njihovih addon-a a otvorena u dogovoru sa administratorom.

Koje ekstenzije vi koristite?

Ghostery ne bih preporučio jer sam čitao, pre neki dan, na blogovima Mozille da ova ekstenzija ima veliki memorijski leak što izaziva usporenja i kočenja u Firefoxu. Ti memorijski leakovi bi trebalo da se izbegnu i zato je Mozilla ugradila lovac na memorijske leakove u verziji Firefox 15 beta, što bi trebalo da ih u potpunosti eliminiše. Jesi li probao to, Zvezdaš ?

Ja koristim AdBlock Plus, Noscript,Download Statusbar, Greasemonkey, DoNotTrackPlus, Download Helper, Easy Youtube Video Downloader, Epub Reader, Firebug, Flash Video Downloader, Translate This.

Kosta, ja koristim AdBlock plus, liste manuelno unosim sa ovog i ovog linka.
Pored toga koristim i NoScript i GreaseMonkey sa HD Suite java skriptom za Youtube.

Koristio sam Ghostery i odlična je dopuna uz NoScript ali sam primetio da je učitavanje mnogo sporije uz njega.
Moram da napomenem da sam koristio stariju verziju Ghostery jer novije nisu kompatibilne sa Firefox 3.6.3 koji koristim pa je moguće da su u novijim verzijama taj bug uklonili.

Ako me pitaš zašto ne koristim najnoviji Firefox rećiću ti da je razlog to što mi Firefox dobije efekat mentosa i kole kada idem na youtube.
I koliko sam video nisam jedini koji ima probleme sa flashom kad je u pitanju verzija 14. Verziju 15 nisam probao. Kad krajem avgusta izađe verzija 15 testiraću je pa ako se isto ponovi vratiću se opet na staru verziju :d

Zato sam se vratio na 3.6.3 i nemam tih problema.

Onda je za tebe Waterfox, probaj ako imaš 64-bitni Windows. Verujem da ćeš se veoma iznenaditi koliko glatko i brže radi. To ti je Firefox 64-bitni, praktično.

Čuo sam da je Waterfox za x64 ali mi tako nešto ne treba, hvala na savetu. Ima i Flock, Netscape koji su ukinuti a bazirani na Firefoxu, tu je i K-Meleon ali on duže vreme ne izlazi.
PaleMoon nisam testirao i možda ću ga u dogledno vreme testirati ako za tim bude potrebe.

Istina je da scroll stranica u Firefox 14 ide kao podmazano dok je scroll stranice u Firefox 3.6 po malo "secka" ali mi ne smeta u čitanju stranica.
Problem kod Firefox 14 nastaje u flashu i da nije toga koristio bi poslednju verziju. Uostalom video si video iz mog prethodnog posta i valjda ti je sve jasno :)

Da,da,znam šta hoćeš da kažeš. Međutim, ne znam šta je kod mene posredi, da li je samo navika u pitanju ili nešto drugo, pojma nemam, jer ja apsolutno ne primećujem da fleš sporije radi kod mene...a svaki put kada se pojavi novi Firefox odmah pređem na njega.

Jesi li koristio još neke ekstenzije, šta je sa onim ekstenzijama za sportske rezultate i vremenske prognoze ?

Ne.
Koristio sam ranije WOT i FlagFox ali su popili šut kartu, ne samo da su nepotrebni za običan surf već postaju sve glomazniji i glomazniji.
Za rezultate koji mi trebaju koristim Soccerway. Ima sve Evropske lige, arhive, od Super lige Srbije pa do Srpskih liga, a ima i nekoliko liga zemlje u kojoj živiš. :)

Još samo kad bih video na tom sajtu gde im je ekstenzija za Firefox bilo bi dobro.

Šteta da nema, još uvek, esktenzije koja prati sve rezultate sa Olimpijskih igara u Londonu, e to bih stavio sigurno.

Unosim sve liste koje se završavaju sa TXT.

Default liste mi "smetaju" jer su sajtovi platili autora liste da ih stavi na white list kako bi reklame mogle da se prikazuju na njihovim sajtovima.
Ali uvek ostaje opcija da se iritirajući linkovi i flash animacije uklone manuelno.

Inače ove liste sa linkova koje sam ostavio nije moguće skinuti sa samog AdBlock plusa a pronašao sam ih pretragom preko gugla

Liste "antisocial" i "extreme measures" sa Adversity linka su eksperimentalne liste i nisu zvanično dostupne preko AdBlock plusa kao i neke Fanboy liste.

Možeš da dodaš svoje liste direktno bu AdBlock plusu a možeš da dodaš i ovih nekoliko lista sa "mojih" linkova.

Ne znam da li misliš da host file kao edit Adblock plus liste ili host file kao edit host fajla u win32 direktorijumu?

Poslednja izmena:
Zvezdaš, moja preporuka je da OBAVEZNO probaš addon DoNotTrackPlus: http://www.abine.com/dntdetail.php

Ne kažem to bez razloga, očuvanje privatnosti na netu je za mene imperativ !

Ne kažem to bez razloga, očuvanje privatnosti na netu je za mene imperativ !

Probao sam ga kad si ga napomenuo još u prvom tvom postu ali sam ga deinstalirao.
Lep interfejs ali ništa više od toga - bez uvrede.

Ako ti je toliko stalo do privatnosti onda da znaš da i Farefox radi "tracking" i to preko adrese fxfeeds.mozilla.com
Koliko sam reazumeo razlog tome je da znaju koliko korisnika ima Firefox ali i drugi Mozilla programi.

Poslednja izmena:
Greška. Molim admine da obrišu post

Vrh Dno