Šta je novo?

file sharing preko wlana

vlad1982

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2005
Poena
330
Kako da uradim deljenje fajalova preko wlan-a.Obican kompjuter mi je ukljucen u Wirelles ruter a imam laptop koji se na internet kaci preko tog rutera.Kako da delim datoteke izmedju ova dva racunara

Imas mnogo ovakvih tema..
Vrlo jednostavno,da budu u istom mreznom opsegu(verovatno vec jesu).Da budu u istoj radnoj grupi(verovatno nisu) i da odredis koji fajlovi su sharovani..I to je to.
Kako se sve to izvodi vec je napisano mnogo puta pa mozes da potrazis ali ako ima nekih problema slobodno pitaj..
Poz

jesu i u istom mreznom opsegu,i oba racuanra su u istoj mreznoj grupi,i opet nece sve je podeseno kao sto si napisao i opet nista ne vide ga.Tj obican vidi laptop ali kaze da nemam dozvolu da mu pristupim

Da li ga firewall blokira ili mu windows ne dozvoljava da mu pristupis?
Da li ti je na laptopu ukljucen file and printer sharing?

Poslednja izmena:
ukljucen je file i printer sharing na oba kompjutera i iskljucen je firewall na oba racunara jedino da ga ruter nekako blokira

Ne bi trebalo,u lanu ne bi trebalo da budu blokirani bilo kakvi portovi ili protokoli.A da li ti je ukljucen simple file sharing..Probaj da das pravo pristupa nad file-ovima everyone grupi cisto da testiras a mozes i da stavis administratorski password pa da pristupis sa njim kada ti bude trazio sifru?

jel ti na lapu vista a na desku xp mozda ?

nije na oba kompjutera je u pitanju XP Pro SP2

hm ne znam sta da ti kazem imam jedan komp sa vistom i sada 3 sa xp i ova tri mi lepo rade samo svima aktiviras file and sharing i da su u istoj grupi i sve leti al ova vista nece trazi da napravim usera na visti pa se na taj nacin preko user pass logujem.

ja imam wirelles ruter tp-link wr340g mozda on to ne podrzava ne znam sta da radim vec sam odusto od deljenja a ako bih ustekao sve kompjutere u ruter jel bi onda mozda radilo

probao sam i opet nista,a da stvar bude gora probao sam sa zetovog laptopa i tamo sljaka sve kao sat a sa mog nece i nece pa to je,a kod zeta je XP pro SP1

Poslednja izmena:
evo ovako.imam obican komp i laptop.na laptopu imam mreznu karticu obicnu i wirelles.oba su ukljucena u ruter.obican oreko LAN-a a laptop preko WLAN-a.Ukljucio sam sharing files na oba racunara i sada kada preko wirelles ili preko lan kabla spojim laptop i ruter oni ne vide jedan drugoga tj ne dozvoljavaju mi file sharing.na zetovom laptopu sve radi bez problema i to preko wirelles mrezne kartice.zeleo bih da prebacujem neke fajlove sa obicnog racunara na latptop i obrnuto ali ne mogu stalno prijavljuje da mrezna putanja ne moze biti pronadjena.a ukucam lepo \\192.168.1.100\d sto je adresa mesta koje delim i nece i nece

Poslednja izmena:
Znas kako,da ne bi previse razmisljao i lomio glavu oko toga uzmi ti lepo i instaliraj realvnc i samo podesi firewall da pusti vnc da prodje i povezi se na desktop ili obrnuto i kopiraj fajlove sa jednog kompa na drugi.Zaobilazno resenje a ko zna mozda i bolje..

P.S.
Sada sam se setio,mozda pravi problem win firewall ako si ga stavio na off.

Poz

Poslednja izmena:
ma pravio mi je problem zone alarm potpuno sam ga bio izbacio iz glave sorry na deranziranju

Cool,brzo obrisi ZA(obrisi ga sa nekim programom za trajno brsanje podataka:)) i stavi neki dobar firewall koji mozes da nateras da saradjujete,na obostrano zadovoljstvo.Comodo ili nesto sl..
Poz

Poslednja izmena:
E nek si ti riješio ali ja imam isti problem (ili sličan), tako sam i našao ovu temu. Stvar je u tome da je nekidan kad sam tek pravio mrežu (po prvi put, zato je možda nešto do mene) je radilo kako treba, ali kasnije više nije, ne znam zašto ni da li sam u međuvremenu nešto čačnuo, maloprije sam pokušavao osposobiti i neće.

Dakle moj desktop (D1) je vezan LAN kablom na Linksys WRT54GL ruter a drugi desktop (D2) u susjednoj sobi je vezan bežično preko D-Link USB adaptera. Oba su XP+SP3.

Internet konekcija radi uredno na tom drugom kompjuteru. A radio je i file sharing nekidan.

Kada odem na My Network Places na svom kompjuteru (D1) i lijevo kada kliknem na View Workgroup Computers on prikaže oba (mada mu nekad treba 20 sekundi da prikaže, nakon toga kada opet kliknem prikaže odmah), ali na D2 prikaže samo D2, on tu ne vidi D1. Takođe kada tu na D1 prikaže oba i kada tu kliknem na D2 on izbaci "...not accessibile. You might not have permission to use this network resource."

Takođe kada sa D1 pingam D2 on ga ne vidi, dok ga vidi u "View Workgroup Computers" (ali mu ne može pristupiti). S druge strane D2 uspješno pinga D1, samo što ga ne vidi na "View Workgroup Computers".

Što se tiče firewalla uključen je firewall u samom ruteru, tako je bilo i nekidan kad je ovo sve radilo. Od softverskih rješenja imam KIS 2009 na oba računara...hm...mada na D2 je Kaspersky instaliran kada sam filesharingom prebacio instalaciju sa D1, onda sam na D2 instalirao KIS 2009...možda od tada ne radi filesharing, ali nemam ideju zašto.

Windows firewall se koliko vidim svaki put uključi poslije restarta kompjutera, više puta sam ga ručno isključivao jer sam imao situaciju da nekad u "View Workgroup Computers" ne vidim baš ništa, ni taj kompjuter na kojem to pogledam, pa kad isključim Windows firewall onda vidim bar taj kompjuter na kojem gledam u "View Workgroup Computers".

Workgroup ima isti naziv na oba kompjutera, naravno.

Više puta sam na oba kompjutera prolazio onaj "Network setup wizard", pretpostavljam da na oba kompjutera trebam odabrati onu opciju "This computer connects to the internet through a residential gateway or through another computer on ma network"? Da li je tako? Pošto je prva opcija "This computer connects directly to the Internet".

Samo da dodam da D2 koji može da pinga D1 može da pristupi shared folderima tako što u adress bar kucam IP od D1, pa sam napravio shortcut gdje je target IP adresa od D1 i to radi sasvim fino, jer i Search na D2 može da nađe D1 kada kucam IP od D1. Ali i dalje ne vidi D1 u "View Workgroup Computers", mada to sad i nije toliko važno, radi preko shortcuta.

Nažalost D1 ne može da pinga D2 pa ne može ni da pristupi njegovim shared folderima. Ako neko ima ideju zašto je ovo ovako neka kaže.

Nazad
Vrh Dno