Šta je novo?

Firefox 3.5 Final

Sveki

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
320
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/3.5/releasenotes/

Izgleda da je mnogo bolji od 3.0.x verzije, spisak poboljsanja je jako veliki:

What’s New in Firefox 3.5 (Release Candidate)

Firefox 3.5 (Release Candidate) is based on the Gecko 1.9.1 rendering platform, which has been under development for the past year. Firefox 3.5 offers many changes over the previous version, supporting new web technologies, improving performance and ease of use, and adding new features for users:

* This beta is now available in more than 70 languages - get your local version.
* Improved tools for controlling your private data, including a Private Browsing Mode.
* Better performance and stability with the new TraceMonkey JavaScript engine.
* The ability to provide Location Aware Browsing using web standards for geolocation.
* Support for native JSON, and web worker threads.
* Improvements to the Gecko layout engine, including speculative parsing for faster content rendering.
* Support for new web technologies such as: HTML5 <video> and <audio> elements, downloadable fonts and other new CSS properties, JavaScript query selectors, HTML5 offline data storage for applications, and SVG transforms.

Izgleda da je mnogo bolji od 3.0.x verzije

* This beta is now available in more than 70 languages - get your local version.
Ne verujem da je baš mnogo bolji, ali verujem da ima sasvim dovoljno korisnih poboljšanja.

* I dalje ne postoji srpski prevod, već samo српски :S:

Novi JavaScript engine je doneo popriličan napredak.

Firefox 3.5 is two times faster than 3.0. And ten times faster than 2.0.

* Based on the results of a SunSpider test of JavaScript performance on a Windows XP machine.

U 3.0.11 su konacno popravili bookmarks open bug (ono kad ih ima previse, ili je instaliran Kasperski pa otvori bookmark this page umesto menjija). Trebalo im je sest godina...

a inace je srpsko oficijalno pismo latinica!? :trust:
oba su zvanična pisma, ali se ćirilica sigurno koristi daaaaleko manje na kompovima...

EDIT: gle, stavrno je samo "ćiriličko pismo" službeno. Mislio sam da su oba... No, to nema nikakve veze sa time da Mozilla tim prevodi FF na ćirilicu, a ne i na latinicu (koja se više koristi). Ok, glupo je što prevod za FF nije poseban fajl - tako bi se lakše prevodilo...

Poslednja izmena:
Firefox 3.5 is two times faster than 3.0. And ten times faster than 2.0.

A jesu li napisali u cemu je dva puta brzi od 3.0.11? Ubio me bog ako uopste vidim neku razliku. Ne kazem da nema novina, ali da su kao nesto bas vidljive i nisu.

ja se nadam da im se ovo nece desavati u 3.5

ff 3.0.11, 2 otvorena taba :wall:

firefox702.jpg

oba su zvanična pisma, ali se ćirilica sigurno koristi daaaaleko manje na kompovima...

EDIT: gle, stavrno je samo "ćiriličko pismo" službeno. Mislio sam da su oba... No, to nema nikakve veze sa time da Mozilla tim prevodi FF na ćirilicu, a ne i na latinicu (koja se više koristi). Ok, glupo je što prevod za FF nije poseban fajl - tako bi se lakše prevodilo...

Лош ти је аргумент, па и српски се користи далеко мање на рачунарима, па то не значи да сви програми треба да буду искључиво на енглеском. Уосталом, шта ти смета, ти не мораш да пишеш ћирилицом, само су менији и дугмићи у том писму... :)

I ja sam apdejtovao na 3.5, izasla je zvanicno...

procitah da danas izlazi 3.5 final, ali jos nema na sajtu? :-/

Instalirao Rc3, malo mi je sporiji od prethodne verzije koju sam imao. Ima malu zadrsku kod klika na link iz bookmarka?

Verovatno je 3.5 final = 3.5 RC3.

Evo ga 3.5 final na mozilla.com

Kakvo je stanje sa add-ons-ima? Da li je neko primetio da mu ne rade pojedini add-ons-i? Mislim na finalnu verziju, ne na RC.

Poslednja izmena:
Meni je izbacio nekompatibilnost za ScrapBook i TabMix Plus (ako ne racunam od skora popularni add-on za besplatno slanje SMS-ova :) ).

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/downloads/latest/6543/addon-6543-latest.xpi

Evo di add-on za force install verzija koje nisu kompatibilne sa instaliranom verzijom FF-a.

U principu, sve te extenzije rade i na novijim verzijama ff-a, ali im hederu pise da rade do verzije 3.0.xx ili nesto slicno, pa prijavljuju da nisu kompatibilne sa 3.5.xx.

Hvala.
Nemam nameru da deinstaliram 3.0.11 trenutno. Probaću kasnije instalaciju 3.5 preko 3.0.11, pa se nadam da će add-ons-i raditi.

:wave:

Meni radi sve...a proradio je i onaj addon za SMS, uz pomoc force install-a:)

U svakom slucaju, kad se ode na proveru unapredjenja FF-a (kao kad se trazi update FF-a rucno), izbacice prozor u kome kaze koje dogradnje su nekompatibilne sa 3.5 a imas instalirane ...

:)

Poslednja izmena:
JEl se primeti razlika u brzini kao sto reklamiraju u odnosu na 3.0.11? I koliko su korisni novi features u 3.5?

Nazad
Vrh Dno