Mogu samo da se nasmejem u vezi poznavanja fudbala svih onih kojima je PES dobra simulacija fudbala. Mozda za neke prave poznavaoce je FIFA 2004 nedovoljno dobra, ali za nekoga ko se i malo razume u fudbalsku igru, PES predstavlja cistu arkadu, tj. obicno sra..e. Sa druge strane mozda je nekima pravi fudbal smor, pa im bas i odgovara japansko vidjenje ovog sporta: 22 sprintera koji se gadjaju kamenom dok trce kao muve bez glave. Stvarno je smesno sto neki ovde pominju da je igrivost glavna prednost PES-a, kada ga bas ta kvazi igrivost udaljava u beskonacnost od pravog fudbala.
Citajuci ovde na forumu o obe igre stekao sam utisak da je PES stvarno nesto izuzetno, a ova nova FIFA fudbal druge kategorije. Medjutim, kada sam iste veceri kupio i probao obe igre, shvatio sam da dosta membera ovde od fudbalske igrice trazi i ceni samo dobru *******ciju gde se svake tri sekunde sutira na gol, gde je dinamika igre veca nego u kosarci. To nema bas nikakve veze sa realnim fudbalom i nikako se ne moze nazvati simulacijom.
Zato ako neko kaze da je PES najbolja fudbalska simulacija, njegova izjava ima istu tezinu i vrednost kao da je rekao da je PES najbolja pucacina, i najbolja avantura i najbolji frp. Drugim recima to je obicna glupost koja oslikava njegovo (ne)poznavanje fedbala.
Ko voli arkadu i ne poznaje fudbal, njemu je PES odlican, ali za nekoga ko se i malo razume u ovaj sport PES je obicno sra..e.
Uostalom, isti je slucaj i sa voznjama. Za nekog kome je taj zanr igrica najomiljeniji, realnost (fizika) je uvek na prvom mestu, pa tek onda grafika i drugi elementi, dok je za nekoga bitno da su kola luda i brza i nije mu mnogo vazno sto u sestoj skrece pod 90 bez kocenja. Ovi prvi su poznavaoci a ovi drugi su isti kao ljubitelji PES-a. Ako kazu da im se PES svidja i da vole takav nacin karikiranja igre, ja to postujem jer su ukusi razliciti. Ali tvrdjenje da je PES najbolja fudbalska igra je ogromna budalastina, koja se na zalost dosta ponavlja u ovoj sobi.