Šta je novo?

Fibre Chanel SCSI

žubrak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
169
interesuje me dali vredi kupiti ovakve diskove, kakve su performanse na odnosu RAID diskova?

Ne. Cak i da nadjes nesto staro jeftino, posto oni traze posebne kablove i kontroler sigurno ce ispasti skupo em sto su svi SCSI diskovi prebucni.
Za taj novac, VRaptor ili SSD.

Ne. Cak i da nadjes nesto staro jeftino, posto oni traze posebne kablove i kontroler sigurno ce ispasti skupo em sto su svi SCSI diskovi prebucni.
Za taj novac, VRaptor ili SSD.

mislio sam na ssd, ali preskupi su a za VRaptor jos nisam cuo...:trust:
znao sam da trebaju neke kablov i kontoler...

*WD VelociRaptor

uh, pogledao sam specifikacije, super je, ali cena...nece biti od ovoga nista, mozda jednog dana neki ssd ako naletim na dobru cenu...

Ako ti je VRaptor skup, onda ces se ti nacekati godine na SSD ;)

Pa bio je jedan Raptor skoro u oglasima za 40 jura...

Raptor - ne VRaptor. Nije sad vreme za kupovinu Raptora. (starija generacija)

mislim da si pogresno pristupio problemu... tebi treba brzi disk, trazis fiber optic (enterprise resenje i ko zna koliko kosta), a nemas novca za novog raptora. uzmi wd black ili samsung f3...

mislim da si pogresno pristupio problemu... tebi treba brzi disk, trazis fiber optic (enterprise resenje i ko zna koliko kosta), a nemas novca za novog raptora. uzmi wd black ili samsung f3...

nisam rekao da nemam..nego uvek gledam na cena/performance ,)

Uređaji iz high-end ponude nikada nemaju dobar odnos cena/performanse. Uvek daju više performansi za puno više para. ,)

Inače ne znam kako su ti FC diskovi pali na pamet. Ja još nisam video FC disk u serveru ili u radnoj stanici - isključivo sam ih viđao u storage-ima.

- ako hoćeš 15K diskove idi na SAS varijantu; (suludo za radne stanice, osim ako u prostoriji ne rade gluvi ljudi);
- ako hoćeš jeftino da prođeš uzmi VRaptora;
- ako ti kapacitet nije problem uzmi SSD.

7200 diskovi imaju seek od 12 - 15ms, 10K diskovi oko 8ms, 15K oko 4ms.
SSD praktično nema seek time: ~0.1ms.

Stavljanjem diskova u RAID povećavaš transfer rate, broj IO/sec, ali takođe i povećavaš seek time (pogotovu na jeftinim kontrolerima).

edit:

sa fiber optic diskvima ces imati povoljan odnos kad ih kupis jedno 10 komada

Da. :) Jedan 15K FC disk od 300GB košta oko 1000EUR. Kontroler nikada nisam video van storage-a i nemam pojma koliko bi koštao. :)

Poslednja izmena:
Verovatno je negde nasao stare FC diskove - takvi se prodaji za dzab-dzaba. Bez sale neki PLATE da ih se otarase ;) Ali kontroler :(

Verovatno je negde nasao stare FC diskove - takvi se prodaji za dzab-dzaba. Bez sale neki PLATE da ih se otarase ;) Ali kontroler :(

od 250GB nasao sam za 4500din, ali kontroler nigde nisam video...

Uređaji iz high-end ponude nikada nemaju dobar odnos cena/performanse. Uvek daju više performansi za puno više para. ,)

Inače ne znam kako su ti FC diskovi pali na pamet. Ja još nisam video FC disk u serveru ili u radnoj stanici - isključivo sam ih viđao u storage-ima.

- ako hoćeš 15K diskove idi na SAS varijantu; (suludo za radne stanice, osim ako u prostoriji ne rade gluvi ljudi);
- ako hoćeš jeftino da prođeš uzmi VRaptora;
- ako ti kapacitet nije problem uzmi SSD.

7200 diskovi imaju seek od 12 - 15ms, 10K diskovi oko 8ms, 15K oko 4ms.
SSD praktično nema seek time: ~0.1ms.

Stavljanjem diskova u RAID povećavaš transfer rate, broj IO/sec, ali takođe i povećavaš seek time (pogotovu na jeftinim kontrolerima).

edit:

Da. :) Jedan 15K FC disk od 300GB košta oko 1000EUR. Kontroler nikada nisam video van storage-a i nemam pojma koliko bi koštao. :)

sta kazete na ovo? video sam da ovde mnogo ljudi kazu da ovo je nesto fenomenalno....

VRptor - mislio si na VelociRaptor, nesto poput ovo?
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=223002&highlight=raptor

Poslednja izmena:
To je stari Raptor. Novi VelociRaptor je oko 200e/300GB kod nas (ima i za manje mozda nisam pratio cene od nove).

Dakle, skontali smo - drzi se dalje od FC diskova ;)

To je stari Raptor. Novi VelociRaptor je oko 200e/300GB kod nas (ima i za manje mozda nisam pratio cene od nove).

Dakle, skontali smo - drzi se dalje od FC diskova ;)

gledao sam na itsvetu i nisam nasao FC diskove tako da, nema ni kontrolera ni bilo sta...
mozda cu ubaciti taj f3 videcu.
novije Vraptora od 75GB jnisam nigde video, ubacio bi za sistem disk...a ja cu da predjem u drugom forumu, jer nemogu podnesiti kako ovaj chieftec kuciste bruji od ove dve WD 320GB AAKS, moram da i zamenim...

Znachi, izbegavajte FC :D:smash:

Vrh Dno