Šta je novo?

Filteri, kako se koriste ND i makro filteri ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Pozdrav svima posle dužeg vremena.

Nastavljam unapređenje mog Nikona P7700 i poslednje što sam kupio za njega je kožna torbica, polarizacioni filter 58 mm B+W, UV filter Hoya S-HMC 58 mm, žičani daljinski okidač i makro filter dioptrije +10.

E sad, nije mi baš najjasnije kako se koristi taj makro filter +10, to je ovaj odavde. Jeste da sam ga jeftino platio ali to je samo proba, ako se budem izveštio lako ću posle uzeti neki kvalitetniji dioptrije +4 ili +5.

http://www.amazon.de/gp/product/B001EMTONM/ref=oh_details_o01_s00_i00?ie=UTF8&psc=1 - to je taj

Evo ga i Hoya UV : http://www.amazon.de/gp/product/B0000AI1HW/ref=oh_details_o03_s00_i00?ie=UTF8&psc=1

B+W polarizacioni sam kupio u lokalnoj foto radnji za SAMO 40 evra, veličina 58 mm. Da ne verujete, tamo radi naš čovek i dao mi je dosta ispod cene, baš sam se oduševio. Treba da mu kupim nešto zauzvrat, da ga častim.

E sad, pošto ovaj Makro filter +10 mogućnost da bude nakačen na recimo Hoya UV ili ovaj B+W polarizacioni, da li je to pametno ili je bolje da uvek stavim samo jedan filter istovremeno na objektiv ?

Što se tiče ND filtera, još uvek ga nisam naručio ali planiram uskoro. Da li neko može, molim vas, da mi da DETALJNE savete kako se radi sa njima i koji je najmanji ispod koga ne bi trebalo da idem. Npr da li da uzmem minimalno ND8, ND16 ili ND64 ? Sa njima treba da se radi preko stativa ili ne mora uvek ?

P.S. Da ne bude zabune, od ranije sam kupio originalni Nikon adapter (koji je ujedno i senilo) pa zato mogu da kačim 58 mm filtere na moj aparat.

Evo ti link bar to nije tesko pa sam odaberi koji ti ND filter treba.
Sto je veci broj, propistljivost svetla je manja a ekspozicija duza, tako da bez stativa tesko da ces slikati.

http://en.wikipedia.org/wiki/Neutral_density_filter

A sto se tice makro stakla ne znam koliko su stvarno dobri da ne kazem losi.
Imam Raynox DCR 250 macro i nije losa stvarcica kad se nema bas pravo makro staklo.

Poslednja izmena:
Video sam taj Raynox DCR 250, ali nažalost ne pravi se u dimenziji takvoj da odgovara 58 mm adapteru koga ja imam. Jel to ovaj imaš ? http://www.amazon.de/Raynox-DCR-250...UTF8&colid=TIKFPA01EC70&coliid=I1C303YEYRQZKT Da li znaš možda da li postoji ikakva šansa da se nakači na moj adapter za Nikon P7700 koji je 58 mm ? Ili nema nikakve šanse ?

Da li je realno da sa ovim makro filterom koga sam kupio zaista slikam bube i razne stvari u krupnom planu, ili nije realno ? Ima li još nekog ko ima iskustva u tim makro filterima, bilo da su od Hoya, B+W ili bilo kog drugog proizvođača ?

Dakle, što se tiče ND filtera. Da li je dovoljno da uzmem samo jedan, npr treba mi kada slikam po JAKO sunčanom danu gde praktično mi je nemoguće da od svetla uslikam neki objekat koji se ne pomera, pa ma šta pokušao fotografija UVEK pregori ili se vide neki detalji ali ni izbliza nije to ono što ja želim. Dakle, da li je tu dovoljno ND16 ili se mora pucati na ND64 ili čak ND400 ? Naravno, imam uvek stavljen polarizacioni filter pa još kad bi na njega stavio neki ND mislim da bih dobio ono što tražim, da li sam pogodio suštinu ?

Samo da ne preteram sa jačinom ND filtera pa da dobijem ono što nisam hteo,zato i pitam za savet.

Ne razumem Kosta kako ne moze Raynox na 58mm? Ja ga kacim na objektiv od 52mm precnika i na 67mm. Sve sto je u tom rasponu moze. :)
On se ne zasrafljuje klasicno vec ima dve opruge (stipaljke ) koje se kace na unutrasnji obod objektiva. Lako se stavlja i skida!
Probao sam neka stakla za uvecanje ali nisam dobio kvalitet fotki koje sam ocekivao ili nisam ubo' proizvodjaca ne znam.
Zadovoljan sam kako radi Raynox kao prelazno resenje dok ne sakupim para za najverovatnije Nikkor 60mm f2.8 macro, sto je na APS_C 90mm odlicno i za portrete.
Ne razumem zasto bi i kako kacio i CPL i ND filter zajedno???
To su dva razlicita stakla sa razlicitim namenama. CPL povecava zasicenost bojama i ubija refleksije sunca na vodi recimo, tako da ne vidim zasto bi ti fotka pregorela?
Okretanjem CPL filtera ti povecavas ili smanjujes uticaj cpl-a na krajnji rezultat, stim sto moras znati da se radi o nano kristalima u staklu i da je pozeljno da svetlost sunca pada pod uglom od 90 stepeni.
Imam Hoya digital pro 1 CPL i odlicno radi. Cak mi i ukrade nesto svetla, tako da ti je bojazan da ce ti pregoreti fotka po suncu neopravdana ako pravilno koristis filter.
ND filter se koristi za produzene ekspozicije i efekte koje daje prilkom fotografisanja danju.
Neki ljudi su eksperimentisali tako sto su stavljali ispred objektiva staklo od maske za zavarivanje. Naravno to menja kolorit i kvalitet fotki i ne moze zameniti ND filter.
Ovo pisem cisto da razumes kako sta radi. Za pocetak mislim da ti je dovoljan ND8 pa eksperimentisi sa tripodom i produzenim ekspozicijama.
Ako se tu nadjes, dokupis ND16 a mozes na Amazon da vidis da li ima set ND filtera marki koje si naveo. Ako imas para za bacanje sto da ne. :D
Pozdrav!

Evo prmera kako radi CPL a kako ND filter.

cpl.jpg

Dakle kod CPL-a vidi se na desnoj fotografiji izrazenije boje ali i ubijen odsaj vode. Recimo ne vide se odbljesci borova u vodi. Nekada je to dobro a nekada ne.
Zato se sa CPL-om mora dosta pazljivo postupati da se ne pretera posebno ako ces ga kombinovati sa ND filterom.

ND filter
ND.jpg

Ocigledna razlika u odnosu na CPL. Ovde se zbog duze ekspozicije pokretni objekti ( oblaci ) zamucuju a staticni su i dalje ostri.
Zato se preporucije slikanje u manuelnom modu i kontrolu nad f brojem bosebno ako se zeli dobiti dubinska ostrina.

CPL + ND filter
1000x_ND-Filter.jpg

Ovde je primenjen CPL da bi se izvukle boje i delimicno smanjile refleksije a onda sa produzenom ekspozicijom dobili ovi divni efekti oblaka i vode.

Eto ukratko sta cemu sluzi i kako se kombinuje.
Pozdrav druze!

Poslednja izmena:
Ok, puno hvala na savetima, nadam se da će mi to pomoći.

Samo još jedno kratko pitanje: da li je svejedno od kog proizvođača kupim ND filter ili nije ? Npr znam da su B+W i Hoya najskuplji, a neki drugi su dosta jeftiniji. Kakva su tvoja iskustva što se ovoga tiče ?

Nemoj stedeti pare na filtere. Kvalitetni filter je pola posla odradjenog. Uzmi B+W kad vec imas njihov CPL. :)
Pozdrav!

B+W polarizacioni sam kupio u lokalnoj foto radnji za SAMO 40 evra, veličina 58 mm. Da ne verujete, tamo radi naš čovek i dao mi je dosta ispod cene, baš sam se oduševio.

Ti nikako da ukapiras da je Nemacka "najskuplja na svetu" i da to sto mislis da si super prosao ima jos jeftinije iz USA i Hong Konga, i ti to sve mozes da kupis, ne moras da kupujes u zemlji u kojoj zivis, ako nisi provalio :)

Da istina je sto kaze driver. Ja sam preko prijatelja ( zivi u Becu ) uzmao tehnicku robu ali ne iz Nemacke i Austrije.
Jeste da se ceka malo duze 2-3 nedelje al' cene su neuporedivo manje. :)

Da, ali vi zaboravljate koliko je SKUPO da se to nešto pošalje iz Amerike...probao sam ja to nije da nisam ali sam vrlo brzo odustao kada sam video koliko su shipping costs preko Adorame, Amazon.com i još nekih američkih foto i tehničkih sajtova. E zato se to ne isplati, samo ako imaš nekog da ti to lično tamo kupi bez troškova slanja pa da donese, ovako da plaćam 40 $ samo poštarinu i carinu neka hvala.

Kosta ja sam uzimao preko Kineza zonerice za Nikon objektive po ceni od 2.5 do 4 eura komad. Postarina je bila za celo pakovanje nekih do 10 eura ne secam se tacno.
A u nemockoj komad je oko 30 eura kako za koji objektiv. Ipak je to samo parce plastike. :trust:
Jedino sto mora da se ceka 2-3 nedelje ali stize garant.

Da, mora da se dosta čeka, a ako nećeš da čekaš nego hoćeš da ti nešto dođe do 7 radnih dana, onda DERU koliko naplaćuju poštarinu. Meni pare nisu veliki problem, da se nerviram zbog čekanja nije mi neophodno.

Naravno uvek gledam da prođem relativno jeftino ali nisam sad onaj ko gleda na svaki dinar.

Nego da ne spamujem temu, javljam se kad kupim nešto od ovih ND filtera. Verovatno ću se odlučiti ili za Hoya ili B+W filter, raspona ND8 ili ND16-32, to još trebam da razmislim.

Ok, da javim da sam odlučio da uzmem Varijabilni ND Filter, ND2-400 verovatno. Filter je 40.5 mm veličine.

Ili je bolje da uzmem dva-tri odvojena, npr ND8, ND32 i ND400 ?

Ti cesh da grunes 500e u dodatke za taj aparat koji posle necesh moci da prodas za pola para, a nisi hteo da das malo vise para i kupis ljudski aparat u startu :)

Neću 500 evra, nisam lud naravno. Dosad sam uložio oko 175 evra u dodatke za aparat (eksterni mikrofon, polarizacioni, UV i makro filter i adapter za filtere 58 mm original Nikon i na kraju žičani okidač). Planiram još samo ND filter i to je to, duže vreme neću posle ništa da mu ulažem.

Inače, videću kako da slikam moj aparat da vidite kako je ispao ovako nabudžen. :)

Ima li ko da mi kaže šta da radim, što se ND filtera tiče ? Da li da uzmem ovu varijabilnu varijantu ili dva obična ND8 i ND64 npr ? Ima li ko iskustva sa varijabilnim ND filterima ?

Neću 500 evra, nisam lud naravno. Dosad sam uložio oko 175 evra u dodatke za aparat (eksterni mikrofon, polarizacioni, UV i makro filter i adapter za filtere 58 mm original Nikon i na kraju žičani okidač). Planiram još samo ND filter i to je to, duže vreme neću posle ništa da mu ulažem.
Inače, videću kako da slikam moj aparat da vidite kako je ispao ovako nabudžen. :)
Ima li ko da mi kaže šta da radim, što se ND filtera tiče ? Da li da uzmem ovu varijabilnu varijantu ili dva obična ND8 i ND64 npr ? Ima li ko iskustva sa varijabilnim ND filterima ?

Otvori svoj blog molim te i tamo postuj fotke svog pimpovanog aparata, vesti iz nesvesti, kozne navlake, presvlake i strapove, mislim hu kerz kako izgleda sokocalo ***! Zivi ne ostadosmo od tvojih razmisljanja sta ces da kupis i "samo da vam javim sta sam odlucio"!?!?!
Daj odazovi se na poziv tih par preostalih celija zdravog razuma u tvojoj glavi, pick up the phone!

Nazad
Vrh Dno