Šta je novo?

Fifa2005

CeDo

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2004
Poena
304
Juce sam je skinuo, pa se malo zanimam dok imam slobodnog vemena.
Totalno su promenili nacin igre, tako da u 5 utakmica ja dam 1 gol. Od 97 je bilo sve na isti fazon, i konacno promena, ali ja nikako da provalim kako da "zavrnem" loptu, kako da sutiram u cosak. Kad god stisnem dve strelice lopta ode skroz u stranu.
Jedino kako mogu da dam gol je kad ubacim pa iz prve, glavom, makazicama... ili budem u liniji sa stativom (odnosno malo pored) pa sutnem pravo.

Pogledao sam CONTROLS, tamo ne pise nista za felsh odnosno zavrtanje lopte, ili slicno.

Od kada je izasla odigram barem jednu utakmicu svaki dan...

Najbolja fora za davanje golova je ubacaj sa strane a ako igras sa dobrim napadacima, igraj 4-4-2 i gledaj da ides po krilu i kad dodjes na pola protivnicke polovine sa W ubacuj loptu napadacu koji ce da se sjuri sa krila i onda sutaj sa samog coska 16-erca. 95% suteva bude gol...

Moja taktika je 4-1-2-1-2. Posto imam 3 igraca u napadu, mnogo lakse dajem golove.

Bas tako. 4-1-2-1-2. Ne dodajes sa 's' nego sa 'w' i za cas smuvas protivnicku odbranu, uletis sam ispred golmana, i 95% je gol ;) A i iz slobodnjaka se mnogo lakse daju golovi...

Na cemu vi gubite vreme...
Ljudi, probajte FUDBAL a ne to EA sportsovo g**no. Kewa od fudbala je PES 4. Najjaca simulacija fudbala do sada napravljena. Ko je jednom probao KONAMI-jev fudbal, sumnjam da je posle toga pomislio na FIFA-u. Igram KONAMI-jev fudbal na kompu jos od PES 3. A pre toga sam koristio razne PS emulatore. Mozda prethodne verzije nisu bile idealno portovane na PC, ali je to sada odlicno uradjeno+podrska za mrezno igranje.
Jos jednom ponavljam:
FIFA je za PES serijal TETRIS!!!

Juce sam pobedio Atletik Bilbao sa Interom 8-2 (sve raznovrsni golovi) na world-class, 6 minuta poluvreme.
Nije tesko davati golove iz svih pozicija. Mislim da inercija ima jako bitnu ulogu... Znaci i sut kada se kreces pravo, ka sredini kola moze otici pored njega, ako si se pre toga kretao ukoso. Ali isto to se moze upotrebiti i za postozanje sjajnih golova.
Mislim ipak da je mucenje sve to savladati na tastaturi (ja eto, vec tri meseca odigram u proseku 2 utakmice dnevno, pa i dalje jos ne znam sve cake).
Uglavnom, sto se duze igra FIFA, sve to lepse izgleda i za one sto gledaju sa strane tj.sve vise lici na prenos prave utakmice.

@Recoba20
I PES i FIFA imaju svoje kvalitete. Najveca prednost PES-a su raznovrsnije akcije, za pocetnike i igrivije (FIFU mozes da se ubijes dok je savladas na world class), ali je sve to daleko od simulacije, pre svega zbog brzine izvodjenja i brzine (sporosti) kretanja igraca. Ponavljam se po tom pitanju. I opet cu izgleda...
Znaci, i jedna i druga igra su sjajne. U PES mozes napraviti vrhunsku akciju i gol posle dve tri odigrane utakmice, u FIFI tek posle 50-ak. To znaci da se covek za PES i WE odmah zalepi i zavoli ih, dok od FIFE odmah odustane (verujte, velika greska).

Poslednja izmena:
Da napomenem da se sve odnosi na najtezi level i u jednoj i drugoj igri.
I ovo 8-2 mi je rekord u broju postignutih golova, da ne ispadne da preterujem :)

kobac_ je napisao(la):
U, pravu si, ali tetris je genijalna igra :D

Tetris jeste jedno od najboljih stvari koje se ikada desilo u svetu elektronske zabave, ali sam zeleo da uporedim kvalitet igranja fudbala na PES-u i na FIFA-i.
Kad igram FIFA-u, kao da igram tetris, sve je manje vise isto (postizanje golova ide po sablonu (kao tetris vrtis figuru dok je ne uklopis tamo gde odgovara i tako u nedogled). Druga stvar, FIFA-u odlikuje monotonost igre, sve je linearno, ustaljeno, ne padaju ti ideje akcija tokom igre, totalno bezidejno. Slazem se da FIFA ima extra grafiku, ali sta ce mi grafika kada je postizanje gola obican sablon. Pasovi izmedju igraca u FIFA-i su kao u hokeju, krajnje precizni, lopta kada ide po travi kao da je pak, vidi se da klizi. EA Sports svake godine stancuje novo izdanje igre, koje se od prethodnog razlikuje u šminci, muzickoj podlozi i updateovanim transferima igraca, a na polju igrivosti se jako malo radi. Ko je igrao WE7 i sada PES 4 moze primetiti drasticnu razliku po pitanju svega, KONAMI jednostavno se trudi da svake godine izbaci novi proivod istog serijala koji se od prethodnog dosta razlikuje, a ne da uvali "isto s**nje, drugo pakovanje". Pored svega FIFA je krala neke fore od KONAMIjevog fudbala i ubacivala ih je kod sebe.
Takodje jos jedna stvar me je svojevremeno uzasno nervirala. Najsporiji igrac odbrane protivnickog tima bez problema ce prestici mog najbrzeg napadaca i oduzeti mu loptu u par koraka. Gde to ima??? U crtacima...Pokemoni...Zmajeva Kugla. :d A o postizanju golova sa pola terena, bilo iz igre ili slobodnog udarca, je smesno pricati. Jos samo da uvedu magije, tipa ono, gubis 1:0, 90. min, ti lepo roknes magiju i pobedis sa 5:1. :D
A ovo sto neko rece da teska igrivost FIFA-e odbija mnoge ljubitelje fudbala, uopste nije tacno. Pa posle 50 odigranih tekmi, zmureci bih mogao dati gol. :banana:

Dobra finta je i ako pritisnete shift prilikom primanja lopte. Napravicete mali for, kojim cete steci prednost nad odbrambenim igracem.

Nema potrebe pisati o PES u ovom tredu, odnosno pretvarati ovo u FIFA vs PES, jer ga nema nikakve potrebe pridodati slicnim: Intel vs AMD, Ati vs Nvidia, mojtatajejaci vs tvojtatajejaci . Citajuci silne tredove o PES-u sa najboljom namerom sam prisao toj igri. Instalirao sam, odigrao utakmicu i deinstalirao. Instalirao sam je jos par puta, jer sam sumnjao da negde gresim, jer sam citao tone hvalospeva i pomislio da nesto nije u redu sa mnom. To je bilo prosle godine. I najnoviju verziju sam instalirao i ponovo mi se ne svidja. Slazem se da FIFA ima mana, ali je po meni majka za PES serijal. Ima mnogo bolje uradjene pokrete, teren, igraci su srazmerni prema terenu i golu, trce realnije i jednostavno po mom ukusu igra je mnogo bolja i igrivija.

Cela FIFA vs PES frka proistice od prvih verzija ovih igrica. Jednostavno, navika je cudna stvar. Ko je tada igrao Konamijev fudbal na Playstation-u, taj nema sanse da zavoli FIFU (imam dosta poznanika koji su tek u skorije vreme kupili PC a pre su tu i tamo probali PES na Playstationu. Naravno da ih srce vuce ka PES, jer su se navikli na upravljanje). Ko je tad igrao FIFA-u na PC-ju, veoma ce tesko zavoleti PES, koliko god se trudio, a ja sam se trudio.

CeDo je napisao(la):
Juce sam je skinuo, pa se malo zanimam dok imam slobodnog vemena.
Totalno su promenili nacin igre, tako da u 5 utakmica ja dam 1 gol. Od 97 je bilo sve na isti fazon, i konacno promena, ali ja nikako da provalim kako da "zavrnem" loptu, kako da sutiram u cosak. Kad god stisnem dve strelice lopta ode skroz u stranu.
Jedino kako mogu da dam gol je kad ubacim pa iz prve, glavom, makazicama... ili budem u liniji sa stativom (odnosno malo pored) pa sutnem pravo.

Pogledao sam CONTROLS, tamo ne pise nista za felsh odnosno zavrtanje lopte, ili slicno.

I mene malo nervira sto moram da stanem na odredjeno mesto da bih dao gol.... Skoro uvek kad sutnem (sa nekim slabijim timom) lopta ode na isto mesto pored stative, bez obzira na ugao...

I da li ste primetili cudnu foru sa ofsajdom? Ako je jedan igrac u ofsajdu, neki drugi sutne na gol, lopta se odbije od golmana i ako je pipne onaj prvi sudija svira ofsajd. Nisam bas poznavalac pravila, pa vi koji jeste procenite da li je ovo greska ili ne?

Multiplayer isto ima neke nedostatke. Ne mogu dva igraca na jednom kompu u mrezi vec jedan igrac po kompjuteru. U mrezi oba tima moraju da imaju makar jednog ljudskog igraca...

E da, jel neko probao da igra Football Fusion utakmice iz Total Club Manager 2005? Nije losa fora...

Recoba20 je napisao(la):
Ljudi, probajte FUDBAL a ne to EA sportsovo g**no. Kewa od fudbala je PES 4. Najjaca simulacija fudbala do sada napravljena. Ko je jednom probao KONAMI-jev fudbal, sumnjam da je posle toga pomislio na FIFA-u. Igram KONAMI-jev fudbal na kompu jos od PES 3. A pre toga sam koristio razne PS emulatore. Mozda prethodne verzije nisu bile idealno portovane na PC, ali je to sada odlicno uradjeno+podrska za mrezno igranje.
Jos jednom ponavljam:

Ovakvi postovi su postali zastitni znak Benchmark foruma... Kad god nesto pitas pojavi se neko sa totalnim off-topicom i pravi se pametan...

Pitanje: "Da li Pentium 4 moze..."
Odgovor: "Ma uzmi AMD! Bolji je."

Pitanje: "Da li drajveri za ATI..."
Odgovor: "Ma stace ti ATI, uzmi GeForce!"

Primera je mnogo... pogledajte bilo koju sobu sa preko 50 postova... uglavnom su sve tolike zbog off-topica... Moderatori bi trebalo vise paznje da obrate na to.

I povrh svega, Recoba20 je poslednjim svojim postom pokazao da se i nija bas naigrao poslednjeg izdanja FIFE (posebno zbog izjave o brzini igraca, sto je ispravljeno). Ali nebitno sada, objasnio je Laza lepo zasto je to tako.

Sto se tice pitanja u vezi ofsajda... tacno, to je ofsajd situacija, ali jedna od mojih najvecih zamerki FIFI je upravo AI i to ne toliko protivnickih igraca, vec saigraca nad kojima nemas kontrolu. Vidis, u takvoj situaciji, svaki normalan igrac ne bi ni ostao u ofsajdu, vec bi trcao nazad. U FIFI je upravo taj koji je u ofsajdu nekako brzi ??? od ostalih da stigne do lopte.

offtopic je napisao(la):
Nemam snage da se svadjam sa bilo kim i da nekog ubedjujem zasto je PES bolji od FIFA-e. Sta reci, ako vi mislite (Laza i Agilni) da je FIFA bolja to je je vase misljenje i ja to postujem (oprosti im Boze, ne znaju sta igraju :) ) ali me nervira cinjenica ta da bilo sta sto nije striktno vezano za temu o kojoj se diskutuje smatra za offtopic. Pa pobogu ljudi, ja ne pricam o sarmama i kiselom kupusu, vec o fudbalu. A ako bi se islo po pravilu brisanja svakog offtopica onda bi pola postova na ovom forumu trebalo biti obrisano. Citam neki dan raspravu o nekim procesorima (cini mi se) koja se na kraju pretvorila u dogovaranje da se ide na cirku.

Ja, smatram da je KONAMIjev fudbal bolji od EA Sportsovog, i izneo sam neke cinjenice zasto mislim da je to tako. KONAMI tezi ka sto realnijoj simulaciji fudbala, sto se ne bi moglo reci za FIFA-u. A sto se tice toga da li sam prvo igrao FIFA-u ili PES, prvo sam poceo sa FIFA-om, tamo neke "97-98" godine i jako dugo nisam mogao da se priviknem na KONAMIjev fudbal (razlog: upravljanje i kontrole). KONAMIjev fudbal igram zadnjih godinu i po, pocev od PES 3. Do tada sam samo FIFA-u igrao, posle toga sam zaboravio na FIFA-u.

S' obzirom da FIFA sada ispravlja neke greske koje odavno ne postoje (ili uopste nisu postojale) kod KONAMIja, stvarno ne vidim kako je bolja od KONAMIjevog fudbala. Po grafici jeste, sa tim se apsolutno slazem, ali na zalost, samo po tome.

vule85 je napisao(la):
Najbolja fora za davanje golova je ubacaj sa strane a ako igras sa dobrim napadacima, igraj 4-4-2 i gledaj da ides po krilu i kad dodjes na pola protivnicke polovine sa W ubacuj loptu napadacu koji ce da se sjuri sa krila i onda sutaj sa samog coska 16-erca. 95% suteva bude gol...

Bas tako. 4-1-2-1-2. Ne dodajes sa 's' nego sa 'w' i za cas smuvas protivnicku odbranu, uletis sam ispred golmana, i 95% je gol A i iz slobodnjaka se mnogo lakse daju golovi...
Ovakvih stvari u PESu jednostavno NEMA.
Ne postoji nikakva akcija koja valja golove.

Inache ne stoji ono sto je LAZA napisao.
Ja sam MNOGO igrao FIFU dok nisam probao KONAMIjev PES3. Posle toga, narvno dosli su i WE7i i PES4, ali probao sam i FIFU '05. Tada sam postao svestan koliko su ustvari EA Sports simulacije govanca...
Osecaj realnosti koji pruza PES(WE) fudbal ne daje NI JEDNA EASports simulacija.

Zanima me, sta kazu pobornici FIFA-e, u cemu je smisao igrati fudbal, ako 95% golova postignes na isti nacin, cak i sa istog mesta na terenu.

Recoba, kazes da je jedina prednost FIFE grafika. Time pokazujes da ocigledno nisi video neku od ove dve igre, a pretpostavljam da je to FIFA. Novi PES definitivno bolje izgleda, pa stoga mislim da nema potrebe da se mesas u ovaj thread, barem ne takvim komentarima.
A i tvoj poslednji post se verovatno odnosi na FIFU 2004 (cak ne ni na UEFA 2004).
Istina, postoji i u novoj FIFI par mesta sa kojih se lakse (ali NE UVEK) postizu golovi. Da bi postizao raznovrsnije golove (od kojih mnogi deluju mnogo realnije od onih u PES) moras dobro da savladas igru, a tu se opet vracamo na pricu o tezini.
Osim toga, i u WE postoje mesta sa kojih u 95% slucajeva postizes gol.

Ponovo napominjem, sve se odnosi na najvisi nivo tezine.

Tacno je da kod EA Sportsovih igara uvek ima neki fazon za davanje golova, ali kad igram FIFU2005 na Pro nivou tezine stvarno moram da se pomucim da bih napravio akciju kakvu sam zamislio (npr. da dodjem na to mesto sa koga dajem gol 95%) pa mi je zanimljivo.
A glavni razlog zbog kog igram fifu je CARRER MODE - zajedno sa ortakom vodim klub sa dna engleske lige, a ponekad igram i football fusion... to PES (WE) nema.
A.I. jeste ocajan, sto se pogotovo vidi kod golmana.

Ma FIFA je krdza, igrao sam je sa uzivanjem zakljucno sa 2001 verzijom... a pre nedelju dana sam probao 2004 i katastrofa je...

Fifa 2005 je uzela mnoge stvari od PESa-3, al i dalje nije to to.

Recoba20 je napisao(la):
Jos jednom ponavljam:

Ja sam probao PES 4 i nije mi palo na pamet da batalim FIFA 2005. Jednostavno, ukusi su razliciti i ne shvatam, kako to niko ne shvata.....

Vrh Dno