Šta je novo?

FinalCut istorija

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Sad citam nesto o nelineranoj montazi i stignem do FinalCut-a. Od ranije znam da su ga napisali isti ljudi koji su napisali i Adobe Premier ali ono sto nisam znao je da Macromedia nije mogla da izbaci taj software (FinalCut) na trziste jer je imala neki ugovor sa Microsoftom, odnosno TrueVision, koji joj je branio da izbacuje proizvode bazirane na QuickTime-u!

:d

koliko su daleko isli u Microsoftu kad su pravili ovakve ugovore... ?!?
jos od ranije je poznato da je QuickTime sledeci najveci ripoff Apple-a od strane M$-a - da nije bilo QuickTime-a i San Francisco company-a pitanje je da li bi Windows Vista danas imala uopste Video playback feature :D :D :D

----

a sve ovo je odgovor na moje pitanje/nerviranje zasto pobogu Adobe Premie Pro (ili verzija 7) ne dozvolja da se instalira na Windows 2000 vec zahteva XP (tako ispise prilikom pokusaja instalacije na Win2000) ali ako se instalira na XP-u pa prebaci na Windows 2000 radi najnormalnije... link ka staroj temi, post #5

odgovor: Premier Pro je ponovo napisana aplikacija kako bi bila validan odgovor na FinalCutPro pa satro koriste nove tehnologije sto se vidi iz toga da zahteva novi Windows, tj. XP :D

Poslednja izmena:
Uplašio sam se da FinalCut ide u istoriju. Pazi malo kako imenuješ teme. :)

Ne razumem, kako je to Microsoft ukrao od Applea QuickTime? Jel misliš na Finder preview ili?

ukucaj u google "QuickTime San Francisco company", mislim da ti je prvi link ka wikipediji a za vise detalje pogledaj: link

posledica ovoga (spora oko QuickTima-a) je izuzetno bitna i za Apple i za M$: Apple povukao tuzbe za kopiranje OS-a, M$ ulozio onih cuvenih 150$ miliona u Apple, Apple PONOVO dobio Microsoft Office posle decenije...

to je jos jedno polje gde je M$ izgubio a Apple dobio: danas niko ne koristi PlayForSure ili ex. (zaboravio sam kako se ranije zvao) vec se koristi iTunes i FairPlay (a uskoro nece ni to jer je Steve pre nekog vremena rekao da je to besmisleno link link2 a danas Apple na iTunesu prodaje i muziku bez DRM link); Applov FireWire je danas standard za video kamere...
a M$ nam je podario svoju ActivX tehnologiju koja se danas koristio kao podloga za Viruse :D ... i da bi nas primorao da koristimo M$ tehnologiju, Windows (mene konkretno sa Raiffeisen online banking-om koji je napisan u ActivX-u) ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno